Καθημερινά για πολλές ώρες όλοι είμαστε μπροστά σε μία οθόνη, και αυτή είναι κυρίως η οθόνη του κινητού μας. Ωστόσο, ένας άνδρας δεν κοίταξε οθόνη για δύο μήνες και μας δείχνει γιατί μπορεί να είναι καλή ιδέα να απομακρυνθούμε λίγο από την τεχνολογία.
Η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών
Τα νούμερα της μέσης χρήσης οθόνης παγκοσμίως έχουν αφήσει πολλούς σοκαρισμένους, αφού αποκαλύφθηκε πόσο χρόνο ξοδεύουμε καθημερινά συνδεδεμένοι με τα τηλέφωνά μας και άλλες βασικές συσκευές.
Μια παγκόσμια μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος χρόνος που αφιερώνει κάθε ημέρα ένας άνθρωπος σε μία οθόνη είναι 6 ώρες και 58 λεπτά. Συγκεκριμένα, 2 ώρες και 23 λεπτά κύλισης για τα κοινωνικά δίκτυα, 1 ώρα και 25 λεπτά για μουσική και και 49 λεπτά για podcast.
Ενώ τα τυπικά συμπτώματα που σχετίζονται με την υγεία, όπως πονοκέφαλοι και καταπόνηση στα μάτια, είναι γνωστά και οι γιατροί προσφέρουν οδηγίες για την αντιμετώπισή τους, μια πρόσφατη μελέτη μπορεί να αποκάλυψε πιο ανησυχητικά αποτελέσματα από την παρατεταμένη χρήση οθόνης.
Επικίνδυνες τάσεις και μνήμη
Ιατρικοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για τις ναρκισσιστικές τάσεις από την υπερβολική παρακολούθηση των ιστοριών μας στο Instagram. Ωστόσο, η συνεχής θέαση οθόνης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη μνήμη και τη συνολική ικανότητα επεξεργασίας και αποθήκευσης πληροφοριών.
Ένας χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτής της πραγματικότητας είναι ο podcaster Κάρλος Γουίτακερ, ο οποίος αποφάσισε να κάνει αποτοξίνωση από την τεχνολογία για δύο μήνες. Αναφέρει ότι η μνήμη του αυξήθηκε δραματικά μετά την αποχή από την τεχνολογία.
«Η μνήμη μου βελτιώθηκε σε τεράστιο βαθμό», σημείωσε ο Γουίτακερ σε podcast στο οποίο συζητούσε την απόφασή του με τον Δρ. Τζον Ντελόνι, προσθέτοντας ότι «μόνο το 1% των ανδρών είχε καλύτερη μνήμη από εμένα όταν τελείωσα αυτό το πείραμα».
Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς μια τέτοια αύξηση, με την αιτιολογία να συνδέεται ξεκάθαρα με την απομάκρυνση της τεχνολογίας – κυρίως των κινητών τηλεφώνων – από τη ζωή του Γουίτακερ.
Αντιδράσεις και επιπτώσεις της τεχνολογίας
Τα σχόλια κάτω από το επεισόδιο του podcast του Δρ. Ντελόνι είναι γεμάτα σοκ και συμφωνία ως προς τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στον εγκέφαλο. «Εδώ είμαστε όλοι, κοιτώντας μια οθόνη μαθαίνοντας πώς οι οθόνες αναστατώνουν τους εγκεφάλους μας», αναφέρει το κορυφαίο σχόλιο.
Ένα άλλο σχόλιο προσθέτει: «Πραγματικά πιστεύω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η μεγαλύτερη και χειρότερη τεχνολογία που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Έχουν τεράστια δύναμη και καταστρέφουν την κοινωνική κανονικότητα. Ανησυχητικός ο κόσμος στον οποίο ζούμε».
Μελέτες από το Κέντρο Νευρολογίας για Επιληψία και Σπασμούς έχουν επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα, συνδέοντας τις «ταχείες εξελίξεις της τεχνολογίας» με την υποβάθμιση των ικανοτήτων προσοχής και της πνευματικής δραστηριότητας.
Η ανάγκη για αποτοξίνωση
Το Κέντρο αναφέρει ότι «η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη προσοχή και νοητική υπερφόρτωση», εκτός από το ότι «προκαλεί αυξημένο άγχος, στρες και εξάρτηση από ψηφιακές συσκευές για καθημερινές δραστηριότητες».
Είναι όντως ανησυχητικό να σκεφτεί κανείς το μεγαλύτερο σχέδιο, καθώς φαίνεται ότι οι εγκέφαλοί μας πλήττονται ενεργά από την ποσότητα πληροφοριών που είναι διαθέσιμες σε εμάς και που μας παρέχονται άμεσα.
Ευτυχώς, όπως δείχνει ο Γουίτακερ, οι παρατεταμένες διακοπές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τα smartphone και από την τεχνολογία μπορούν να αποκαταστήσουν και να ενισχύσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου – επομένως, δεν είναι πάντα ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.
Ωστόσο, με τις ταχείες εξελίξεις της τεχνολογίας τα τελευταία είκοσι χρόνια, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πραγματικά ποιες επιπτώσεις θα έχει στο μακροχρόνιο μέλλον.
Πηγή: foxreport.gr