Image
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 20:10 Διεθνή
 

Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Η επόμενη μέρα στην Αμερική και τον κόσμο

Η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις και ανησυχίες. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και από την πρώτη μέρα μετά την ορκωμοσία του υπέγραψε 100 διατάγματα. Ανάμεσα σε αυτά τα προεδρικά διατάγματα υπέγραψε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και την αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον.

Αυτές οι πρωτοφανείς ενέργειες από πρόεδρο Δυτικού κράτους δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη και τον κόσμο. Διεθνολόγοι και αναλυτές μιλούν για την επόμενη μέρα της νέας προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι επιπτώσεις σε κοινωνικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο ενδέχεται να είναι τεράστιες», ανέφερε η Αλεξάνδρα Φιλήνδρα. «Βγάζει περίστροφο και απειλεί. Το έκανε και με τη Γροιλανδία. Το κάνει με τον Παναμά. Το κάνει με κυβερνήσεις που δεν του αρέσουν. Δεν ξέρουμε μέχρι πού θα πάει και είναι απρόβλεπτη η κατάσταση, διότι δεν ξέρουμε και ποιοι θα ορθώσουν ανάστημα» ανέφερε από την πλευρά του ο Λουκάς Τσούκαλης.

Ταυτόχρονα ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος τονίζει: «Η επιβολή δασμών, ειδικά στους εταίρους, δεν είναι ενδεδειγμένη λύση. Πιστεύω ότι το γνωρίζει, αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει ένα εκφοβιστικό πλαίσιο προς χώρες όπως η Γροιλανδία, ο Καναδάς και η Ευρώπη.

«Η Ουάσιγκτον παραδοσιακά ήταν η πόλις της ισχύος, όχι του πλούτου. Ξαφνικά η Ουάσιγκτον μετατρέπεται σε πόλη των πλουτοκρατών, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα και την πολιτική ισχύ. Αυτό είναι κάτι καινούργιο που δεν το έχουμε ξαναδεί» ανέφερε χαρακτηριστικά» τονίζει ο Άγγελος Συρίγος.

Λ. Τσούκαλης: «Διπλωματία της Άγριας Δύσης – «Βγάζει περίστροφο» και απειλεί»

«Σίγουρα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, είναι σαφές, όπως μπαίνουμε και σε ένα νέο καθεστώς» τόνισε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Λουκάς Τσούκαλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, για όσα ακούστηκαν δια στόματος του 47ου Προέδρου των ΗΠΑ, κατά την ομιλία του εχθές στο Καπιτώλιο.

«Ο τρόπος που μιλάει αλλά και η απαξίωση των προκατόχων του είναι εντυπωσιακή. Δηλαδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο νέος πρόεδρος εξελέγη με τις μισές ψήφους των Αμερικανών, αλλά απαξιοί πλήρως τους προκατόχους του. Τους αποκαλεί διεφθαρμένους, ανίκανους. Αρκετοί από τους προκατόχους του ήταν και παρόντες στην ορκωμοσία, ήταν αναγκασμένοι να τον ακούσουν» επισήμανε ο κ. Τσούκαλης.

Σχετικά με τις πολιτικές του εξαγγελίες, ο κ. Τσούκαλης, σημείωσε πως έχουμε ήδη ανακοίνωση ότι αποχωρεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. «άρα, όλοι εμείς που πιστεύουμε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, θα πρέπει να ξαναδούμε πώς προχωράμε».

