Στέφανος Γκίκας από την Βουλή: «Η ανάπτυξη του λιμένος Ηρακλείου συνδυάζεται με μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως το νέο αεροδρόμιο και το ΒΟΑΚ, έργα πνοής που θα αλλάξουν την Κρήτη»
Τις μεγάλες προοπτικές και την αναπτυξιακή πορεία του λιμένος Ηρακλείου, επισήμανε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Εμμανουήλ Συντυχάκη, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., τόσο στο λιμάνι του Ηρακλείου όσο και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες για κάποια χρόνια, επιδιώκει την αλματώδη ανάπτυξη που θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Ειδικά για το Ηράκλειο, ανέφερε ότι έως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται το “MasterPlan” από τη νέα Διοίκηση, που θα περιλαμβάνει σημαντικά αναπτυξιακά έργα όπως τα νέα κτίρια άνω των 2.000 τ.μ. που θα φιλοξενούν διάφορες υποδομές αλλά και το Λιμεναρχείο, ενώ θα δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στον “πράσινο” μετασχηματισμό του λιμένος, με έργα υποδομών “cold ironing”.
Σχετικά με το θέμα των καρνάγιων και των τοπικών επιχειρήσεων ξυλοναυπηγικής του λιμένος Ηρακλείου, όπως είπε ο κ. Γκίκας, «βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση με την Διοίκηση του λιμένος, μέσω της οποίας επιδιώκεται η συνεννόηση και η συμβολική - αν όχι μηδενική - αύξηση των μισθωμάτων των επιχειρήσεων.». Αναφορικά με το ζήτημα της χρήσης χώρων του λιμένα από διάφορους φορείς όπως είναι οι Αθλητικοί Σύλλογοι, υποστήριξε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, λήγουν οι σχετικές συμβάσεις και έχει ήδη ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση για την ανανέωσή τους προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση, ενώ δρομολογείται η παραχώρηση χώρου άνω των 300 τ.μ., για την στέγαση και την φιλοξενία τους.
Όσον αφορά στην ΔΕΠΑΝΑΛ, στάθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με τον Δήμο Ηρακλείου και ΔΕΠΑΝΑΛ, προκειμένου να συνεχίσουν ομαλά όλες οι δραστηριότητες και μάλιστα, τόνισε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε 1-2 εβδομάδες.
Ο κ. Υφυπουργός κατά την δευτερολογία του, αναφέρθηκε ειδικότερα στις σημαντικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση και διατήρηση της παραδοσιακής ελληνικής ξυλοναυπηγικής τέχνης και των καρνάγιων – ταρσανάδων και απαρίθμησε επιγραμματικά ορισμένες από τις δράσεις που έχουν αναληφθεί και δρομολογηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα:
• Την επίλυση του θέματος της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των καρνάγιων.
• Τον ορισμό με νόμο για πρώτη φορά, του τι είναι καρνάγιο και ταρσανάς.
• Την τροποποίηση του νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το χρονίζον πρόβλημα της παραχώρησης του χώρου των καρνάγιων – ταρσανάδων και του τρόπου υπολογισμού του ανταλλάγματος.
• Την δημιουργία, για πρώτη φορά, “Μητρώου καρνάγιων”, με σκοπό να ενισχυθεί η σημασία κάθε ξυλοναυπηγικής επιχείρησης και να μπορέσει να λάβει στοχευμένα χρηματοδοτικά οφέλη.
• Τις αναγκαίες παρεμβάσεις προς φορείς διαχείρισης λιμένων, προκειμένου να παραχωρήσουν ή να ανανεώσουν παραχωρήσεις χώρων σε καρνάγια στις χερσαίες ζώνες λιμένων που διαχειρίζονται.
• Την συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και την ΔΥΠΑ, για τη δημιουργία Σχολών που σχετίζονται με την ειδική ναυπηγική βιομηχανία, ενώ πλέον θα μπει και η ξυλοναυπηγική τέχνη.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Υφυπουργός, είπε χαρακτηριστικά: «Η ανάπτυξη του λιμένος Ηρακλείου θα είναι επωφελής για τον τόπο. Η επένδυση αυτή, η παραχώρηση του λιμένος, συνδυάζεται με μεγάλα αναπτυξιακά έργα για την Κρήτη, όπως είναι το νέο αεροδρόμιο και ο ΒΟΑΚ. Έργα πνοής που θα αλλάξουν την εικόνα της Κρήτης.».