Αμέσως μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συμφωνία του Παρισιού. Η συμφωνία αυτή είχε στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Τώρα ο κόσμος θα μείνει ακόμα πιο πίσω από αυτόν τον στόχο.
Σύμφωνα με εκτίμηση του Politico το όριο 1,5 βαθμού αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μας, θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό των κλιματικών ζημιών. Επιπλέον ακτιβιστές και πρώην αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι η αποχώρηση θα βλάψει τις ΗΠΑ, δίνοντας στην Κίνα και άλλους ανταγωνιστές ένα πλεονέκτημα στον αγώνα της να κυριαρχήσει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού πυροδοτεί έναν καταιγισμό επιπτώσεων στον κόσμο και σηματοδοτεί την έναρξη μιας επιθετικής ατζέντας για την αναίρεση της αμερικανικής πολιτικής για το κλίμα απομονώνοντας άμεσα τη χώρα από την παγκόσμια εκστρατεία για την ανάσχεση της καταστροφικής υπερθέρμανσης.
Η γλώσσα που χρησιμοποίησε στο εκτελεστικό διάταγμά του εξάλλου ήταν καταδεκτική της πρόθεσής του. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν ότι η απόσυρση θα τεθεί σε ισχύ «αμέσως». Παρακάμπτοντας την περίοδο προειδοποίησης ενός έτους που ορίζει το σύμφωνο για το κλίμα.
Το διάταγμα, το οποίο ο Τραμπ υπέγραψε με δημόσιες τυμπανοκρουσίες λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συγκρούεται με την αύξηση των κλιματικών καταστροφών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών πυρκαγιών στο Λος Άντζελες και των αποκαλύψεων ότι το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. To Politico εκτιμά ότι αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας επιθετικής ατζέντας για την ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής για το κλίμα, η οποία καθοδηγείται από έναν πρόεδρο που αμφισβητεί τα επιστημονικά συμπεράσματα για την κλιματική αλλαγή.
Η προαναγγελθείσα έξοδος θα αθετήσει την υπόσχεση των Ηνωμένων Πολιτειών της εποχής Μπάιντεν για μειώσει της ρύπανσης του περιβάλλοντος έως και 66% μέσα σε μια δεκαετία. Θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση μια σειρά από άλλες δεσμεύσεις των ΗΠΑ, όπως η παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη φτωχότερων εθνών που υποφέρουν από πρωτοφανή κύματα καύσωνα, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
Η δράση του Τραμπ αυξάνει επίσης τις πιθανότητες ότι, χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ, ο κόσμος θα μείνει ακόμη περισσότερο πίσω από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ένα όριο που θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό των κλιματικών ζημιών. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή, μετά την Κίνα, της ρύπανσης από άνθρακα που ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.
Οι ΗΠΑ είχαν ήδη μείνει πίσω στους στόχους τους για το 2030, παρά τις προσπάθειες που περιλάμβαναν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για καθαρή ενέργεια από τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ συνόδευσε τη νέα αποχώρησή του από το Παρίσι με ένα μπαράζ εκτελεστικών διαταγμάτων με στόχο να καταπνίξει το έργο του Μπάιντεν, μεταξύ άλλων με την κήρυξη εθνικής ενεργειακής έκτακτης ανάγκης που, όπως είπε ο Τραμπ, θα ξεκλειδώσει αυτό που αποκάλεσε «υγρό χρυσάφι» της Αμερικής: «Έχουμε κάτι που κανένα άλλο έθνος δεν θα έχει ποτέ, τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Γη, και θα το χρησιμοποιήσουμε».
Ο νέος πρόεδρος το επισημοποίησε λίγες ώρες αργότερα μπροστά σε πλήθος κόσμου στην Capital One Arena στην Ουάσινγκτον, υπογράφοντας εκτελεστικό διάταγμα που διέταξε την απόσυρση καθώς και επιστολή κοινοποίησης στα Ηνωμένα Έθνη. «Αποσύρομαι αμέσως από την άδικη, μονόπλευρη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, την αρπαχτή», είπε ο Τραμπ στο πλήθος, σημειώνοντας ότι η μείωση της κλιματικής ρύπανσης δεν αποδίδει αν δεν το κάνουν όλοι. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σαμποτάρουν τις δικές μας βιομηχανίες, ενώ η Κίνα ρυπαίνει ατιμώρητα».
Πρόσθεσε – ανυπόστατα – ότι η αποχώρηση από το μη δεσμευτικό σύμφωνο θα εξοικονομούσε στις ΗΠΑ «πάνω από ένα τρισεκατομμύριο» δολάρια.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, οι σύμβουλοί του συζητούσαν επί μήνες για το αν οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού, μια απόφαση που τελικά ανακοίνωσε από τον Κήπο των Ρόδων τον Ιούνιο του 2017. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την ταχεία καταδίκη από παγκόσμιους και επιχειρηματικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου πολυεκατομμυριούχου Μασκ, ο οποίος έγραψε τότε στο Twitter: «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Η αποχώρηση από το Παρίσι δεν είναι καλή για την Αμερική ή τον κόσμο».