«Επίσης αποχωρεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και ανακοινώνει για τον Παναμά. Πλέον θα έχουμε αναταράξεις πολύ έντονες. Ξέρουμε ότι ο κύριος Τραμπ και από την προηγούμενη θητεία του λέει πολλά και μερικές φορές υπάρχει μια απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων. Εν μέρει λέει πολλά για να φοβίσει. (…) Νομίζω είναι ένα μείγμα συναλλακτικής αντιμετώπισης μαζί με αυτό που μια πολύ γνωστή Αμερικανίδα και πρώην μαθήτριά μου ή Αν Μαρί Σλότερ, που ήταν παλιά επικεφαλής του Policy Planning στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλεσε η διπλωματία της Άγριας Δύσης. Δηλαδή βγάζει περίστροφο και απειλεί. Το έκανε και με τη Γροιλανδία. Το κάνει με τον Παναμά. Το κάνει με κυβερνήσεις που δεν του αρέσουν. Δεν ξέρουμε μέχρι πού θα πάει και είναι απρόβλεπτη η κατάσταση, διότι δεν ξέρουμε και ποιοι θα ορθώσουν ανάστημα» συμπλήρωσε ο κ. Τσούκαλης.

Πλέον το αμερικανικό πολιτικό σύστημα οδηγείται ολοένα και περισσότερο σε μια μορφή πλουτοκρατίας, τόνισε ο κ. Τσούκαλης.

Β. Ευθυμιοπούλου και Α. Δεσποτόπουλος: «Η επιθυμία να τρομάζει τον αντίπαλο είναι κεντρική στη στρατηγική του»

Στο ΕΡΤNews μίλησαν η σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας, Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, και ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος όπου και ανέλυσαν την επικοινωνιακή στρατηγική και τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά την εκλογή του, εξετάζοντας τις επιπτώσεις των επιλογών του τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και διεθνώς.

Για το πώς είναι επικοινωνιακά τις κινήσεις του Τραμπ, η κ. Ευθυμιοπούλου ανέφερε «Ο Τραμπ επικοινωνεί με σαφείς, ευανάγνωστους και κατανοητούς συμβολισμούς. Από την πρώτη στιγμή, θέλησε να ικανοποιήσει το κοινό του, να στείλει μηνύματα και να φοβίσει τους αντιπάλους του. Αυτή η επιθυμία να τρομάζει τον αντίπαλο είναι κεντρική στη στρατηγική του. Το καλύτερο σχόλιο που διάβασα ήταν στη Wall Street Journal, που χαρακτήρισε την πρώτη του ομιλία ως “ανασκόπηση των καλύτερων –εντός εισαγωγικών– από την προεκλογική του εκστρατεία».

Ακολούθως η κ. Ευθυμιοπούλου σχολίασε την τελετή ορκωμοσίας, και το αν θα μπορούσε να είναι πιο ενωτική υπογραμμίζοντας «Ήταν απολύτως αναμενόμενη και συμβατή με το στιλ του. Θυμίζω ότι προεκλογικά είχε δηλώσει υπερβολές, όπως ότι “οι μετανάστες τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων στο Οχάιο.” Ίσως, σε σύγκριση με παλαιότερες δηλώσεις, να ήταν πιο μετριοπαθής, αλλά δεν αιφνιδίασε κανέναν».

Παράλληλα ο κ. Δεσποτόπουλος απάντησε στην ερώτηση αν οι δηλώσεις του για τον Μπάιντεν ήταν χαρακτηριστικές και αν έχει ήδη ξεκινήσει να παίρνει αποφάσεις για οικονομικά θέματα, δασμούς και άμυνα, «Το μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Τραμπ είναι το συσσωρευμένο χρέος των 36 τρισ. δολαρίων και το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα των 800 δισ. αν δεν αλλάξει κάτι, το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 190% σε 20 χρόνια. Επιπλέον, η μονοκρατορία του δολαρίου φθίνει, καθώς αναδύονται άλλα νομίσματα. 

