Σύμφωνα με νέα μελέτη, αν καταναλώνουν τα παιδιά δύο φορές την εβδομάδα ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, είναι πιο κοινωνικά και ευγενικά.
Γνωρίζουμε ότι η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο σε σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής μας ακόμα και στο πώς αισθανόμαστε. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια ποικιλία από θρεπτικά και ισορροπημένα γεύματα ώστε να κάνουν από μικρά την καλύτερη δυνατή αρχή.
Όλα τα γνωστά φαγητά που κάνουν καλό πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο οικογενειακό μενού της εβδομάδας, αλλά ένα τρόφιμο φαίνεται να ξεχώρισε σε πρόσφατη μελέτη.
Ο λόγος για τα ψάρια. Η Δρ. Καρολάιν Τέιλορ, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας: «Τα στοιχεία μας συνδέουν την κατανάλωση ψαριού από τα παιδιά με καλύτερη συμπεριφορική ανάπτυξη και είναι ξεκάθαρα. Γι’ αυτό, συνιστούμε στους γονείς να τους προσφέρουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα».
Τα θαλασσινά είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σεληνίου και ιωδίου- θρεπτικών συστατικών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.
Ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί ήθελαν να εξετάσουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της συμπεριφοράς, του IQ και της κατανάλωσης θαλασσινών στα παιδιά.
Πώς επηρεάζει τα παιδιά το εν λόγω τρόφιμο- Η έρευνα
Η ομάδα εξέτασε μακροχρόνια δεδομένα για σχεδόν 6.000 παιδιά ηλικίας από 7 έως 9 ετών στην Αγγλία.
Περίπου το 7,2% των παιδιών δεν έτρωγαν καθόλου ψάρι κάθε εβδομάδα, το 63,9% έτρωγε από 1 έως 190 γραμμάρια και το 28,9% κατανάλωνε πάνω από 190 γραμμάρια ψάρι κάθε εβδομάδα- ισοδύναμο με πάνω από δύο μερίδες.
Τα λεγόμενα «προϊόντα ψαριών με λευκή επικάλυψη» όπως τα φιλέτα ψαριού, αντιπροσώπευαν σχεδόν το μισό (46%) της μέσης συνολικής κατανάλωσης θαλασσινών.
Στα επτά χρόνια, τα παιδιά που δεν κατανάλωναν αυτό το τρόφιμο, σε σύγκριση με εκείνα που έτρωγαν τουλάχιστον 190 γραμμάρια ψάρι κάθε εβδομάδα, είχαν 35% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κάτω από το μέσο όρο ανάπτυξη συμπεριφοράς.
Αυτό αυξήθηκε σε 43% στα εννέα χρόνια.
Τα παιδιά που δεν έτρωγαν καθόλου ψάρι είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν «υποβέλτιστη προσοσιαλιστική συμπεριφορά», σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Διατροφής (European Journal of Nutrition). Η «προσοσιαλιστική» συμπεριφορά περιλαμβάνει τις φιλικές αλληλεπιδράσεις, τον αλτρουισμό και την μοιρασιά.
Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που δεν τρώνε καθόλου ψάρι είναι πιο πιθανό να επιδεικνύουν μεγαλύτερο εγωισμό, να είναι λιγότερο φιλικά και να συμπεριφέρονται με εγωκεντρικό τρόπο. Αντίθετα, τα παιδιά που έτρωγαν ψάρι δύο φορές την εβδομάδα έτειναν να είναι πιο κοινωνικά και ευγενικά.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης θαλασσινών και του IQ, αλλά δεν βρέθηκε καμία σύνδεση.
Θαλασσινά- Ας μην τα «φοβόμαστε», λένε οι ερευνητές
Μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, με μία από αυτές να είναι λιπαρό, όπως ο σολομός, το σκουμπρί ή οι σαρδέλες.
Η πλειοψηφία των παιδιών στην έρευνα δεν κατανάλωνε αρκετά θαλασσινά ενώ μόνο το 28% έτρωγαν τις συνιστώμενες δύο μερίδες (190 γραμμάρια).
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η χαμηλή κατανάλωση ψαριού οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς είχαν προηγουμένως προειδοποιηθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση ψαριών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε ρύπους όπως ο υδράργυρος.
«Όταν υπάρχουν αντικρουόμενες συστάσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης», είπε η Δρ. Καρολάιν Τέιλορ. «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα κάνουν τους γονείς να τα προτιμούν, πάντα βέβαια με μέτρο».
Πηγή: imommy.gr