Image
Πέμπτη 24 Απριλίου 2025 20:05 Διεθνή
 

Ζελένσκι: «Η δική μας υπομονή εξαντλείται» απαντά στις ΗΠΑ - Τελεσίγραφο Τραμπ στο Κίεβο - Δυσαρέσκεια για τις ρωσικές επιθέσεις

Ο Ζελένσκι δέχεται ασφυκτική πίεση από τις ΗΠΑ αλλά και από το εσωτερικό της χώρας του για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, με τον Ουκρανό πρόεδρο να επιμένει απτόητος στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του, με ώθηση από τους Ευρωπαίους συμμάχους του, ενώ την ίδια ώρα ο χρόνος κυλάει προς όφελός του Πούτιν.

Χθες Τετάρτη, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι παρεμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ σήμερα έκανε κριτική κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν, αφού η Ρωσία έπληξε το Κίεβο με πυραύλους και drones.

Οι Αμερικανοί προτείνουν να αναγνωριστεί η Κριμαία – την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 – ως ρωσικό έδαφος, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει οργισμένη ανάρτηση την Τετάρτη για τον δισταγμό της Ουκρανίας να αποδεχθεί αυτό το αίτημα. Το σχέδιο «πάρτο ή φύγε» της Ουάσιγκτον δεν παρέχει επίσης εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και θα επιτρέψει επίσης στη Ρωσία να διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε το 2022.

Αυτό το σχέδιο έχει καταπλήξει Ουκρανούς αξιωματούχους και βουλευτές, οι οποίοι το θεωρούν ως συνθηκολόγηση με έναν επιτιθέμενο. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λίβιτ δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι απογοητευμένος από τον ρυθμό των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι “κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση” όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, όπως και ότι «η υπομονή του εξαντλείται σε μεγάλο βαθμό».

Αυτές οι επικρίσεις προκάλεσαν το ξέσπασμα του Ζελένσκι απαντώντας ουσιαστικά πως η δική του υπομονή εξαντλείται. “Δεν ξέρω τι συμβαίνει με κάποιους άλλους, αλλά η υπομονή των Ουκρανών θα εξαντληθεί. Γιατί εμείς είμαστε αυτοί που δεχόμαστε επίθεση – κανείς άλλος. Δεν το εύχομαι αυτό σε κανέναν, αλλά είμαστε εμείς που χτυπιόμαστε από ρωσικούς πυραύλους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Δυτικών αξιωματούχων στο Λονδίνο χθες δεν ήταν «εύκολες» αλλά ήταν «εποικοδομητικές».

«Είμαι σίγουρος ότι η Ρωσία υπολόγιζε σε ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο χθες», δήλωσε ο Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Νότια Αφρική μαζί με τον πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα.

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν βλέπει ενδείξεις πως οι ΗΠΑ ασκούν ισχυρή πίεση στη Ρωσία στο πλαίσιο της ειρηνευτικής τους προσπάθειας και ότι το Κίεβο κάνει αυτό που πρότειναν οι σύμμαχοί του, αν και δεν μπορεί να αγνοήσει το Σύνταγμά του.

Ο Ουκρανός ηγέτης υποστήριξε μάλιστα ότι είναι ήδη μεγάλος… συμβιβασμός από την πλευρά του Κιέβου να συμφωνήσει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία μόλις κηρυχθεί εκεχειρία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως πιστεύει ότι ένα έγγραφο με προτάσεις που προέκυψαν από τις χθεσινές συζητήσεις στο Λονδίνο βρίσκεται τώρα στο γραφείο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Μετά την πρόταση από τις ΗΠΑ, εμφανίστηκαν άλλα έγγραφα και πιστεύω ότι σήμερα, αυτή η μορφή, αυτό το έγγραφο, είναι στο γραφείο του προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου στη Νότια Αφρική.

«Οτιδήποτε αντιβαίνει στις αξίες μας ή στο Σύνταγμά μας δεν μπορεί να περιληφθεί σε καμία συμφωνία».

Οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο και το «Βλαντιμίρ σταμάτα»

Νωρίτερα ο Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ουκρανίας, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων στο Κίεβο, ζητώντας να “σταματήσουν αμέσως”.

