Ξεκίνησαν και πάλι οι διαδικασίες για την επιστροφή των ερευνητικών πλοίων στα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου προκειμένου να αρχίσουν ξανά, μετά από πολύμηνη απραξία, οι εργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.
Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» έχουν κινηθεί τα προβλεπόμενα για την έκδοση της σχετικής NAVTEX, ώστε να γνωστοποιηθούν οι συντεταγμένες και το χρονικό εύρος της σχεδιαζόμενης δραστηριότητας.
Σύμφωνα με το πλάνο, ο φορέας που υλοποιεί το έργο κάνει το αίτημα προς το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο, εφόσον την εγκρίνει, την προωθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού που αναλαμβάνει την σχεδίαση του σχετικού χαρτί.
Η ελληνική πλευρά περίμενε τον Απρίλιο για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, καθώς δεν υπήρχε διαθεσιμότητα πλοίων για τις εργασίες, όπως αναφέρεται.
Το πλοίο που αναμένεται να κληθεί για τη δραστηριότητα, πιθανόν να είναι το «NG Worker», που βρισκόταν αυτές τις ημέρες στα ανοιχτά του λιμανιού της Μεσσήνης στην Ιταλία.
Οι κινήσεις στα διεθνή ύδατα ανατολικά των δύο νησιών αναμένεται να εκδηλωθούν προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Παράλληλα όμως το ενδιαφέρον και η προσοχή στρέφεται και στην προετοιμασία του Πολεμικού Ναυτικού, που θα κληθεί να προστατεύσει τις έρευνες από τυχόν διάθεση της Τουρκίας να προκαλέσει εμπόδια και φασαρία.
Ορισμένες εκτιμήσεις σε διπλωματικό επίπεδο λένε ότι το θέμα ετέθη με κάποιο τρόπο και στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.
Να σημειωθεί ότι Αθήνα και Άγκυρα έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την ηλεκτρική διασύνδεση, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ως αποτέλεσμα άσκησης ενός απολύτως αυτονόητου δικαιώματος για κάθε κράτος που επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στην ανοιχτή θάλασσα.
Αντιθέτως η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι αυτή η περιοχή αγγίζει τα ευαίσθητα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο και ως εκ τούτου θα έπρεπε οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμα και αυτή που δεν αφορά την υφαλοκρηπίδα, να έχει και την άδεια της Άγκυρας η οποία μάλιστα επικαλείται τον τούρκο Λιβυκό μνημόνιο αλλά και τις επιστολές Σινιρλίογλου του 2020 στον ΟΗΕ.
πηγή: topontiki.gr