Image
Πέμπτη 03 Απριλίου 2025 10:49 Επικαιρότητα
 

Σάκης Αρναούτογλου: “Ανεφάρμοστη εγκύκλιος βουλιάζει τους αλιείς – Ώρα να μιλήσει η Κομισιόν”

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυσκολίες εφαρμογής του μέτρου ζύγισης αλιευμάτων στην Ελλάδα

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σάκης Αρναούτογλου, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει στο προσκήνιο τις σοβαρές δυσκολίες εφαρμογής του μέτρου υποχρεωτικής ζύγισης αλιευμάτων στους Ελληνικούς λιμένες, ιδιαίτερα για τους μικρούς επαγγελματίες αλιείς.

Ζητά από την Κομισιόν να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την αναλογικότητα του μέτρου υπό το πρίσμα των ιδιαιτεροτήτων των μικρών αλιευτικών κοινοτήτων και να εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, για την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών ζύγισης, την προμήθεια ψηφιακών εργαλείων και την υλοποίηση στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Παράλληλα, καλεί την Επιτροπή να προτείνει ευέλικτες τεχνικές προσαρμογές, ώστε η εφαρμογή των ενωσιακών κανόνων να γίνεται με τρόπο ρεαλιστικό, χωρίς να πλήττεται η βιωσιμότητα των επαγγελματιών του κλάδου.

Η υποχρεωτική ζύγιση επισημαίνει ο κ. Αρναούτογλου κατά την εκφόρτωση και η απαγόρευση ζύγισης εν πλω οδηγούν σε διακοπή της ψυκτικής αλυσίδας με κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας όπως έχει επισημανθεί και από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των λιμένων περίπου 290 από τους 300 δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές όπως εγκεκριμένες εγκαταστάσεις ζύγισης ή ανασυσκευασίας υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής. Η διαδικασία δε δειγματοληπτικής ζύγισης είναι περίπλοκη και απαιτητική με διαδοχικά στάδια που τα μικρά πληρώματα αδυνατούν να εκτελέσουν σε πραγματικές συνθήκες

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται επίσης ότι δεν υπήρξε επαρκής επιτόπια ενημέρωση ή μεταβατική περίοδος συμμόρφωσης όπως τεκμαίρεται και από τη φράση σε επίσημο έγγραφο του ΥΠΑΑΤ που ζητεί εκ των υστέρων την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων αλιέων, φορέων, επιχειρήσεων και λοιπών εμπλεκόμενων γεγονός που υποδηλώνει πως η ενημέρωση δεν είχε προηγηθεί επαρκώς.

Η προστασία των ιχθυαποθεμάτων τονίζει είναι κοινός στόχος αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή και στήριξη των ανθρώπων της θάλασσας και ζητά εφαρμογή των κανόνων με λογική ευθύνη και αναλογικότητα.

Τέλος με δήλωσή του, προειδοποιεί για τον κίνδυνο ασφυξίας του κλάδου και καλεί σε άμεση παρέμβαση τόσο την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Ένα μέτρο σχεδιασμένο χωρίς επαφή με την πραγματικότητα οδηγεί στην οικονομική ασφυξία των αλιέων μας. Η Κυβέρνηση νομοθετεί από το γραφείο και η Κομισιόν κάνει ότι δεν βλέπει. Ζητώ άμεσα λύσεις, χρηματοδότηση και ευελιξίες, ώστε να μη μετατρέπεται η παραγωγή σε τιμωρία. Αν η Ευρώπη θέλει βιώσιμη αλιεία, πρέπει πρώτα να στηρίξει αυτούς που την υπηρετούν καθημερινά.»

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Δυσκολίες εφαρμογής του μέτρου υποχρεωτικής ζύγισης αλιευμάτων στην Ελλάδα και επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των μικρών αλιευτικών κοινοτήτων

Στην Ελλάδα, η εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικής ζύγισης των αλιευμάτων κατά την εκφόρτωση, σε συνδυασμό με την απαγόρευση ζύγισης εν πλω, προκαλεί σοβαρές δυσκολίες στους επαγγελματίες αλιείς, ιδίως στους μικρούς παραγωγούς. Η διαδικασία αυτή οδηγεί, σύμφωνα με τους αλιευτικούς Φορείς, σε διακοπή της ψυκτικής αλυσίδας, με κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας των προϊόντων.

Επιπλέον, περίπου 290 από τους 300 ελληνικούς λιμένες δεν διαθέτουν εγκεκριμένες υποδομές ζύγισης ή ανασυσκευασίας. Η διαδικασία δειγματοληπτικής ζύγισης, με τα διαδοχικά της στάδια, καθίσταται ανεφάρμοστη για μικρά πληρώματα, ενώ δεν υπήρξε επαρκής επιτόπια ενημέρωση ή μεταβατική περίοδος συμμόρφωσης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς αξιολογεί την εφαρμογή των υποχρεώσεων ζύγισης αλιευμάτων υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας και των ιδιαιτεροτήτων των μικρών αλιευτικών κοινοτήτων;

Εξετάζει τη δυνατότητα ενεργοποίησης χρηματοδοτήσεων, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, για την ενίσχυση υποδομών ζύγισης, την παροχή ψηφιακών εργαλείων και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους αλιείς;

Προτίθεται να προτείνει ευέλικτες τεχνικές προσαρμογές ή εναλλακτικές μεθόδους εφαρμογής του μέτρου, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο χωρίς να απειλείται η βιωσιμότητα των επαγγελματιών του κλάδου;


Κάντε Like το daypress.gr