Image
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 18:30 Διεθνή
 

Πούτιν: Δεν αποκλείει την Ουκρανία από τις διαπραγματεύσεις - Βλέπει ευρωπαϊκή ανάμειξη στην ουκρανική επίθεση στον αγωγό CPC

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει έτοιμος για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. Στις προκαταρκτικές συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία οι αξιωματούχοι συναντήθηκαν μόλις ένα μήνα μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με την Ουκρανία και τους εταίρους του ΝΑΤΟ να παραγκωνίζονται και τον Τραμπ να δίνει «δώρα» στον Πούτιν ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Ο Τραμπ βιάζεται να επιβάλει τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που έχει πυροδοτήσει φόβους για μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Πούτιν που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια του Κιέβου και της Ευρώπης και να αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο.

“Το πραγματικά ανησυχητικό γεγονός είναι ότι ο Τραμπ έχει μεταφέρει τη Ρωσία από παρία σε βραβευμένο εταίρο σε χρονικό διάστημα μόλις λίγων ημερών. Αυτό έχει ένα τίμημα”, δήλωσε ο Μπρετ Μπρούεν, πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αξιολόγησε θετικά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Ριάντ. «Ναι, ενημερώθηκα. Τις αξιολογώ πολύ θετικά, υπάρχουν αποτελέσματα», είπε απαντώντας σε ερώτηση του Πρακτορείου Ειδήσεων Interfax.

Σημειώνεται ότι στις συνομιλίες η Μόσχα εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον σύμβουλο της ρωσικής προεδρίας, Γιούρι Ουσάκοφ και τον επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμίτριεφ. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου για τη Μέση Ανατολή Στίβεν Γουίτκοφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η «εμπιστοσύνη» με τις ΗΠΑ για να τερματιστεί η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Χωρίς ενίσχυση του επιπέδου εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, είναι αδύνατο να επιλυθούν πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κρίσης», είπε ο Πούτιν σε ομιλία του που μεταδίδεται ζωντανά από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

«Ο στόχος αυτής της συνάντησης (σ.σ. στο Ριάντ) ήταν ακριβώς η αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ».

Η Ουκρανία και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν προσκλήθηκαν στις συνομιλίες στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, εντείνοντας την ανησυχία τους ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον ενδέχεται να συνάψουν μια συμφωνία για το ουκρανικό, που αγνοεί τα ζωτικά τους συμφέροντα.

Ωστόσο, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα ποτέ δεν απέρριψε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ή με το Κίεβο και ήταν αυτοί που αρνήθηκαν να συνομιλήσουν με τη Μόσχα.

«Δεν επιβάλλουμε τίποτα σε κανέναν. Είμαστε έτοιμοι, το έχω πει εκατό φορές – αν θέλουν, παρακαλώ, αφήστε αυτές τις διαπραγματεύσεις να γίνουν. Και θα είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.

«Κανείς δεν αποκλείει την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για «υστερικές» αντιδράσεις απέναντι στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας.

Ειδικότερα, περί διαπραγματεύσεων, είπε πως:

Η Ρωσία έκανε το πρώτο βήμα για να ξαναρχίσει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.

Στόχος και αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση στο Ριάντ ήταν η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Η ρωσική αντιπροσωπεία είπε ότι στις διαπραγματεύσεις στο Ριάντ, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ ήταν ανοιχτοί στη συνεργασία.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σε οικονομικά ζητήματα, αγορές ενέργειας, διάστημα και άλλους τομείς.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν ότι οι εργασίες των διπλωματικών αποστολών θα επαναληφθούν κανονικά.

“Το πιο σημαντικό για την επίλυση όλων των πολύ οξέων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής διευθέτησης, είναι ότι χωρίς αύξηση του επιπέδου εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, είναι απλά αδύνατο να επιλυθούν πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κρίσης. Στόχος αυτής της συνάντησης ήταν να αυξηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών”, ανέφερε.

Σχετικά με την Ουκρανία,, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε:

Χωρίς αύξηση του επιπέδου εμπιστοσύνης, είναι αδύνατο να επιλυθούν πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κρίσης.

Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να διαπραγματευτεί για την Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν αρνήθηκε τις επαφές με τους Ευρωπαίους και την Ουκρανία, ήταν αυτοί που σταμάτησαν ή απαγόρευσαν τις επαφές.

Η Ρωσία δεν αναμειγνύεται στις υποθέσεις της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρενέβησαν άμεσα στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ακόμη και σε σημείο προσβολών.

Σχετικά με τη συνάντηση με τον Τραμπ, ανέφερε:

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα είναι τέτοιες που μια συνάντηση για ένα φλιτζάνι καφέ δεν αρκεί.