Η επιβολή δασμών, ειδικά στους εταίρους, δεν είναι ενδεδειγμένη λύση. Πιστεύω ότι το γνωρίζει, αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει ένα εκφοβιστικό πλαίσιο προς χώρες όπως η Γροιλανδία, ο Καναδάς και η Ευρώπη, ώστε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από πλεονεκτική θέση» και πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια επιχειρηματική τακτική «Είναι μια κλασική προσέγγιση επιχειρηματία που προσπαθεί να κλείσει μια συμφωνία. Ξεκινά από μια σκληρή θέση και ενδέχεται να υποχωρήσει, αν χρειαστεί, για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Τέλος ο κ. Ευθυμιόπουλος τόνισε ότι «αν δούμε τα πρώτα διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν, δίνουν έμφαση σε “εύκολα” ζητήματα, όπως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό. Με αυτόν τον τρόπο, θέλει να δείξει ότι τηρεί τις υποσχέσεις του. Ωστόσο, δεν μπορεί να εφαρμόσει όλες τις πολιτικές άμεσα, ούτε να επιβάλει υψηλούς δασμούς στην Ευρώπη χωρίς σοβαρές συνέπειες».

Άγγ. Συρίγος: «Πλήρης ανατροπή των πραγμάτων με το θέμα του Παναμά – Νέα εποχή για τον πλανήτη»

«Περισσότερο από όλα με ανησύχησε το θέμα του Παναμά. Αυτό είναι για μένα το μεγάλο πρόβλημα» τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία Τραμπ, στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του.

Μιλώντας με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 επισήμανε πως ουσιαστικά αυτή η επιδίωξη συνιστά «πλήρη ανατροπή».

«Εμένα από όλη την ομιλία αυτό με ανησύχησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Διότι αυτό σημαίνει ανατροπή των πραγμάτων, με ό,τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια κοινότητα» επισήμανε ο κ. Συρίγος.

«Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ποιοι είναι οι στενότεροι σύμμαχοι της Αμερικής εδώ και 60-70 χρόνια, είναι η Βρετανία και ο Καναδάς. Τι είχαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα; Είχαμε παρέμβαση της Αμερικής στα εσωτερικά της Βρετανίας από τον Ίλον Μασκ, ευθεία παρέμβαση, του λέει, εσύ φταις που καλύφθηκε το σκάνδαλο με τους βιασμούς επί πολλά χρόνια νεαρών παιδιών από μετανάστες, δηλαδή ευθεία επίθεση στα εσωτερικά της κύριας συμμάχου δυνάμεως. Και το δεύτερο, η δεύτερη χώρα η οποία είναι στενός σύμμαχος, είναι ο Καναδάς. Και τι λέει στον Καναδά; Του λέει, κοίταξε να δεις, πρέπει να γίνεις πολιτεία της Αμερικής. (…) Και λέγοντας στον Τριντό ότι εσύ έφυγες τώρα, εγώ είμαι το καινούργιο.

Αυτό εντωμεταξύ δεν το είπε μόνο ο Μασκ. Το είπε κι ο Τραμπ. Ενώ την επίθεση στο εσωτερικό της Βρετανίας την έκανε ο Μασκ, που λες, έχει ιδιορρυθμίες, ας το πούμε έτσι ευγενικά. Είναι επίσης το θέμα του Καναδά. Το έκανε ο ίδιος ο Τραμπ. Και τι έγινε; Υπάρχει μία πολιτεία στον Καναδά, όπως η Αμερική έχει 50 πολιτείες έτσι και ο Καναδάς έχει έντεκα, δώδεκα πολιτείες, νομίζω έντεκα πολιτείες. Μία από τις πολιτείες είναι η Αλβέρτα, η οποία είναι στο κέντρο του Καναδά και τα τελευταία χρόνια έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη λόγω των ορυκτών που έχει στην περιοχή.

Η κυβερνήτης της Αλβέρτας σηκώθηκε και πήγε στο Μαρ-α-Λάγκο να συναντήσει τον Τραμπ. Σοκ στον Καναδά. Προσέξτε τώρα. Είναι σαν να λέω ότι έχω έναν στενό σύμμαχο και ξαφνικά του λέω, έλα να γίνεις τμήμα μου και ένας από τους κυβερνήτες του στενού συμμάχου έρχεται να με δει. Αυτό είναι πλήρης ανατροπή» ανέφερε αρχικά ο κ. Συρίγος.

