Image
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025 21:15 Υγεία
 

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Το μπαχαρικό που προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου φέρνει σωματική και συναισθηματική δυσφορία στους πάσχοντες. Εάν το έχετε γνωρίζετε καλά ότι τη μία στιγμή είστε καλά, απολαμβάνετε ένα ωραίο γεύμα με φίλους και την επόμενη ένας έντονος πόνος στο στομάχι σας χτυπά καθώς τρέχετε στην πλησιέστερη τουαλέτα.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του Συνδρόμου που ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους. Ειδικοί διατροφής αναδεικνύουν ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό, γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες στο έντερο, ως το Νο1 σύμμαχο για όσους πάσχουν από IBS.

Η απρόβλεπτη φύση του IBS μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανησυχία. Ευτυχώς, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να κάνουν την κατανάλωση φαγητού πιο άνετη. Γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες στο στομάχι, το τζίντζερ είναι το Νο1 μπαχαρικό που πρέπει να τρώτε αν έχετε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Ειδικοί εξηγούν γιατί πρέπει να προσθέσετε αυτό το μπαχαρικό στη διατροφή σας.

Τζίντζερ: Γιατί είναι το No1 μπαχαρικό που πρέπει να τρώτε εάν πάσχετε από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs
Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής
Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο στο στομάχι, το φούσκωμα και τα αέρια
Μπορεί να περιορίσει το αίσθημα ναυτίας
Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs

Η ειδικός για την υγεία του εντέρου Jessie Wong, M.Acc., RDN, LD, ιδρύτρια του Team IBS Dietitian και οικοδέσποινα του IBS Nutrition Podcast, εξηγεί ότι το τζίντζερ είναι ένα τρόφιμο χαμηλό σε FODMAPs και γενικά καλά ανεκτό από άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Τα FODMAPs είναι τύποι ζυμώσιμων υδατανθράκων που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά συμπτώματα όπως αέρια και φούσκωμα.

Ενώ αυτοί οι υδατάνθρακες δεν προκαλούν στομαχικές διαταραχές σε όλους, τείνουν να είναι προβληματικοί για άτομα με IBS. Μάλιστα, μια μελέτη υποδεικνύει ότι ο συνδυασμός μιας δίαιτας χαμηλής σε FODMAPs με προβιοτικά μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του IBS.

Η διαιτολόγος Beth Rosen, M.S., RD, CDN, ειδικός για την υγεία του εντέρου και ιδιοκτήτρια του Beth Rosen Nutrition, αναφέρει ότι το τζίντζερ επιτρέπεται κατά τη φάση εξάλειψης της δίαιτας χαμηλής σε FODMAPs, καθιστώντας το έναν φιλικό προς το στομάχι τρόπο για να προσθέσετε γεύση στα γεύματά σας.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής

Σε αντίθεση με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου δεν προκαλεί φλεγμονή ή μόνιμη βλάβη στο πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, ορισμένες παλαιότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι η χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και τα συμπτώματα του IBS.

«Το τζίντζερ περιέχει ισχυρές βιοδραστικές ενώσεις όπως [6]-gingerol και [6]-shogaol που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την υπερευαισθησία του εντέρου – παράγοντες που εμπλέκονται τόσο στο IBS όσο και στις IBD», λέει η Wong. Αν και η ακριβής ποσότητα τζίντζερ που απαιτείται για τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της υγείας του εντέρου είναι άγνωστη, υπάρχει μικρός κίνδυνος να δοκιμάσετε αν το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει.

Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο στο στομάχι, το φούσκωμα και τα αέρια

Εάν πάσχετε από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, πιθανότατα γνωρίζετε καλά τον πόνο στο στομάχι, το φούσκωμα και τα αέρια. Ευτυχώς, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Η Rosen αναφέρεται σε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα τζίντζερ ήταν αποτελεσματικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το IBS, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου, των αερίων και του φουσκώματος. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση αυτού του αποτελέσματος. Είναι επίσης άγνωστο εάν η απλή προσθήκη τζίντζερ στα γεύματά σας ή η κατανάλωση μασώμενων τζίντζερ παρέχει μια αρκετά μεγάλη δόση για τη μείωση των συμπτωμάτων.

Μπορεί να περιορίσει το αίσθημα ναυτίας

Ίσως μία από τις πιο γνωστές χρήσεις του τζίντζερ είναι η βοήθεια στην ανακούφιση της ναυτίας. Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς το τζίντζερ επηρεάζει τη ναυτία, Θεωρείται ότι ο συνδυασμός ενεργών ενώσεων και αντιφλεγμονωδών επιδράσεων της ρίζας μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να μειώσει τη τάση για εμετό.

Έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ είναι αποτελεσματικό για τη μείωση της ναυτίας σε ορισμένους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων ή αυτών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Ωστόσο, οι αντιεμετικές επιδράσεις του τζίντζερ δεν έχουν μελετηθεί ειδικά σε άτομα με IBS.

Τρόποι για να ενσωματώσετε το τζίντζερ στη διατροφή σας

Το τζίντζερ είναι διαθέσιμο σε πολλές μορφές, όπως φρέσκο, σε σκόνη και προ-ψιλοκομμένο, καθιστώντας το μια εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας. Δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες για την ποσότητα τζίντζερ που πρέπει να καταναλώνετε εάν έχετε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντάρου. Η Wong συνιστά να ξεκινήσετε με μικρές, αλλά σταθερές ποσότητες για να δείτε αν παρατηρήσετε κάποια οφέλη. «Η ατομική ανοχή είναι το κλειδί, επομένως ενθαρρύνω τους πελάτες μου να παρακολουθούν την ανταπόκρισή τους και να προσαρμόζονται ανάλογα», προσθέτει η ειδικός.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ενσωματώσετε το τζίντζερ στη διατροφή σας:

Βράστε τρεις έως πέντε λεπτές φέτες τζίντζερ σε ζεστό νερό για ένα φρέσκο φλιτζάνι τσάι τζίντζερ.
Δοκιμάστε να μασήστε τζίντζερ μετά τα γεύματα για να δείτε αν βοηθάει με τη ναυτία ή το φούσκωμα.
Ανακατέψτε τριμμένο τζίντζερ σε καστανό ρύζι ή άλλα δημητριακά ολικής άλεσης για μια επιπλέον γεύση.
Προσθέστε φρέσκο ή σε σκόνη τζίντζερ σε μπολ με δημητριακά, τηγανητά, σούπες, smoothies ή πλιγούρι βρώμης.

Άλλες συμβουλές που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ανακούφιση από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Εάν πάσχετε από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS), η καλύτερη συμβουλή είναι να συνεργαστείτε με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο που ειδικεύεται στην υγεία του εντέρου. Μπορούν να συνεργαστούν μαζί σας για να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Εκτός από τη συνεργασία με έναν ειδικό, οι Wong και Rosen μοιράζονται επιπλέον συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και να κάνουν τη ζωή με το IBS πιο άνετη. Ακολουθούν οι συστάσεις τους:

Χρησιμοποιήστε καρυκεύματα χαμηλά σε FODMAPs: Το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι πλούσια σε FODMAPs και μπορεί να είναι προβληματικά για ορισμένα άτομα με IBS. Αντ’ αυτού, επιλέξτε μπαχαρικά χαμηλά σε FODMAPs όπως κουρκουμάς, βασιλικός, ρίγανη, τζίντζερ και μέντα. Αυτά τα καρυκεύματα είναι εύκολο να τα έχετε πρόχειρα και μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προσθέσετε γεύση χωρίς να προκαλέσετε συμπτώματα.

Διαχειριστείτε το άγχος: Το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πυροδοτεί το IBS, επομένως είναι σημαντικό να ενσωματώσετε τεχνικές ανακούφισης από το άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καταγραφή σε ημερολόγιο, η γιόγκα, οι αναπνευστικές ασκήσεις και το περπάτημα είναι μερικοί μόνο τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο: Η ανακάλυψη ποιες τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολη. Η τήρηση ενός ημερολογίου τροφών και συμπτωμάτων είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να παρακολουθείτε πώς διαφορετικές τροφές, καρυκεύματα, δραστηριότητες και παράγοντες άγχους επηρεάζουν τα συμπτώματά σας.

«Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων στη διατροφή σας είναι δυνατή με το IBS, και τα μπαχαρικά τις κάνουν να έχουν ακόμα καλύτερη γεύση» λέει η Rosen. Το τζίντζερ ειδικότερα μπορεί να είναι χρήσιμο για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως ναυτία, φούσκωμα, αέρια και στομαχικές ενοχλήσεις. Ενώ δεν υπάρχει ακόμη οριστική απάντηση σχετικά με την ποσότητα τζίντζερ που θα χρειαστεί να καταναλώσετε για βέλτιστη αποτελεσματικότητα, οι Rosen και Wong συμφωνούν ότι αξίζει να ενσωματώσετε περισσότερη από αυτή τη γευστική ρίζα στη διατροφή σας για να δείτε αν βοηθάει.

Φυσικά, το τζίντζερ είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Όσον αφορά τη διαχείριση του IBS, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο ή άλλον ειδικό για την υγεία του εντέρου για να κατανοήσετε πώς μπορεί να προσαρμοστεί η συνολική διατροφή και ο τρόπος ζωής σας για να κρατήσετε τα συμπτώματα υπό έλεγχο.

Πηγή: enikos.gr

Κάντε Like το daypress.gr