Ο Τραμπ άρχισε να λαμβάνει αντικειμενικές πληροφορίες.

Η επιθυμία για συνάντηση με τον Τραμπ είναι αμοιβαία.

Ο Πούτιν μάλιστα δήλωσε ότι θα συναντούσε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ «με χαρά», ωστόσο αν γινόταν μια τέτοια συνάντηση θα έπρεπε να είναι καλά προετοιμασμένη.

Σε συντονισμό με την Ευρώπη η επίθεση στην υποδομή πετρελαίου CPC

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η επίθεση με ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο αντλιοστάσιο της Κοινοπραξίας Αγωγών Κασπίας (CPC) στη νότια Ρωσία ενδέχεται να είχε συντονιστεί με την Ευρώπη, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό δεν ισχύει.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να έχει οργανώσει μια τέτοια επίθεση από μόνη της και πιθανότατα είχε εφοδιαστεί με δυτικές πληροφορίες από τη Δύση.

Όπως είπε, πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να οργανώσει μόνη της μια τέτοια επίθεση και ότι πιθανότατα έλαβε πληροφορίες από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ωστόσο, ο Πούτιν τόνισε ότι ελπίζει πως δεν υπήρχε εμπλοκή της Ευρώπης σε αυτή την επίθεση.

Εξάλλου, ο Λαβρόφ χθες δήλωσε ότι η επίθεση της Ουκρανίας στον ρωσικό αγωγό πετρελαίου CPC αποδεικνύει ότι ο Ζελένσκι και η ομάδα του πρέπει να ‘’χαλιναγωγηθούν’’.

Την Δευτέρα μια επίθεση με drone προκάλεσε την αναστολή της λειτουργίας μεγάλου αντλιοστασίου, ανακοίνωσε η Caspian Pipeline Consortium (CPC) που εκμεταλλεύεται τον αγωγό, ο οποίος μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το Καζακστάν ως την Ευρώπη, συνδέοντας την Κασπία με τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της νότιας Ρωσίας.

Πιθανή η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν πριν τα τέλη Φεβρουαρίου

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να συναντηθούν ακόμη και αυτόν τον μήνα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι μάλλον θα συναντηθεί με τον Πούτιν αυτόν τον μήνα και απέρριψε τις ανησυχίες της Ουκρανίας όσον αφορά το γεγονός ότι έμεινε εκτός των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που έγιναν χθες, Τρίτη, στο Ριάντ, υποδηλώνοντας ότι το Κίεβο θα μπορούσε να έχει επιτύχει συμφωνία με τη Ρωσία νωρίτερα.

Ερωτηθείς αν μια συνάντηση του Πούτιν με τον Τραμπ θα μπορούσε να γίνει αυτόν τον μήνα, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Πιθανόν. Και πιθανόν όχι».

Ζελένσκι για Τραμπ: Ζει σε «φούσκα παραπληροφόρησης»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατηγόρησε εκ νέου τον Ντόναλντ Τραμπ για παραπληροφόρηση, μια ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε ψευδώς την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Τα σχόλια του Ζελένσκι ήταν μέρος αυτού που διαμορφώνεται ως η πιο δημόσια ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Κίεβου και Ουάσιγκτον από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος πλήρους κλίμακας πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο Ζελένσκι απέρριψε αρκετούς αβάσιμους ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ την Τρίτη, ενώ επανέλαβε τη θέση της Ουκρανίας ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου χρειαζόταν τη συμμετοχή της.

«Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Τραμπ – τον ​​σέβομαι πολύ ως ηγέτη ενός έθνους που τρέφουμε μεγάλο σεβασμό, τον αμερικανικό λαό που πάντα μας υποστηρίζει – δυστυχώς ζει σε αυτόν τον χώρο παραπληροφόρησης», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χλεύασε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αποκαλώντας τον φτωχό διαπραγματευτή και «εξαιρετικά ανίκανο» την Τρίτη, καθώς οι εντάσεις συνέχισαν να αυξάνονται λόγω των απευθείας συνομιλιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Τα σχόλια έρχονται εν μέσω κριτικής από Ευρωπαίους συμμάχους και πολλούς δυτικούς αξιωματούχους ότι η Ουκρανία και τα ευρωπαϊκά κράτη που επένδυσαν στον πόλεμο, είχαν αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν νωρίς την Τρίτη μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στη Σαουδική Αραβία.

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ την Τρίτη, μια συνάντηση από την οποία αποκλείστηκε το Κίεβο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διορίσουν ομάδες υψηλού επιπέδου για να διαπραγματευτούν το τέλος του πολέμου και δήλωσαν ότι εργάζονται για την αποκατάσταση των διπλωματικών διαύλων.