«Πάμε τώρα στο θέμα του Παναμά, που το θεωρώ το πιο σοβαρό από όσα άκουσα. Διότι το είπε έξι φορές στον λόγο του. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολύ σύντομα σοβαρές ανατροπές στο θέμα του Παναμά. Ο Παναμάς, αντικειμενικά δεν έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να προστατεύσει τη διώρυγα αντικειμενικά. Θα στείλουν οι Αμερικανοί πεζοναύτες να καταλάβουν τη διώρυγα.

Για ποιο λόγο το λέει αυτό ο Τραμπ; Τον τελευταίο καιρό οι Κινέζοι έχουν αγοράσει δύο λιμάνια στην είσοδο της Διώρυγας του Παναμά και παράλληλα υπάρχουν και περιβαλλοντικές ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας της διώρυγας. Η διώρυγα του Παναμά ενώνει τον Ειρηνικό Ωκεανό με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Υπάρχει όμως μια διαφορά 16 μέτρων μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού. Για να μπορέσει να καλυφθεί αυτή η διαφορά, τα καράβια μπαίνουν μέσα σε δεξαμενές, γεμίζουν οι δεξαμενές με νερό και περνάνε σε άλλο επίπεδο μπαίνουν σε άλλη δεξαμενή και ούτω καθεξής.

Το νερό που χρησιμοποιείται, τεράστιες ποσότητες που χρησιμοποιούνται για να γίνει αυτό το ανέβασμα των πλοίων έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις λίμνες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον Παναμά και ο Παναμάς θέλει να περιορίσει τη χρήση της διώρυγας για περιβαλλοντικούς λόγους. Και λέει ο Τραμπ, από εκεί περνάει το 40% των πλοίων που πηγαίνουν στην Αμερική. Εγώ δεν μπορώ να επιτρέψω να γίνουν τέτοια πράγματα.

Θα το επιβάλλω είτε ειρηνικά, δηλαδή να μου δοθεί πίσω η διώρυγα. Τη διώρυγα την έφτιαξαν οι αμερικανοί, ήταν υπό τον έλεγχό τους μέχρι το 1979 που ο Κάρτερ υπέγραψε συμφωνία με τους Παναμέζους ή θα έρθω δια της βίας, λέει» συνέχισε ο κ. Συρίγος.

«Εάν λοιπόν έχεις τους δύο βασικούς συμμάχους, τους οποίους με το καλημέρα τους βάζεις απέναντί σου, εάν λες στην ομιλία σου ότι θα παρέμβω στον Παναμά, σημαίνει ότι η τάξη πραγμάτων την οποία έχει φτιάξει η ίδια η Αμερική, να το πούμε και αυτό, δεν είναι μια τάξη πραγμάτων που ενοχλεί την Αμερική, είναι μια τάξη πραγμάτων που έχει φτιάξει η ίδια η Αμερική, εάν η τάξη πραγμάτων έχει αυτό το χάος, τότε δεν ξέρω τι μέλλει γενέσθαι. (…) Ο πλανήτης μπαίνει σε νέα εποχή, χωρίς όμως να έχουμε εικόνα προς τα πού θα καταλήξει. Αχαρτογράφητα νερά» συμπλήρωσε.

Ο κ. Συρίγος εστίασε και στα χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης.

«Ο Τραμπ έκανε μια εκστρατεία όπου εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τα των λαϊκών τάξεων και αυτό έπιασε στον κόσμο. Το αποδέχτηκε και τον ψήφισε. Στη συνέχεια φτιάχνει μια κυβέρνηση στην οποία τοποθετεί τους μεγαλύτερους δωρητές του. Εκείνοι οι οποίοι δηλαδή τον χρηματοδότησαν και έδωσαν τα περισσότερα λεφτά, είναι μέσα στην κυβέρνηση.