“Εδώ και 44 ημέρες η Ουκρανία έχει δεχθεί πλήρη εκεχειρία και αναστολή των πληγμάτων (…) Εδώ και 44 ημέρες η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει τον λαό μας”, υποστήριξε νωρίτερα στο Χ, προσθέτοντας ότι “τα πλήγματα πρέπει να σταματήσουν αμέσως και χωρίς όρους”.

«Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά πλήγματα στο ΚΙΕΒΟ. Δεν είναι απαραίτητα και έρχονται σε πολύ κακή χρονική στιγμή,» έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μία ημέρα αφότου είχε δηλώσει ότι ο Ουκρανός ηγέτης παρεμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η Νότια Αφρική, που έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο που ξέσπασε το 2022.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και δήλωσε στο Χ ότι οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν “τις ισχυρές διμερείς σχέσεις” και τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν προς μιας ειρηνική επίλυση του πολέμου.

Η Ρωσία κατηγορεί τον Ζελένσκι ότι αρνείται να κάνει υποχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε νωρίτερα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι αρνείται να κάνει υποχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου και ότι είναι ανοικτός σε μια εκεχειρία μόνο με τους δικούς του όρους.

Η Ζαχάροβα δήλωσε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι καθίσταται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι ο Ζελένσκι δεν έχει την ικανότητα να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών να συνεχίσουν να παρέχουν όπλα στο Κίεβο ενθαρρύνει τον Ζελένσκι να συνεχίσει τον πόλεμο, ανεξαρτήτως των απωλειών που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός.

Η στάση αυτή δείχνει ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται το ενδεχόμενο μιας ρωσικής νίκης, τόνισε η Ζαχάροβα.

Σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στον Ζελένσκι

Η αντίδραση της Μόσχας έρχεται έπειτα από τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε χθες Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Ζελένσκι, τον οποίο κατηγόρησε για «εμπρηστικές» δηλώσεις αναφορικά με την Κριμαία, την ώρα που, σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκεται «πολύ κοντά».

Μετά το τελεσίγραφο του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς για εδαφικές παραχωρήσεις του Κιέβου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος το επαναδιατύπωσε σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στον Ζελένσκι.

Η συζήτηση είναι «πιο δύσκολη» με τον Ουκρανό πρόεδρο, εκτίμησε ο Τραμπ ο οποίος μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο έχει προσεγγίσει ιδιαίτερα τη Μόσχα. Η άρνηση του Κιέβου να δεχθεί τους αμερικανικούς όρους για τον τερματισμό του πολέμου «απλώς θα παρατείνει τους σκοτωμούς», προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος.

Στο επίκεντρο αυτής της νέας κλιμάκωσης της έντασης βρίσκεται η ουκρανική χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.

Ο Τραμπ επικρίνει τον Ζελένσκι για τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, σύμφωνα με τις οποίες: «Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε (…) Είναι δική μας περιοχή».

 «Εμπρηστικές δηλώσεις όπως του Ζελένσκι καθιστούν τόσο δύσκολη τη διευθέτηση αυτού του πολέμου», σημειώνει ο Τραμπ προειδοποιώντας τον ουκρανό πρόεδρο πως πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ειρήνευσης και της συνέχισης του πολέμου για άλλα τρία χρόνια «μέχρι να χάσει ολόκληρη τη χώρα».

«Η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια», υπογραμμίζει ο Τραμπ, σχολιάζοντας τη θέση που διατύπωσε ο Ζελένσκι ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν πολέμησαν για αυτήν πριν από 11 χρόνια όταν (η χερσόνησος) παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα;», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις που έκανε ο Ζελένσκι αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην Ουάσιγκτον. «Δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να παρατείνει το «πεδίο δολοφονίας»», προειδοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του συνεχίζουν με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις τους, ζητώντας την πλήρη αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας πριν από το 2014, θέση που ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο «μη ρεαλιστική».

Από την πλευρά του ο Πούτιν μοιάζει να πιστεύει ότι ο χρόνος κυλάει προς όφελός του. Ο ρωσικός στρατός καταγράφει συνέχεια νέα κέρδη στην ανατολική Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πούτιν επιμένει στους όρους του: ντε φάκτο παράδοση της Ουκρανίας, το Κίεβο να δεσμευθεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αναγνωρίσει τις πέντε επαρχίες που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Τις απαιτήσεις αυτές επιμένει να απορρίπτει η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι, που βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και τις απειλές για αποχώρησή τους από τις διαπραγματεύσεις.

