Image
Τρίτη 18 Μαρτίου 2025 18:05 Υγεία
 

Η πρωινή συνήθεια για λαμπερό δέρμα και υγιή μαλλιά

Το όχι και τόσο μακρινό 2018 έγιναν viral ροφήματα όπως turmeric latte και butter-laden espresso αλλά και ο καφές με σκόνη από παντζάρι. Αν και σύντομα αυτή η τάση ξεφούσκωσε, φαίνεται πως ένα trend από εκείνη την εποχή έχει επιβιώσει και πρόκειται για το κολλαγόνο.

Η φυσικοπαθητική διατροφολόγος και συγγραφέας του The Hormone Balance Handbook, Jessica Shand, λέει ότι ανακατεύει κολλαγόνο στο πρωινό της ρόφημα. Είτε πρόκειται για καφέ, matcha είτε για πρωινό smoothie, προστίθεται η άγευστη λευκή σκόνη.

«Επειδή το κολλαγόνο είναι μια ανθεκτική πρωτεΐνη και παραμένει ανέπαφο ακόμα και όταν εκτίθεται στη ζέστη, μου αρέσει να το ανακατεύω στον πρωινό μου καφέ ή στο matcha μου. Όχι μόνο προσθέτει αμινοξέα, αλλά μπορεί δυνητικά να επηρεάσει την αύξηση της κορτιζόλης».

Τι κάνει ο καφές με κολλαγόνο;

Η ανάμειξη κολλαγόνου στον καφέ σας μπορεί να έχει πολλά οφέλη. «Το κολλαγόνο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη για τους ιστούς του σώματος και λειτουργεί ως σκαλωσιά ή «κόλλα»», εξηγεί ο Shand. «Μου αρέσει να το οραματίζομαι ως το υλικό που μας κρατά ενωμένους – από την ακεραιότητα του δέρματός μας μέχρι τους μύες, τα οστά, τα νύχια, τα μαλλιά και ακόμη και τα εντερικά τοιχώματα μας. Συχνά το συνιστώ σε πελάτες που θέλουν να επικεντρωθούν σε υγιές δέρμα κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει όταν τα οιστρογόνα (η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα) μειώνεται φυσικά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς».

Μπορείτε να δοκιμάσετε το κολλαγόνο στον καφέ;

Όχι. Το κολλαγόνο (αν δεν είναι αρωματισμένο) δεν έχει γεύση. Αν μη τι άλλο, ίσως αξίζει να έχετε κατά νου ζητήματα υφής. Ανάλογα με το πόσο κολλαγόνο προσθέτετε σε ένα ζεστό ρόφημα, πρέπει να ανακατεύετε ή να αφρίζετε για ένα ή δύο λεπτά για να σπάσετε τυχόν συστάδες.

Το κολλαγόνο μετράει ως πρωτεΐνη;

Ναι, λέει ο Shand, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε ένα φιλέτο σολομού ή άλλη τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. «Κάτι σαν το στήθος κοτόπουλου είναι κατά κύριο λόγο πηγή άπαχης πρωτεΐνης, ενώ η σκόνη κολλαγόνου είναι μια συμπυκνωμένη πηγή κολλαγόνου, ένας συγκεκριμένος τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό».

Εάν παρακολουθείτε την πρόσληψη πρωτεΐνης, μπορείτε να θεωρήσετε την πρωτεΐνη από το κολλαγόνο ως πόντους μπόνους και όχι ως κύρια πρωτεΐνη. Καθώς δεν περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, θα υποστηρίξει την υγεία του δέρματος, των αρθρώσεων και των μυών, αλλά μπορεί να μην είναι το καλύτερο για τη μυϊκή σύνθεση.

Πώς να επιλέξετε μια σκόνη κολλαγόνου υψηλής ποιότητας

Η εύρεση ενός συμπληρώματος υψηλής ποιότητας μπορεί να είναι δύσκολη καθώς κάποιος δεν έχει χρόνο να αποκωδικοποιήσει κάθε ετικέτα και αξίωση. Ο Shand λέει ότι υπάρχουν δύο λέξεις που πρέπει να προσέξετε. «Με το θαλάσσιο κολλαγόνο, αναζητήστε «καθαρό υδρολυμένο κολλαγόνο» που αλιεύεται με βιώσιμο τρόπο. Για το βόειο κολλαγόνο (ο πιο κοινός τύπος), αναζητήστε «τρέφεται με χόρτο» για να βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένο από ορμόνες, αντιβιοτικά και χημική έκθεση».

Όταν πρόκειται για vegan κολλαγόνο, ο Shand λέει ότι είναι μια καλή επιλογή για φυτικές δίαιτες, αλλά δεν συσσωρεύεται διατροφικά σε σύγκριση με το θαλάσσιο ή βόειο κολλαγόνο. «Το vegan κολλαγόνο περιέχει συνήθως συστατικά φυτικής προέλευσης που βοηθούν στην τόνωση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου του σώματός σας, όπως η βιταμίνη C.

Πηγή: vogue.gr

Κάντε Like το daypress.gr