Οι καρχαρίες επιτίθενται σε ανθρώπους ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι επιστήμονες έχουν μια διαφορετική εξήγηση -από την επικρατούσα άποψη- για την άνοδο αυτών των καταγεγραμμένων περιστατικών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι ότι οι καρχαρίες έγιναν πιο επικίνδυνοι, αλλά ότι οι influencers έγιναν πιο… απρόσεκτοι. Όπως δηλώνουν οι ειδικοί, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν τους τουρίστες να πλησιάζουν υπερβολικά τα θαλάσσια αρπακτικά, συχνά αγγίζοντάς τα ή επιχειρώντας να τα χαϊδέψουν – μια πρακτική που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη και για τους ανθρώπους και για τα ζώα.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται έπειτα από αρκετά περιστατικά, όπως αυτό μιας Ρωσίδας influencer, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκε να νοσηλευθεί όταν δέχθηκε δάγκωμα από καρχαρία νωρίτερα φέτος.
Η απερισκεψία των ανθρώπων, που καθοδηγούνται από την επιθυμία για μια εντυπωσιακή selfie, φαίνεται πως αυξάνει τις πιθανότητες επικίνδυνων αλληλεπιδράσεων με τους καρχαρίες.
Αν και συχνά απεικονίζονται ως αιμοδιψή θηρία στον κινηματογράφο, οι καρχαρίες στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, πολλές από τις λεγόμενες «επιθέσεις» από καρχαρίες δεν είναι τίποτα άλλο από πράξεις αυτοάμυνας από ζώα που αιφνιδιάστηκαν ή νιώθουν απειλή από ανθρώπους.
@deepseacam
Ocean Ramsey is a marine biologist, professional freediver, scuba instructor, and marine and shark conservationist. She is probably one of the few people in the world who has swum underwater with great white sharks.
♬ original sound - Vortexquotezz
Ο καθηγητής Eric Clua από το Πανεπιστήμιο PSL στη Γαλλία, που ηγήθηκε της σχετικής μελέτης, εξήγησε στους Times: «Δεν ενθαρρύνω –όπως κάνουν πολλοί influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– [τους ανθρώπους] να πιάνονται από το ραχιαίο πτερύγιο ενός καρχαρία ή να τον χαϊδεύουν, με το πρόσχημα ότι αποδεικνύουν πως είναι ακίνδυνος και [ότι οι ίδιοι] υποτίθεται ότι εργάζονται για τη διατήρησή του είδους».
Ο ίδιος υποπτεύεται ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι λιγότερο προσεκτικοί με τους καρχαρίες, ειδικά με τους μικρότερους, απ’ ό,τι θα ήταν με έναν άγνωστο σκύλο.
Διάσημοι όπως η Μπέλα Θορν, ο Ζακ Εφρόν και ο Γουίλ Σμιθ έχουν φωτογραφηθεί να κολυμπούν ή να έρχονται κοντά με καρχαρίες, συμβάλλοντας -άθελά τους- στη νομιμοποίηση και ευρεία διάδοση αυτών των αλληλεπιδράσεων.
Παράλληλα, λογαριασμοί σε TikTok και Instagram, αφιερωμένοι αποκλειστικά σε τέτοιου είδους βίντεο με χιλιάδες ακολούθους, κατακλύζουν τις πλατφόρμες.
«Μας αρέσει να μοιραζόμαστε σπάνιες στιγμές φυσικής σύνδεσης», σχολίασε η Ocean Ramsey, ακτιβίστρια προστασίας θαλάσσιων ειδών με έδρα τη Χαβάη, που διαχειρίζεται έναν τέτοιο λογαριασμό.
Ωστόσο, τα βίντεο της Ramsey -συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο χαϊδεύει έναν τεράστιο λευκό καρχαρία- έχουν δεχθεί δριμεία κριτική από την επιστημονική κοινότητα.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι χρειάζεται να το πούμε ξεκάθαρα, αλλά μην πιάνεις ένα άγριο αρπακτικό μήκους 5,5 μέτρων», είχε δηλώσει στη Washington Post ο θαλάσσιος βιολόγος David Shiffman.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Conservation, εξέτασε καταγεγραμμένα περιστατικά με καρχαρίες στα νερά της Γαλλικής Πολυνησίας μεταξύ 2009 και 2023.
Από τα 74 δαγκώματα που καταγράφηκαν την περίοδο αυτή, περίπου το 5% θεωρήθηκε πως ήταν επιθέσεις αυτοάμυνας, δηλαδή συνέβησαν αμέσως μετά την αίσθηση απειλής από ανθρώπινη παρουσία.
Οι ερευνητές προχώρησαν σε αναζήτηση στη διεθνή βάση δεδομένων Shark Attack Files, η οποία περιλαμβάνει περιστατικά που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Από εκεί, εντόπισαν περισσότερα από 300 περιστατικά που ταίριαζαν στο ίδιο μοτίβο.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επιθέσεις, όπου ένας καρχαρίας ακολουθεί ένα προβλέψιμο μοτίβο πριν επιτεθεί, τα δαγκώματα αυτοάμυνας συμβαίνουν συνήθως ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση.
Οι ειδικοί πλέον ζητούν μια αλλαγή προσέγγισης απέναντι στην αλληλεπίδραση με την άγρια φύση και προειδοποιούν πως η ανάγκη για την τέλεια φωτογραφία δεν θα έπρεπε να γίνεται αιτία επικίνδυνων και επιβλαβών επαφών, ούτε για τους ανθρώπους, ούτε για τα ζώα.
Πηγή: enikos.gr