Ο Ζελένσκι είπε ότι ενώ οποιαδήποτε χώρα έχει το δικαίωμα να συζητήσει διμερή ζητήματα με τη Σαουδική Αραβία, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία «βοήθησε τον Πούτιν να βγει από τη μακροχρόνια απομόνωσή του».

Ήταν το παράπονο του Κιέβου για τον αποκλεισμό από τις συνομιλίες που πυροδότησε την επίθεση Τραμπ την Τρίτη.

Μιλώντας αργά την Τρίτη, ο Τραμπ είπε: «Σήμερα άκουσα: “Ω, καλά, δεν ήμασταν καλεσμένοι. Λοιπόν, ήσουν εκεί τρία χρόνια. Έπρεπε να το τελειώσεις μετά από τρία χρόνια. Δεν έπρεπε ποτέ να το ξεκινήσετε. Θα μπορούσατε να κάνετε μια συμφωνία“.

Τα σχόλια του Τραμπ έτυχαν θετικής υποδοχής στη Μόσχα, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επαινεί τον Αμερικανό πρόεδρο που απηχούσε το αφήγημα του Κρεμλίνου, λέγοντας στο ρωσικό κοινοβούλιο, τη Δούμα, ότι ο Τραμπ φαινομενικά «κατανοεί τη θέση μας».

«Ο Τραμπ, νομίζω, είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που είπε δημόσια και ανοιχτά ότι η αιτία της ουκρανικής σύγκρουσης ήταν οι προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να επεκτείνει το ΝΑΤΟ», είπε ο Λαβρόφ στους βουλευτές την Τετάρτη. «Κανένας δυτικός ηγέτης δεν το έχει πει αυτό πριν. Αυτό είναι ήδη ένα σημάδι ότι κατανοεί τη θέση μας».

Η Ρωσία έχει από καιρό υποστηρίξει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά έθεσε την ασφάλειά της υπό απειλή, υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν στη Ρωσία ότι η αμυντική συμμαχία δεν θα διευρυνόταν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ζελένσκι αντεπιτίθεται

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι θα ήθελε η ομάδα του Τραμπ να έχει «περισσότερη αλήθεια» για την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι τόνισε ακόμη ότι το να απαιτούν οι ΗΠΑ την επιστροφή 500 δισ. δολαρίων σε ορυκτά «δεν αποτελεί σοβαρή συζήτηση. «Δεν μπορώ να ξεπουλήσω τη χώρα μας», τόνισε. «Οι ΗΠΑ παρείχαν όπλα αξίας 67 δισ. δολαρίων και οικονομική στήριξη ύψους 31,5 δισ. δολαρίων». Αλλά ανέφερε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί πάνω «σε ένα σοβαρό έγγραφο», αν αυτό περιέχει «εγγυήσεις ασφαλείας». «Εντάξει, ας κάνουμε μια συμφωνία… αλλά χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας».

Δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δημοσιοποιήσει την πρόταση προς τις ΗΠΑ, αν και σημείωσε ότι «δεν νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει τις σχέσεις μας».

Αλλά ο Τραμπ δεν σταμάτησε να αμφισβητεί ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επαναλαμβάνοντας μια άλλη γραμμή που συχνά προωθείται από το Κρεμλίνο, ο Τραμπ φάνηκε να αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι.

«Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν είχαμε εκλογές στην Ουκρανία, όπου έχουμε στρατιωτικό νόμο», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό αποδοχής του Ζελένσκι ήταν «στο 4%».

Ο Ζελένσκι κέρδισε περισσότερο από το 73% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2019. Ενώ η θητεία του επρόκειτο να λήξει τον περασμένο Μάιο, δεν πραγματοποιήθηκαν νέες εκλογές επειδή η Ουκρανία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα. Ο στρατιωτικός νόμος απαγορεύει τις εκλογές.

Μιλώντας την Τετάρτη, ο Ζελένσκι είπε συγκεκριμένα ότι ο ισχυρισμός ότι το ποσοστό αποδοχής του ήταν στο 4% προέρχεται από τη Ρωσία και ότι το Κίεβο έχει κάποια στοιχεία ότι οι αριθμοί συζητήθηκαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Επισήμανε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία έδειξε ότι ενώ η δημοτικότητά του μειώθηκε σημαντικά από τις πρώτες μέρες του πολέμου, το ποσοστό αποδοχής του δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από το 50% και σήμερα ανέρχεται στο 57%.

Πηγή: topontiki.gr

Κάντε Like το daypress.gr