Η επιστήμη ασχολείται ενεργά και για δεκαετίες με το θέμα της μακροζωίας και έχουν καταλήξει ότι οι κοινωνικές σχέσεις και η σωματική δραστηριότητα είναι κλειδιά για να ζήσει με υγεία ένας άνθρωπος μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ο Δρ Lorenzo Pérez Castillo προσθέτει άλλον έναν παράγοντα στα παραπάνω.
Ο ειδικός διαβεβαιώνει ότι το σημαντικότερο πράγμα για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα είναι να ακολουθήσετε αυτή τη διατροφή.
Ο ειδικός λέει ότι «η τροφή είναι το μόνο πράγμα που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην επιβράδυνση της γήρανσης» και επισημαίνει ότι μια διατροφή που όλοι γνωρίζουν είναι η καλύτερη για την παράταση του προσδόκιμου ζωής μας- δεν είναι άλλη από τη μεσογειακή διατροφή.
Στο βιβλίο του «Μεσογειακή διατροφή, αιώνια νεότητα» ο Pérez Castillo υποστηρίζει, μεταξύ άλλων υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων 3 φορές την ημέρα, τη χρήση ελαιολάδου για το μαγείρεμα,την κατανάλωση 3 ή 4 αυγών την εβδομάδα, την περιστασιακή ενσωμάτωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αλλά και την συμπερίληψη των υδατανθράκων για να χάσετε βάρος. Αλλά θέλει επίσης να διαλύσει ψευδείς μύθους.
Η διατροφή που σας βοηθάει να καθυστερήσετε τη γήρανση
Η μεσογειακή διατροφή είναι το κλειδί για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα, σύμφωνα με τον Δρ Λορέντζο Πέρεζ Καστίγιο. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα που έχουν δαιμονοποιηθεί εδώ και χρόνια, όπως οι υδατάνθρακες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η ζάχαρη, έχουν θέση σε αυτήν, όπως εξηγεί ο ειδικός.
Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, που είναι υπεύθυνοι για την παροχή ενέργειας και είναι πάντα θέμα συζήτησης, ο Δρ Lorenzo Pérez Castillo εξηγεί ότι η διαφορά μεταξύ ενός τροφίμου ολικής άλεσης και του ίδιου τροφίμου στην εξευγενισμένη εκδοχή του δεν είναι στις θερμίδες, αλλά στην ποσότητα των φυτικών ινών.
Το εξηγεί χρησιμοποιώντας ένα καθημερινό τρόφιμο ως παράδειγμα: «Το λευκό ψωμί και το ψωμί ολικής άλεσης έχουν τις ίδιες θερμίδες. Η διατροφική συνεισφορά του καθενός είναι επίσης πρακτικά η ίδια. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι το ψωμί ολικής άλεσης παρασκευάζεται με μη ραφιναρισμένο αλεύρι, ενώ το αλεύρι στο λευκό ψωμί περιέχει μόνο το φύτρο (χωρίς το φλοιό)».
Τώρα, όσον αφορά τις φυτικές ίνες, ο ειδικός επισημαίνει ότι, στην περίπτωση της μεσογειακής διατροφής, θα πρέπει να τις λαμβάνουμε από φρέσκα, εποχιακά φρούτα και λαχανικά.
Από την άλλη πλευρά, ο γιατρός εστιάζει στο αγελαδινό γάλα ειδικότερα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικότερα και αναφέρει: «Αν το γάλα δεν είναι υγιεινό, πώς και όλοι οι μεσογειακοί λαοί, για περισσότερα από 6.000 χρόνια και κάθε μέρα, τρέφονται με ελαιόλαδο, ψωμί από σιτάρι και αγελαδινό γάλα; Πώς γίνεται η μεσογειακή διατροφή να θεωρείται η πιο υγιεινή κληρονομιά της ανθρωπότητας;»
Προσθέτει ότι χρειαζόμαστε 750 mg ασβεστίου ημερησίως και ενθαρρύνει την κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.
Τέλος, όσον αφορά τη ζάχαρη, ο γιατρός εξηγεί ότι προκαλεί μια ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, η οποία παράγει ένα άμεσο αίσθημα ευεξίας. «Πρόκειται για υδατάνθρακες που παρέχουν ενέργεια. Αυτή είναι η ιδιότητά τους και γι' αυτό η χρήση τους είναι τόσο σημαντική στον αθλητισμό. Το αίσθημα ευχαρίστησης που παρέχουν συνδέεται επίσης με την ταχεία απορρόφησή τους. Ένα ζαχαρούχο γλυκό μας παρέχει 25 kcal και μειώνει την όρεξη και μπορεί να μας αποτρέψει από το να φάμε ένα ντόνατ 400 kcal», γράφει στο βιβλίο του.
Το πρόβλημα έρχεται με την υπερβολική χρήση των ζαχαρούχων τροφίμων, η οποία οδηγεί στην παχυσαρκία, και είναι αιτία καρκίνου και άλλων ασθενειών που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής μας. «Οτιδήποτε συμβάλλει στην παχυσαρκία μας βλάπτει έμμεσα και αυτό περιλαμβάνει τα γλυκά, τα λουκάνικα, τα παγωτά, τις καραμέλες και τα σάκχαρα κάθε είδους, τα οποία από μόνα τους δεν είναι τρόφιμα που πρέπει να εξαλειφθούν εντελώς», εξηγεί ο ειδικός. Η μέτρια και σποραδική κατανάλωση είναι φυσιολογική.
Πηγή: bovary.gr