Image
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025 19:05 Πολιτισμός
 

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε αρχαίος τάφος - 100 χρόνια μετά την ανακάλυψη του Τουταγχαμών

Πάνω από 100 χρόνια μετά την ιστορική αποκάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, Βρετανοί Αιγυπτιολόγοι έχουν κάνει ένα εξίσου αξιοσημείωτο εύρημα.

Ανακάλυψαν τον τάφο του βασιλιά Τουθμώσι II, του φαραώ της 18ης δυναστείας της Αιγύπτου που έζησε και κυβέρνησε πριν από σχεδόν 3.500 χρόνια.

Αναγνωρισμένο ως «Τάφος C4», η τοποθεσία βρίσκεται περίπου 2,4 χιλιόμετρα δυτικά της Κοιλάδας των Βασιλέων στην περιοχή Λούξορ της Αιγύπτου, δήλωσε το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ο τόπος ανάπαυσης του Φαραώ παρέμεινε αντικείμενο εικασιών για γενιές, αλλά μια ομάδα υπό την ηγεσία του Piers Litherland στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ το διευθέτησε τελικά.

Οι ενδείξεις που οδήγησαν στην ιστορική ανακάλυψη
Μια σειρά από λεπτές ενδείξεις που οδήγησαν τους αρχαιολόγους να επιβεβαιώσουν τον τόπο ανάπαυσής του, τον βασιλιά Τουθμώσι II, λύνοντας «ένα μεγάλο μυστήριο της αρχαίας Αιγύπτου», είπε.

«Ο τάφος αυτού του προγόνου του Τουταγχαμών δεν είχε βρεθεί ποτέ γιατί πάντα πίστευαν ότι βρισκόταν στην άλλη άκρη του βουνού κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων», είπε ο καθηγητής Litherland στους Times .

Σηματοδοτεί την πρώτη βασιλική ταφή που βρέθηκε στο Λούξορ μετά τη διάσημη ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών – απόγονου του Τουθμώσι– στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1922.

Η είσοδος στον τάφο και το κύριο πέρασμά του βρέθηκαν αρχικά το 2022, αλλά μόλις τώρα επιβεβαιώθηκε ότι είναι του βασιλιά Τούθμωσι II.

Ο καθηγητής Litherland, εξερευνητής της Κοιλάδας των Βασιλέων για περισσότερο από μια δεκαετία, είχε βρεθεί σε μια βραχώδη σκάλα στο κάτω μέρος μιας όψης βράχου.

Η μεγάλη σκάλα, λαξευμένη στο βράχο, οδηγούσε σε έναν πολύ μεγάλο κατηφορικό διάδρομο.

«Αρχικά πιστεύαμε ότι μπορεί να είχαμε βρει τον τάφο μιας βασιλικής συζύγου, αλλά η φαρδιά σκάλα και η μεγάλη πόρτα υποδήλωναν κάτι πιο σημαντικό», είπε.

Ωστόσο, ήταν γεμάτο με ίζημα άμμου και ασβεστόλιθου – συντρίμμια από βίαιες αρχαίες πλημμύρες – τα οποία έπρεπε να καθαριστούν πριν μπορέσουν να προχωρήσουν περαιτέρω.

Μόνο μετά από σύρσιμο μέσα από ένα πέρασμα 10 μέτρων με ένα μικρό κενό στην κορυφή, τους έδωσε πρόσβαση στον ταφικό θάλαμο.

Εκεί, ανακάλυψε υπολείμματα μιας μπλε βαμμένης οροφής με κίτρινα αστέρια, τα οποία βρίσκονται μόνο στους τάφους των βασιλιάδων, είπε ο καθηγητής Litherland στο BBC .

Επιπλέον, ο ταφικός θάλαμος ήταν διακοσμημένος με σκηνές από το Amduat, ένα θρησκευτικό κείμενο που προορίζεται για βασιλιάδες – ένα «εξαιρετικά συναρπαστικό» εύρημα.

Επίσης, θραύσματα από αλάβαστρινο βάζα έφεραν επιγραφές που αναγνώριζαν τον Τυθμώσι II ως τον «απεθανόντα βασιλιά», μαζί με το όνομα της συζύγου του, Χατσεψούτ.

Τα μόνα τεχνουργήματα που συνδέονται με την ταφή που έχουν βρεθεί ποτέ, παρέχουν οριστικές αποδείξεις για το ποιος ενταφιάστηκε εδώ.

Μερικά από αυτά τα θραύσματα ήταν κομμάτια από κανωπικά βάζα, που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία μουμιοποίησης.