Ορισμένοι από αυτούς τώρα θα αναλάβουν θέσεις στις οποίες θα κληθούν να εποπτεύουν βιομηχανίες ή κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται οι ίδιοι. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό. Δηλαδή, η Ουάσιγκτον παραδοσιακά ήταν η πόλις της ισχύος, όχι του πλούτου. Ξαφνικά η Ουάσιγκτον μετατρέπεται σε πόλη των πλουτοκρατών, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα και την πολιτική ισχύ. Αυτό είναι κάτι καινούργιο που δεν το έχουμε ξαναδεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σαφιολέας: «Η πορεία του Τραμπ θα κριθεί από τη σύγκρουση της αφήγησής του με την πραγματικότητα»

Η απονομή χάριτος σε 1600 εισβολείς στο Καπιτώλιο, η δήλωση αναγνώρισης μόνο δύο φύλων και η επιθυμία ανάκτησης της Διώρυγας του Παναμά από τους Κινέζους, είναι τα σημεία που εστιάζει τα σχόλια του, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας, Στράτος Σαφιολέας.

«Μπαίνουμε στην εποχή του Τραμπ για την Αμερική και τα λογικά θα είναι σε εισαγωγικά. Θα φαίνεται λογικό δηλαδή η Αμερική να εκφράζει την επιθυμία να πάρει τη Γροιλανδία ακόμη και με χρήση βίας, ο πρόεδρος να μιλάει για ανάκτηση της διώρυγας του Παναμά από τους Κινέζους, να θέλει να αλλάξει το όνομα και στον Κόλπο του Μεξικού. Πολύ περισσότερο να δίνει χάρη να δώσεις χάρη σε 1.600 εισβολείς στο Καπιτώλιο, τον όχλο που προκάλεσε καταστροφές και πέντε θανάτους, απείλησε αστυνομικούς και στην ουσία προσπάθησε να ανατρέψει την Δημοκρατία.

Γενικά είδαμε πράγματα τα οποία μας θύμισαν τον Τραμπ της πρώτης περιόδου του 2016, αλλά είδαμε και κάτι καινούργιο. Είδαμε την επιχειρηματική ελίτ της Σίλικον Βάλεϊ, όλα τα γνωστά ονόματα με επικεφαλής τον Έλον Μασκ και όλους τους υπόλοιπους γνωστούς ιδιοκτήτες ή προέδρους των εταιρειών τεχνολογίας να είναι πίσω από τον Τραμπ στην ορκωμοσία, εκτοπίζοντας μάλιστα εκλεγμένους, οι οποίοι μην έχοντας θέσεις στη Ροτόντα, ήταν αναγκασμένοι να πάνε σε μια πλαϊνή αίθουσα και να παρακολουθήσουν την ομιλία από οθόνες», είπε ο Στράτος Σαφιολέας.

Κλείνοντας ο Στράτος Σαφιολέας, επισημαίνει ότι οπαδοί του Τραμπ είναι και άνθρωποι του καθημερινού μόχθου που περιμένουν λύση σε πραγματικά προβλήματα: «Είναι πολύ εύκολο να προκαλέσεις ενθουσιασμό στον κόσμο αλλά αυτό που θα κρίνει την πορεία του Τραμπ είναι η σύγκρουση της αφήγησής του με την πραγματικότητα. Εκεί θα δούμε πώς ο κόσμος θα αντιδράσει».

Αλ. Φιλήνδρα: «Ο Τραμπ υπόσχεται ένα «ριάλιτι σόου» με τεράστιο κόστος για την Αμερική και τον κόσμο»

Η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιλινόι, Αλεξάνδρα Φιλήνδρα, μίλησε στο ΕΡΤNews για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και τις προεκτάσεις της πολιτικής του.

Όσον αφορά τι σηματοδοτεί αυτή η «νέα εποχή Τραμπ» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο η κ. Φιλήνδρα υπογράμμισε «Θα πρέπει να εξετάσουμε την προεδρία Τραμπ σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι ότι πρόκειται για έναν νέο κύκλο του ριάλιτι σόου που λέγεται «προεδρία Τραμπ», στο οποίο ο ίδιος δεσμεύεται να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό σόου με μεγαλύτερη ακροαματικότητα. 

