Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσαν αναρτήσεις στο διαδίκτυο που δείχνει ότι προτρέπουν σε επεισόδια την ερχόμενη Παρασκευή, στις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τα Τέμπη, με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να καλείται να ταυτοποιήσει όσους βρίσκονται πίσω από αυτές.
Συγγενείς, νέοι, φοιτητές, και εργαζόμενοι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους, ζητώντας να λάμψει η αλήθεια για τα 57 θύματα.
«Εμείς θέλουμε την αλήθεια των ενόχων, δεν θέλουμε να διαλύσουμε τη χώρα, όλοι οι πολίτες, το 80%, πιστεύω ότι είναι μαζί μας», δήλωσε στο MEGA ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος.
Ηχητικά που κόβουν την ανάσα
Τα ηχητικά ντοκουμέντα λίγα λεπτά μετά τη φονική σύγκρουση, κόβουν την ανάσα. Οι επιζώντες προσπαθούν να βγουν από τα βαγόνια, και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.
Επιζών: Φιλαράκο μου είσαι καλά;
Επιζών: Σε βλέπω.
Επιζών: Κοίταξε εμένα και πες μου να βγω.
Τραυματίες καλούν το 112 για βοήθεια.
Επιζών: Έχω βγει έξω αλλά υπάρχει κόσμος μέσα.
Αστυνομικός: βλέπετε το τρένο να έχει γυρίσει δίπλα;
Επιζών: Ναι! Ναι!
Αστυνομικός: Έχει βγει από τις ράγες του;
Επιζών: Ναι!
Αστυνομικός: Και έχει πάρει και φωτιά;
Επιζών: Έχει πάρει φωτιά ναι.
Μία φωτιά που σύμφωνα με το πόρισμα της Helllenic Train που έχει παραδοθεί στις Αρχές, ήταν μια ατυχής σύμπτωση.
«Είναι μία τεχνική έκθεση που δεν μπορεί να σταθεί ούτε πέντε λεπτά στο δικαστήριο, μία καλογραμμένη επιστημονική φαντασία η οποία κάνει διάφορες απίστευτες παραδοχές, ότι κόπηκε το καλώδιο, έμεινε ψηλά στον αέρα, πέταξε και μετά από μερικά δευτερόλεπτα πήγε και χτύπησε ακριβώς στην τρύπα του μετασχηματιστή», δήλωσε ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων, Κώστας Λακαφώσης.
Η δραματική δήλωση της μητέρας ενός εκ των δύο μηχανοδηγών
Ο γιος μου την τελευταία στιγμή έκανε τα πάντα για να μειώσει το μέγεθος της σύγκρουσης, δήλωσε στο MEGA η μητέρα του ενός εκ των δύο μηχανοδηγών της εμπορικής αμαξοστοιχίας, τονίζοντας ότι εκείνοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να ελέγξουν τα φορτία που μεταφέρουν.
«Ο γιος μου βρέθηκε πάνω στην ακαριαία πέδηση, που σημαίνει ότι έγινε μία απέλπιδα προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες της σύγκρουσης. Αυτό αποδεικνύει ότι αυτά τα δύο παιδιά δρούσαν εκείνο το βράδυ με απόλυτο επαγγελματισμό».
«Παίρνουμε δύναμη από το χαμόγελό τους»
Σε κλίμα οδύνης η εκδήλωση στα Γιαννιτσά στην μνήμη της 23χρονης Ιφιγένειας, στην μνήμη όλων των θυμάτων. Οι γονείς αγκαλιάζονται, προσπαθούν να δώσουν ο ένας δύναμη στον άλλο.
«Θέλω να δείτε τη φάτσα της και να καταλάβατε από πού παίρνω δύναμη», δήλωσε η Λίλιαν Μήτσκα, μητέρα θύματος.
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Παρασκευής 28/02, συμμετέχουν οι σιδηροδρομικοί, οι λιμενικοί και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.
Τα σωματεία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει πώς και πότε θα κινηθούν, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν συγκεκριμένα δρομολόγια για να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να πάνε στις συγκεντρώσεις.
Πηγή: megatv.com