Πίεση και στο εσωτερικό για τον Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, πολλοί Ουκρανοί βουλευτές – οι οποίοι υποτίθεται ότι θα επικυρώσουν οποιαδήποτε συμφωνία μόλις υπογραφεί – αισθάνονται εκτός των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του Κιέβου και λένε ότι ο Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες δεν μοιράζονται τις λεπτομέρειες και δεν επικοινωνούν σωστά.

«Η παράταξη της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στο Verkhovna Rada [το κοινοβούλιο της Ουκρανίας] απαιτεί μια ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση με τη συμμετοχή του Ζελένσκι, όπου θα πρέπει να ανακοινώσει το σχέδιο της Ουκρανίας για την επίτευξη ειρήνης και τις λεπτομέρειες της διαπραγματευτικής διαδικασίας», ανέφερε η παράταξη, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένσκο, σε δήλωση την Τετάρτη.

Οι Αμερικανοί προτείνουν να αναγνωριστεί η Κριμαία – την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 – ως ρωσικό έδαφος, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει οργισμένη ανάρτηση την Τετάρτη για τον δισταγμό της Ουκρανίας να αποδεχθεί αυτό το αίτημα. Το σχέδιο «πάρτο ή φύγε» της Ουάσιγκτον δεν παρέχει επίσης εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και θα επιτρέψει επίσης στη Ρωσία να διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε το 2022.

Αυτό το σχέδιο έχει καταπλήξει Ουκρανούς αξιωματούχους και βουλευτές, οι οποίοι το θεωρούν ως συνθηκολόγηση με έναν επιτιθέμενο. «Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, όχι να παραδοθεί», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Γιούλια Σβιρυντένκο σε ανάρτησή της στο X.

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία που θα δώσει στη Ρωσία τα ισχυρότερα θεμέλια που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει με μεγαλύτερη βία… Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την κατοχή της Κριμαίας. Και αν δεν χορηγηθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα απαιτήσει δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας – αρκετά ισχυρές για να αποτρέψει μελλοντική επιθετικότητα και αρκετά σαφείς για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη», είπε η Σβιρυντένκο.

Η αντιπολίτευση θέλει να μάθει λεπτομέρειες για το πώς ο Ζελένσκι και η κυβέρνησή του θα εξασφαλίσουν την ειρήνη. «Οι Ουκρανοί πρέπει να μάθουν για την πρόοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας όχι από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τον υπουργό Εξωτερικών Ρούμπιο ή τους ειδικούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κέλογκ, αλλά από τις ουκρανικές αρχές», δήλωσε η Ιρίνα Γκερατσένκο, βουλευτής της ουκρανικής αντιπολίτευσης από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, σε ανάρτησή της στο Facebook.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ φαινόταν να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο να συναφθεί συμφωνία με τη Ρωσία και ότι η επίτευξη ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης ήταν πολύ πιο δύσκολη από ό,τι περίμεναν. «Η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί σε 24 ώρες ούτε σε 100 ημέρες», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη θέλει ο Ζελένσκι να συμμετάσχει στην ειδική σύνοδο του κοινοβουλίου για να πει στους βουλευτές ποιο είναι το σχέδιο της Ουκρανίας για την επίτευξη ειρήνης και να μοιραστεί τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

«Η Συμφωνία για τα Ορυκτά παραμένει μέρος αυτού του σχεδίου;» ρώτησε η Γκερατσένκο, αναφερόμενη σε μια πρωτοβουλία του Τραμπ με την οποία οι ΗΠΑ θα αποκτούσαν πρόσβαση στα αποθέματα κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας. «Τελικά, ήταν πρωτοβουλία του Ζελένσκι. Πώς θα συμβάλει αυτή η συμφωνία στις εγγυήσεις ειρήνης και ασφάλειας; Δυστυχώς, εδώ και αρκετούς μήνες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εξουσιοδοτήθηκαν από τον Ζελένσκι στη διαπραγματευτική ομάδα αποφεύγουν την επικοινωνία με το κοινοβούλιο».

Πηγή: topontiki.gr

Κάντε Like το daypress.gr