Image
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 13:25 Αθλητισμός
 

Γερμανία: Σκάνδαλο κακοποίησης στην ενόργανη γυμναστική – Μαρτυρίες αθλητριών για την «κόλαση» που έζησαν


Οι σκιές που πλανώνται πάνω από την ενόργανη γυμναστική στην Γερμανία ξαναέρχονται στο προσκήνιο, με συγκλονιστικές μαρτυρίες αθλητριών να φανερώνουν την ωμή πραγματικότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες των προπονητικών κέντρων.

Όπως αποκαλύπτει η DW, αθλήτριες μιλούν για ψυχολογική και σωματική κακοποίηση, διατροφικές διαταραχές και καταστάσεις που παραπέμπουν σε «κόλαση». Οι καταγγελίες, αν και δεν είναι καινούριες, φέρνουν εκ νέου την Γερμανική Ομοσπονδία Ενόργανης Γυμναστικής (DTB) αντιμέτωπη με το παρελθόν της και εγείρουν ερωτήματα για τις πολυδιαφημισμένες «μεταρρυθμίσεις» που υποσχέθηκε.

 Μαρτυρίες που σοκάρουν: «Ήταν φριχτά»
Η Κιμ Γιάνας, πρώην αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής, αποκαλύπτει την τραυματική της εμπειρία στις προπονήσεις: «Από μία ανθρώπινη σκοπιά ήταν φριχτά», δήλωσε στη DW. Η Γιάνας, που ξεχώρισε από μικρή για το ταλέντο της, περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες στο κέντρο ενόργανης της Χάλε, όπου οι προπονητές της έβαζαν στόχο το σώμα και την ψυχολογία της.


«Όταν ήμουν οκτώ ή εννέα ετών, μου έλεγαν πως είμαι πολύ χοντρή. Μου απαγόρευσαν να τρώω φαγητό επειδή έχει υδατάνθρακες ή ακόμα και να πίνω νερό», εξομολογείται.

Η εμπειρία της Γιάνας δεν είναι μοναδική. Σύμφωνα με την DW, οι αναφορές για κακοποιητική συμπεριφορά είναι πολλές και περιλαμβάνουν εξαναγκασμούς σε προπονήσεις παρά τους τραυματισμούς, τις απειλές και την εξευτελιστική μεταχείριση.

«Με εγκατέλειψαν όταν τραυματίστηκα»
Στα 14 της, η Γιάνας εγκαταλείφθηκε από το σύστημα όταν υπέστη την πρώτη από τις τρεις ρήξεις χιαστού. «Με παράτησαν, επειδή κανείς δεν πίστευε πως θα μπορούσα να επιστρέψω και να αγωνιστώ με κομμένο χιαστό», ανέφερε στην DW.

Η ψυχολογική πίεση ήταν συντριπτική. «Σκέφτεσαι μήπως φταις εσύ για τον τραυματισμό σου. Κατηγορείς τον εαυτό σου ξανά και ξανά, μέχρι που διαλύεσαι».

Η μετάβασή της στο Ολυμπιακό προπονητικό κέντρο της Στουτγκάρδης έφερε κάποιες βελτιώσεις, αλλά όχι τη λύτρωση. «Πήγα από μία κόλαση σε μία καλύτερη κόλαση», δηλώνει με πικρία.

«Δεν συνειδητοποιείς τι σου συμβαίνει»
Παρόμοιες εμπειρίες περιγράφει και η Μισέλ Τιμ, που αναγκάστηκε να προπονείται τραυματισμένη και να θεωρεί φυσιολογική αυτή τη μεταχείριση. «Ξεκινάς τόσο μικρός και εξαρτάσαι τόσο από τους προπονητές σου, που απλώς δεν συνειδητοποιείς τι συμβαίνει», σημειώνει η πρώην αθλήτρια στην DW.

Σήμερα, ως προπονήτρια, παρακολουθεί με ανησυχία τις ίδιες πρακτικές να συνεχίζονται.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Τιμ έστειλε επιστολή στην ομοσπονδία εκφράζοντας τις ανησυχίες της, χωρίς ωστόσο να δει κάποια ουσιαστική αλλαγή. «Αισθάνομαι πως οι αρμόδιοι δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στα όσα έγραψα», δηλώνει.

Οι αποτυχίες της ομοσπονδίας και το νέο σκάνδαλο
Το 2020, παρόμοιες κατηγορίες είχαν δημοσιευθεί για το Ολυμπιακό προπονητικό κέντρο του Κέμνιτς, με τη Γερμανική Ομοσπονδία Ενόργανης Γυμναστικής (DTB) να υπόσχεται «αλλαγή νοοτροπίας». Ωστόσο, όπως σημειώνει η DW, τα αποτελέσματα των ερευνών δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ, ενώ καμία σοβαρή κύρωση δεν επιβλήθηκε σε προπονητές.

Στη DW, η DTB δήλωσε πως «σοκαρίστηκε» με τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που έλαβε «πέτυχαν σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις». Παραδέχθηκε, όμως, ότι «δεν έχουμε πετύχει ακόμη τους στόχους μας».

Η ομοσπονδία πρόσθεσε πως «Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει η συμπεριφορά και η νοοτροπία (των προπονητών) στις καθημερινές προπονήσεις» και σημειώνει: «Γνωρίζουμε πολύ καλά πως θα κριθούμε με βάση το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις καταγγελίες αυτές. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε και να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη (των αθλητριών και των πολιτών)».

Μια ελπίδα για το μέλλον της ενόργανης γυμναστικής
Παρά τα σκοτεινά σημεία της ενόργανης που φωτίζει το ρεπορτάζ της DW, η Μισέλ Τιμ διατηρεί την ελπίδα της. «Χρειάζονται ξεκάθαροι κανόνες και επιπτώσεις, όταν τα πράγματα πηγαίνουν λάθος», δηλώνει.

Η Γιάνας, από την πλευρά της, ζητά οι υπεύθυνοι να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να δείξουν μεταμέλεια.

«Θέλω τα παιδιά να διασκεδάζουν και πάλι, να μην έρχονται στο γυμναστήριο κλαίγοντας ή νιώθοντας φόβο για τους προπονητές τους», καταλήγει.

.enikos.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr