Image
Δευτέρα 28 Απριλίου 2025 20:05 Πολιτική
 

Τέμπη: Διαβιβάστηκε η δικογραφία για Καραμανλή και Σπίρτζη στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τα Τέμπη, περνώντας τις κοινοβουλευτικές «πύλες» με ασυνήθιστη ταχύτητα σε σχέση με αντίστοιχες διαδικασίες του παρελθόντος. Και αυτό καθώς η διαβίβαση της δικογραφίας από τη Δικαιοσύνη πραγματοποιήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς σε άλλες περιπτώσεις απαιτούνταν αρκετές ημέρες μέχρι να φτάσει στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η δικογραφία θα ανακοινωθεί επισήμως στην Ολομέλεια, ενώ οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν το σύνολο των εγγράφων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως μπορεί να κατατεθεί αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, το οποίο απαιτεί την υπογραφή 30 βουλευτών.

Σημειώνεται πως όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis.gr σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές, ζήτημα αναζήτησης ποινικών ευθυνών από τη Βουλή, όχι μόνον για Καραμανλή και Σπίρτζη, αλλά και για τους υφυπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιόδου 2016 – 2023 μπαίνει από τον νόμο περί ευθύνη υπουργών, καθώς θεωρείται αυτονόητο ότι, εφόσον ζητείται η διερεύνηση για την ποινική εμπλοκή υπουργών και εφόσον η Βουλή το αποφασίσει, θα συσταθεί προανακριτική και για τους αρμοδίους υφυπουργούς.

Κατά τις ίδιες πηγές, αυτό είναι και ο λόγος που ο ανακριτής στο διαβιβαστικό σημείωμα προς τον Αρειό Πάγο και κατ’ επέκτασιν προς τη Βουλή, δεν αναφέρει ονόματα υπουργών, αλλά μόνο τη χρονική περίοδο 2016 – 2023, που περιλαμβάνει Καραμανλή και Σπίρτζη.

Παράλληλα, ο εφέτης – ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης μελετά τη δικογραφία, για να συντάξει κατηγορητήρια για επτά γενικούς γραμματείες του υπουργείου Μεταφορών από το 2016 έως το 2023, οι οποίοι αναμένεται να κληθούν ως κατηγορούμενοι.

«Μοντέλο Τριαντόπουλου» επιθυμεί η κυβέρνηση

Όπως έγραφε το πρωί της Δευτέρας το iEidiseis, άπαντες προεξοφλούσαν ότι μόλις φτάσει στη Βουλή η δικογραφία, θα υπάρξει πρόταση από κόμματα της αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο να προλάβει την αντιπολίτευση και να ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής η κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, να στείλει άλλη μία φορά το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θέλει να έρθουν όλα στο φως.

Είτε έτσι γίνει, είτε αλλιώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο που υιοθετήθηκε και στην περίπτωση του υφυπουργού Χρ. Τριαντόπουλου: Να υπερψηφιστεί η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, θα υπάρξουν δύο τρεις συνεδριάσεις και εν συνεχεία η υπόθεση ή οι υποθέσεις να σταλούν στη δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο δικαστικό συμβούλιο, όπως έγινε με τον πρώην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ. Ο κ. Τριαντόπουλος, βέβαια, προφανώς σε συνεννόηση με το κυβερνητικό επιτελείο, το ζήτησε μόνος του.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα πώς προτίθεται να αντιδράσει. Συνάδελφοί του αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο πρώην υπουργός θα είναι ο πρώτος που θα θέλει να πέσει φως στην υπόθεση και να έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Και αυτό εκτιμά και το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο, πάντως, ούτε ή άλλως, εκπονεί τον δικό του σχεδιασμό.

Τον περασμένο Μάρτιο, πάντως, και συγκεκριμένα στις 27/03/2024 ο κ. Καραμανλής είχε δηλώσει από του βήματος της Βουλής ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από το σώμα να καταθέσει αίτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για να διαπιστώσει η βουλή αν και ποια βάση και ότι δεν κρύφτηκε και δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.

Πηγή: ieidiseis.gr

Κάντε Like το daypress.gr