Image
Τρίτη 18 Μαρτίου 2025 18:30 Υγεία
 

«Μην πίνετε γάλα, τσάι ή καφέ αμέσως μετά το φαγητό», προειδοποιεί Διατροφολόγος που ειδικεύεται στις φλεγμονές

Η Σάντρα Μονίνιο, διατροφολόγος με εξειδίκευση στις φλεγμονές δεν συνιστά την κατανάλωση τσαγιού, καφέ και γάλακτος μετά το φαγητό και εξηγεί τους λόγους. Οι λόγοι αφορούν την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

«Ο καφές και το τσάι αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου. Και όχι μόνο του σιδήρου, πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμά μας, όταν πίνουμε καφέ, δεν απορροφώνται», είπε η Μονίνιο.

Διατροφολόγος: Πότε δεν πρέπει να πίνουμε τσάι, καφέ, γάλα

Τόσο το τσάι όσο και ο καφές περιέχουν τανίνες και άλλες ενώσεις που μπορεί να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση ορισμένων μετάλλων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Όταν τα πίνουμε μετά το φαγητό, επί της ουσίας ακούσια εμποδίζουμε την απορρόφηση αυτών των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, κάτι που μας οδηγεί στο να περιορίζουμε τις ιδιότητες των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Η Σάντρα Μονίνιο εξήγησε ότι το ασβέστιο ανταγωνίζεται τον σίδηρο στην απορρόφηση από το έντερο, γι' αυτό το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά επίσης δεν συνιστώνται ως επιδόρπιο. «Τρως, για παράδειγμα, μια μπριζόλα μοσχαρίσια και σκέφτεσαι ότι είναι σίδηρος για το σώμα σου, αλλά ξαφνικά τρως ένα γιαούρτι στο τέλος ως επιδόρπιο και έχεις καταστρέψει τον σίδηρο» είπε, και συνέστησε να περνούν δύο ώρες μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο και τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι για τους οποίους αντενδείκνυται η κατανάλωση καφέ και τσαγιού αμέσως μετά το φαγητό. Και τα δύο μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα στο στομάχι. Μετά από ένα γεύμα, το στομάχι ήδη εργάζεται για την πέψη των τροφίμων, και η προσθήκη όξινων ροφημάτων μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις, όπως καούρα ή γαστρική παλινδρόμηση. Και αν σε οποιοδήποτε από αυτά τα ροφήματα προσθέσουμε γάλα, η πέψη μπορεί να γίνει ακόμη πιο αργή, κάτι που θα συμβάλει στην αύξηση του αισθήματος βάρους και φουσκώματος στην κοιλιά.

Τέλος, ορισμένες μελέτες σχετικά με την καφεΐνη δείχνουν ότι μπορεί να παρεμβαίνει στη σωστή διάσπαση των τροφίμων και να διεγείρει την παραγωγή οξέος στο στομάχι.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά, και το πιο σωστό θα ήταν ο καθένας να λαμβάνει υπ' όψιν τη δική του προσωπική εμπειρία σε συνδυασμό με τα επιστημονικά στοιχεία.

Πηγή: iefimerida.gr

Κάντε Like το daypress.gr