Σοκ προκάλεσε στην Ευρώπη η αποκάλυψη πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε «εκτεταμένη» τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, με το «ραντεβού» να δίνεται στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη.
Η κυβέρνηση Τραμπ από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της, έθεσε τέλος στη διεθνή απομόνωση του Ρώσου προέδρου, διαταράσσοντας την ενότητα της Δύσης.
Οι πρώτες κινήσεις των συνεργατών του Τραμπ στην Ευρώπη έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τον Πούτιν – ακόμη και αν αυτή είναι δυσμενής για την Ουκρανία.
Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από Ευρωπαίους ηγέτες, που ανησυχούν ότι οι αποφάσεις της Ουάσιγκτον ενδέχεται να υπονομεύσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.
Ακολουθεί χρονολογική καταγραφή των 5 ημέρων που συντάραξαν την Ευρώπη:
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου
Ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί σοκ στους Ευρωπαίους συμμάχους, αποκαλύπτοντας ότι είχε «εκτεταμένη» τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί καμία ειρηνευτική συμφωνία που θα καταρτιστεί χωρίς τη συμμετοχή της. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εκφράζουν την υποστήριξή τους στη στάση του.
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής JD Vance, σε ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, επικρίνει τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, αγνοώντας σχεδόν πλήρως την Ουκρανία – παρά το γεγονός ότι η διάσκεψη επικεντρωνόταν στο ζήτημα του πολέμου.
Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου
Σε δική του ομιλία στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο Ζελένσκι προτείνει τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού». Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, οι δηλώσεις των ΗΠΑ προκαλούν αντιδράσεις, καθώς αναφέρουν ότι η Ευρώπη θα ενημερωθεί, αλλά δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.
Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου
Το BBC αποκαλύπτει ότι το Κίεβο δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προβληματισμένοι από τις εξελίξεις, προγραμματίζουν έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνολική ασφάλεια της Ευρώπης.
Πηγή: ieidiseis.gr