Σε αντίθεση με τον μεγάλο τάφο του Τουταγχαμών, αυτός ο νεοσύστατος θάλαμος δεν περιείχε μουμιοποιημένο σώμα, ούτε ανεκτίμητα επιτύμβια αντικείμενα.

 
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο τάφος εκκενώθηκε στρατηγικά από το σώμα και τους θησαυρούς χρόνια μετά την ταφή λόγω πλημμύρας – και τα λάφυρα μπορεί να περιμένουν ακόμα να βρεθούν στην περιοχή.

Ο Mohsen Kamel, ο βοηθός διευθυντής πεδίου της αποστολής, είπε: «Η πιθανή ύπαρξη ενός δεύτερου, και πιθανότατα ακέραιου, τάφου του Τουθμώσι II είναι μια εκπληκτική πιθανότητα».

Το μουμιοποιημένο σώμα μεταφέρθηκε στην αρχαιότητα στην κρύπτη Deir el-Bahri, όπου ανακαλύφθηκε ξετυλιγμένο τον 19ο αιώνα, όχι σε καλή κατάσταση, κατεστραμμένο από ληστές τάφων, με το δεξί του χέρι κομμένο κάτω από τον αγκώνα ανάμεσα στις ζημιές.

Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν τώρα την ταυτότητα του πτώματος, το οποίο χρονολογείται σταθερά ως άνω των 30 ετών.

Ο βασιλιάς Τουθμώσις II περιγράφηκε ως «γεράκι της φωλιάς» όταν ανέβηκε στο θρόνο και πιθανότατα πέθανε πριν από τα 30 του.

Κυβέρνησε αρκετό καιρό για να γίνει πατέρας του Τουθμώσι III πριν πεθάνει από μια ασθένεια «της οποίας η διαδικασία της ταρίχευσης δεν μπορούσε να αφαιρέσει τα ίχνη».

Ο «αγνοούμενος» Φαραώ

Ο βασιλιάς Thutmose II ήταν ο τέταρτος Φαραώ της δέκατης όγδοης δυναστείας της Αιγύπτου και η βασιλεία του συζητείται συνήθως ως 13 χρόνια (1493 έως 1479 π.Χ.) ή μόλις τρία χρόνια (1482 έως 1479 π.Χ.).

Η 18η δυναστεία, μέρος της περιόδου της αιγυπτιακής ιστορίας γνωστής ως Νέο Βασίλειο, θεωρείται από τα πιο ακμάζοντα χρόνια της Αρχαίας Αιγύπτου, που βασίλεψε για περισσότερα από 200 χρόνια – περίπου το 1539 έως το 1292 π.Χ.

Σε αντίθεση με πολλές αναφορές, ο C4 δεν είναι ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε από αυτόν του Τουταγχαμών το 1922, σύμφωνα με την Claire Isabella Gilmour, αρχαιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Ωστόσο, το C4 είναι το πρώτο μετά τον Τουταγχαμών στο Λούξορ και είναι ο τελευταίος αγνοούμενος τάφος του βασιλιά της 18ης δυναστείας», είπε η κ. Gilmour σε ένα άρθρο για το The Conversation .

Θυμίζει έντονα, ωστόσο, την ανακάλυψη του 1922, από τον γεννημένο στο Λονδίνο αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και τον οικονομικό υποστηρικτή του Λόρδο Κάρναρβον.

Στις 4 Νοεμβρίου 1922, στην Κοιλάδα των Βασιλέων, η ομάδα του Κάρτερ βρήκε σκαλοπάτια που οδηγούσαν σε μια πόρτα σφραγισμένη με οβάλ σφραγίδες και ιερογλυφικά.

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Carter έκανε μια διάρρηξη στη γωνία μιας δεύτερης πόρτας πιο βαθιά κάτω από το έδαφος, κάτι που του επέτρεψε να κοιτάξει μέσα στο φως των κεριών.

«Μπορείς να δεις τίποτα;» Ο Λόρδος Κάρναρβον τον ρώτησε περίφημα, πριν από την έκπληκτη απάντηση του Κάρτερ: «Ναι – υπέροχα πράγματα!»

Τελικά, τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, η ομάδα άνοιξε τον ταφικό θάλαμο και ανακάλυψε τη σαρκοφάγο – το εκπληκτικό πέτρινο φέρετρο που περιείχε τον μουμιοποιημένο Φαραώ Τουταγχαμών.

Ο τάφος θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιους που έχουν ανακαλυφθεί στην ιστορία, γεμάτος με πολύτιμα αντικείμενα για να βοηθήσουν τον νεαρό Φαραώ στο ταξίδι του στη μετά θάνατον ζωή.

Πηγή: tromaktiko.gr

Κάντε Like το daypress.gr