Ο Μπάιντεν επανήλθε αμέσως στο σύμφωνο με την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από τέσσερα χρόνια, επιτρέποντας σε μεγάλο μέρος του κόσμου να παρουσιάσει την απόσυρση ως παρέκκλιση από τη δέσμευση της Αμερικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το Politico τονίζει ότι η έξοδος του Τραμπ αυτή τη φορά εδραιώνει την αντίθεση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προς τη διεθνή δράση για το κλίμα και την απόρριψη δεκαετιών τρομερών προειδοποιήσεων από επιστημονικές ακαδημίες παγκοσμίως.
Ο Μασκ, που τώρα είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές και συμβούλους του Τραμπ, είχε εξέχουσα θέση στην ορκωμοσία του νέου προέδρου τη Δευτέρα. Και η επιτυχία του Τραμπ να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο τον Νοέμβριο καθιστά δυσκολότερο να υποστηρίξει κανείς ότι δεν έχει την υποστήριξη των Αμερικανών ψηφοφόρων, όσο ισχνή και αν είναι αυτή – ακόμη και όταν μεγάλο μέρος της χώρας είδε τροκατικές πυρκαγιές να καταστρέφουν το Λος Άντζελες.
«Όταν οι ΗΠΑ απομακρύνονται από τη Συμφωνία του Παρισιού μια εβδομάδα αφότου ολόκληρες πόλεις στην Καλιφόρνια έχουν σβηστεί, αυτό λέει κάτι», δήλωσε η Φράνσις Κολόν, ανώτερη διευθύντρια για τη διεθνή κλιματική πολιτική στο φιλελεύθερο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο. Για πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ, η αποχώρηση του Τραμπ από τη συμφωνία αποτελεί ιστορική παραβίαση της εμπιστοσύνης.
Συνασπισμοί αμερικανικών πολιτειών, πόλεων και επιχειρήσεων απάντησαν στην κίνηση του Τραμπ λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών που εγκαταλείφθηκαν.
«Αποχωρώντας από τη Συμφωνία του Παρισιού, αυτή η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από την ευθύνη της να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό και την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε η Τζίνα Μακάρθι, σύμβουλος για το κλίμα υπό τον Μπάιντεν, η οποία συμπροεδρεύει της America Is All In, ενός συνασπισμού για το κλίμα. «Αλλά να είστε σίγουροι ότι οι πολιτείες, οι πόλεις, οι επιχειρήσεις και οι τοπικοί θεσμοί μας είναι έτοιμοι να πάρουν τη σκυτάλη της ηγεσίας των ΗΠΑ στον τομέα του κλίματος και να κάνουν ό,τι μπορούν – παρά τον ομοσπονδιακό εφησυχασμό – για να συνεχίσουν τη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας».
Οι πρώτες αγωγές κατά της κυβέρνησης Τραμπ στοχεύουν το DOGE
Ακτιβιστές και πρώην αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι η απόσυρση θα βλάψει τις ΗΠΑ, δίνοντας στην Κίνα και άλλους ανταγωνιστές ένα πλεονέκτημα στον αγώνα της να κυριαρχήσει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Αν και η Συμφωνία του Παρισιού είναι πιθανό να επιβιώσει στην εποχή του Τραμπ, η συγκράτηση των επικίνδυνων κραδασμών από την κλιματική αλλαγή θα είναι δυσκολότερη χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, είπαν.
Ανεκπλήρωτοι στόχοι
Έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις, με τη σφράγιση της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015, σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη, ανεξάρτητα από το μέγεθος, τον πλούτο ή το επίπεδο ρύπανσης, δεσμεύτηκε να θέσει ολοένα και αυστηρότερους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στόχος: Να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας από την προβιομηχανική εποχή «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά όχι πάνω από 1,5 C.
Αυτοί οι στόχοι δεν είναι δεσμευτικοί, αλλά η συμφωνία έχει ωστόσο συμβάλει στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σύγκριση με ό,τι θα μπορούσε να συμβεί χωρίς το Παρίσι, σύμφωνα με αναλύσεις μοντελιστών και του κλιματικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών. Παρακίνησε τα έθνη να χρησιμοποιούν καθαρότερες μορφές ενέργειας – με τη βοήθεια προσπαθειών σε εθνικό επίπεδο, όπως η ατζέντα του Μπάιντεν για καθαρή ενέργεια και υποδομές ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, αναμένεται να παράγουν το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ το 2024, από περίπου 15% το 2017. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα πέρυσι. Όταν ο Τραμπ ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του το 2017 ήταν περίπου ίσες.
Ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνέχισαν να αυξάνονται παγκοσμίως, από περίπου 35 δισεκατομμύρια τόνους όταν εγκρίθηκε η συμφωνία σε περισσότερους από 41 δισεκατομμύρια τόνους που αναμένονται το 2024, μπορεί να βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους. Παρόλα αυτά, αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 C μακροπρόθεσμα θα είναι σχεδόν αδύνατη: Οι παγκόσμιοι μέσοι όροι το 2024 ξεπέρασαν για πρώτη φορά αυτό το όριο για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος.
