Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Clinical and Translational Science, έδειξε ότι ένα καρότο μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη έγινε από το SDU και διαπίστωσε ότι τα καρότα μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και να επηρεάσουν θετικά τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου.
Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, και οι αριθμοί ολοένα και αυξάνονται. Στην Δανία ο αριθμός των περιπτώσεων έχει υπερτετραπλασιαστεί από το 1996. Η ταχέως αυξανόμενη νόσος θεραπεύεται μέσω διαιτητικών αλλαγών και φαρμακευτικής αγωγής, ωστόσο πολλοί ασθενείς εμφανίζουν παρενέργειες από τα κοινά φάρμακα. Αυτό το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, έρχεται να διώξει το φυσικό αντίδοτο- καρότο, συμπληρώνοντας υφιστάμενες θεραπείες, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Odense και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Η δράση του καρότου στο σάκχαρο και το έντερο
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές προκάλεσαν τεχνητά σε ποντίκια διαβήτη τύπου 2. Στη συνέχεια ορισμένα τρωκτικά έλαβαν δίαιτα συμπληρωμένη με 10% σκόνη καρότου σε ψυχρή μορφή και τα υπόλοιπα έλαβαν δίαιτα χωρίς καρότα. Οι δύο δίαιτες είχαν όμοιο θερμιδικό φορτίο, έτσι ώστε να φανεί η επίδραση των βιοδραστικών ενώσεων του λαχανικού. Έπειτα χορηγήθηκε στα ποντίκια διάλυμα ζάχαρης για τη μέτρηση του σακχάρου με την πάροδο του χρόνου.
Διαπιστώσεις και γνώσεις για τα καρότα:
η ομάδα που λάμβανε σκόνη καρότου παρουσίασε βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, όπως μετρήθηκε με τεστ ανοχής στη γλυκόζη
τα καρότα μεταβάλλουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου – των δισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο- και προάγουν την καλή πέψη και υγεία
τα ποντίκια που κατανάλωναν καρότα είχαν υγιέστερη ισορροπία στα εντερικά βακτήρια, εξηγεί ο συντονιστής της έρευνας Morten Kobæk Larsen, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κλινικών Ερευνών
τα ωφέλιμα βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας τα οποία ρυθμίζουν τον ενεργειακό μεταβολισμό και το σάκχαρο, υποστηρίζοντας παράλληλα την υγεία του εντέρου
η εξισορρόπηση του σακχάρου προκύπτει από τις βιοδραστικές ενώσεις (φαλκαρινόλη και φαλκαρινδιόλη) των καρότων που βοηθούν τα κύτταρα να απορροφούν το σάκχαρο. Ας σημειώσουμε ότι αυτές οι βιοδραστικές ουσίες περιέχονται επίσης στο μαϊντανό, το σέλινο και το παστινάκι
Προκαταρκτικά ευρήματα από παρόμοια μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις των καρότων στον καρκίνο του παχέος εντέρου υποδηλώνουν ότι ήδη 30-40 γραμμάρια ωμών ή ελαφρώς μαγειρεμένων καρότων καθημερινά φαίνεται να έχουν ευεργετικές συνέπειες.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μια από τις ποικιλίες καρότων που περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών είναι η κατηγορία «Night Bird», ένα μωβ καρότο.
Πως να τα μαγειρέψετε για να μην χαθούν τα οφέλη
Το μαγείρεμα επηρεάζει την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών. Τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα καρότα φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ευεργετικές ενώσεις.
Πηγή: ygeiamou.gr