Πολλά από αυτά που λέει αποσκοπούν στο να τραβήξει την προσοχή και να διαμορφώσει ένα κλίμα που να εξυπηρετεί τους στόχους του. Το δεύτερο επίπεδο αφορά την πολιτική του ατζέντα, η οποία δεν είναι απλώς συντηρητική, αλλά έντονα εθνοκεντρική, κάτι που η Αμερική δεν είχε εκφράσει στο παρελθόν. Αυτή η προσέγγιση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Όπως ανέφερε και ο Στρατός, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Για παράδειγμα, η αποφυλάκιση 1.600 ατόμων που είχαν καταδικαστεί για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο δημιουργεί ανησυχία. Είναι προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε από τον ίδιο τον Τραμπ είτε από φιλικά προσκείμενους Ρεπουμπλικάνους ως μια μορφή «πραιτοριανής φρουράς», με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέα επεισόδια στο μέλλον. Επιπλέον, υπάρχει και το θέμα των απελάσεων, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό την απειλή απέλασης».

Για το ποιες πτυχές της πολιτικής του αναδεικνύονται ως πιο ανησυχητικές η κ. Φιλήνδρα ανέφερε «Ένα από τα πιο ανησυχητικά θέματα είναι η απελευθέρωση 1.600 ατόμων που είχαν καταδικαστεί για την επίθεση στο Καπιτώλιο. Πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να επανεμφανιστούν στο μέλλον, λειτουργώντας ως μια “πραιτοριανή φρουρά” που θα δημιουργεί νέες εντάσεις. Επίσης, οι απελάσεις εκατομμυρίων ανθρώπων που απειλούνται αυτή τη στιγμή δημιουργούν ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας».

Για το τι γίνεται με τις κοινωνικές ομάδες που στοχοποιούνται από την ατζέντα του η κ. Φιλήνδρα επισήμανε «Σαφώς, δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που ανήκουν στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Αυτοί οι άνθρωποι στοχοποιούνται στην κυβέρνηση, στο στρατό, στο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι μέρος της ατζέντας των συντηρητικών χριστιανών, οι οποίοι, από τη μία, είναι αντίθετοι στην ομοφυλοφιλία. Ξεκινώντας από τα τρανς άτομα, η στοχοποίηση αυτή μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η έκτρωση. Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά θέματα, το οποίο σχετίζεται με το φύλο, τα δικαιώματα των γυναικών και τη γενικότερη κοινωνική πολιτική».

Εντωμεταξύ η κ. Φιλήνδρα απάντησε και στην ερώτηση το πώς εξηγείτε τη στήριξη που συνεχίζει να απολαμβάνει ο Τραμπ από ένα μέρος της κοινωνίας είπε «Ένα μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του αντιδρά σε αυτό που θεωρεί “ασφυκτικό πολιτικό ορθολογισμό”. Υπάρχει μια κόπωση από την κοινωνική ευαισθησία που αφορά τον λόγο, την εκπαίδευση και την ιστορία, με πολλούς να βλέπουν τις πολιτικές του Τραμπ ως μια γραμμή άμυνας απέναντι σε αυτές τις αλλαγές».

Τέλος η κ. Φιλήνδρα ερωτηθείς για το τι μπορούμε να περιμένουμε από το μέλλον τόνισε «Το μέλλον εξαρτάται από το κατά πόσο ο Τραμπ θα μπορέσει να χειριστεί το αφήγημά του ώστε να αποκρύψει το κόστος των πολιτικών του. Εάν πείσει τους πολίτες ότι οι συνέπειες δεν οφείλονται στις δικές του ενέργειες, αλλά σε εξωτερικούς παράγοντες, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του. Ωστόσο, οι επιπτώσεις σε κοινωνικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο ενδέχεται να είναι τεράστιες».

Πηγή: real.gr

Κάντε Like το daypress.gr