Οι σύμμαχοι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις του είναι δικαιολογημένες επειδή ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει κάνει το καθήκον του, επισημαίνοντας την αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών και τη νέα ενέργεια με καύση άνθρακα που τίθεται σε λειτουργία στην Κίνα. Ισχυρίζονται επίσης ότι η απόσυρση του Παρισιού απελευθερώνει τη νέα κυβέρνηση να ανατρέψει τις φορολογικές ελαφρύνσεις του Μπάιντεν για την καθαρή ενέργεια και άλλες πολιτικές για το κλίμα – παρόλο που οι ΗΠΑ δεν είναι νομικά υποχρεωμένες να επιτύχουν τους στόχους του Παρισιού και οι πολιτικές του Μπάιντεν αφορούσαν εξίσου την ενίσχυση της βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Πολύ δύσκολη περίοδος
Δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές, τα έθνη στις συνομιλίες για το κλίμα COP29 στο Αζερμπαϊτζάν απέτυχαν να επαναλάβουν την ετήσια δέσμευσή τους να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Αξιωματούχοι στις συνομιλίες δήλωσαν ότι η επιστροφή του Τραμπ ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Κίνα, αποδυνάμωσε την εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις των ΗΠΑ και δυσκόλεψε τα ευάλωτα στο κλίμα έθνη να αντέξουν για μια καλύτερη συμφωνία.
«Είδαμε ότι οι αποφάσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολο να ληφθούν, όχι μόνο επειδή χώρες όπως η Σαουδική Αραβία αισθάνονται όλο και περισσότερο απειλούμενες και δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά τι σκέφτεται γι’ αυτές ο υπόλοιπος κόσμος», δήλωσε ένας βορειοευρωπαίος διπλωμάτης, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία επειδή δεν είχε την εξουσιοδότηση να μιλήσει δημοσίως. «Έτσι θα χάσουμε έναν ισχυρό διπλωματικό εταίρο, αλλά ακόμη και με αυτόν τον εταίρο θα ήταν πάντα μια πολύ δύσκολη περίοδος για εμάς».
Η απόσυρση των ΗΠΑ επιτείνει μια ήδη αυξανόμενη απροθυμία μεταξύ των κυβερνήσεων που συνήθως θεωρούνται ηγέτες του κλίματος να περικόψουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων και τα κέρδη των εταιρειών και των εθνών που τα παράγουν, δήλωσε ο διπλωμάτης. Ταυτόχρονα, οι δεσμεύσεις για το κλίμα φθείρονται σε ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις που υιοθέτησαν πολιτικές για την πράσινη ενέργεια μόνο και μόνο για να δουν τους ψηφοφόρους τους να στρέφονται πολιτικά προς τα δεξιά.
Ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο φοβούνται επίσης ότι ένας ευρύτερος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να εμποδίσει την πράσινη μετάβαση και να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη.
«Και η Ευρώπη έχει τα όριά της ως προς το πόσο το κλίμα μπορεί να καθοδηγήσει την πολιτική – και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή προσκρούουμε σε αυτό το όριο», δήλωσε ο Τζορτζ Ντέιβιντ Μπανκς, ο οποίος ηγήθηκε της διεθνούς διπλωματίας για το κλίμα στην πρώτη θητεία του Τραμπ.
Παρόλα αυτά, το συμπέρασμα στην COP29 ήταν ότι η Συμφωνία του Παρισιού δεν θα καταρρεύσει αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν. Η Αργεντινή, ο πρόεδρος της οποίας, Χαβιέρ Μιλέι, είναι θαυμαστής του Τραμπ, έχει σκεφτεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία, αλλά πολλές άλλες χώρες έχουν ορκιστεί να παραμείνουν και προέτρεψαν τις ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο.
«Η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη για την κινητοποίηση της χρηματοδότησης για το κλίμα, την προώθηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και τη διασφάλιση της δίκαιης εφαρμογής των παγκόσμιων στόχων για το κλίμα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Άλι Μοχάμεντ, απεσταλμένος της Κένυας για το κλίμα και πρόεδρος της Αφρικανικής Ομάδας Διαπραγματευτών. Προέτρεψε τις ΗΠΑ να «εργαστούν εποικοδομητικά» εντός των πλαισίων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών πλατφορμών.
Καθώς η αμερικανική κυβέρνηση υποχωρεί από την παγκόσμια σκηνή για το κλίμα, οι υποστηρικτές έχουν τονίσει τη σημασία των κρατών, των πόλεων και των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Αμερικανική Συμμαχία για το Κλίμα, ένας συνασπισμός κυβερνητών από 24 πολιτείες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% της αμερικανικής οικονομίας, έχει δεσμευτεί να επιτύχει τον τελευταίο κλιματικό στόχο του Μπάιντεν για μείωση των εκπομπών έως και 66% έως το 2035.
Πηγή: topontiki.gr