Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στις 2 Φεβρουαρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1709: Ο Αλεξάντερ Σέλκιρκ, Σκωτσέζος ναυτικός, διασώζεται έπειτα από τέσσερα χρόνια απομόνωσης σε ένα έρημο νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου είχε ναυαγήσει. Η απίστευτη ιστορία της επιβίωσής του θα αποτελέσει την κύρια έμπνευση για το διάσημο μυθιστόρημα «Ροβινσώνας Κρούσος» του Ντάνιελ Ντεφόε, που θα εκδοθεί το 1719. Ο Σέλκιρκ είχε επιλέξει να μείνει στο νησί Μασατίερρα (σημερινό νησί Ροβινσώνας Κρούσος στη Χιλή), όταν διαφώνησε με τον καπετάνιο του πλοίου του, αγνοώντας πως θα περνούσε χρόνια απομονωμένος. Η ιστορία του έγινε σύμβολο ανθρώπινης αντοχής και επιβίωσης.
1828: Ιδρύεται η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, μετέπειτα Εθνική Τράπεζα, και καθιερώνεται ο Φοίνικας ως εθνικό νόμισμα.
To trailer της γνωστής, ομώνυμης ταινίας με τον Μπιλ Μάρεϊ
1887: Γιορτάζεται για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες η Ημέρα της Μαρμότας (Groundhog Day) στο Punxsutawney της Πενσυλβάνια. Σύμφωνα με την παράδοση, η συμπεριφορά της μαρμότας χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη της διάρκειας του χειμώνα, με τη γιορτή να εξελίσσεται σε ένα από τα πιο γνωστά λαογραφικά έθιμα στις ΗΠΑ.
1911: Γιατροί από την Μινεσότα των ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι ο τέτανος μπορεί να αντιμετωπισθεί με εμβολιασμό.
1922: Κυκλοφορεί στο Παρίσι το εμβληματικό μυθιστόρημα «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις, ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα του 20ού αιώνα. Η πρώτη έκδοση αριθμεί 1.000 αντίτυπα και προκαλεί αντιδράσεις, καθώς το βιβλίο χαρακτηρίζεται από τολμηρή γλώσσα, πειραματική αφήγηση και ριζοσπαστική προσέγγιση της λογοτεχνικής φόρμας. Λόγω του περιεχομένου του, ο «Οδυσσέας» θα λογοκριθεί και απαγορευτεί σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, πριν τελικά αναγνωριστεί ως αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
1935: Δοκιμάζεται για πρώτη φορά ο πολύγραφος, πιο γνωστός ως ανιχνευτής της αλήθειας.
1937: Εγκαινιάζεται το νέο θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη στον ουρανοξύστη του ΡΕΞ επί της οδού Πανεπιστημίου.
1943: Το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραντ παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό, σηματοδοτώντας το τέλος της Μάχης του Στάλινγκραντ. Η πολιορκία, που διήρκεσε 140 μέρες, υπήρξε κομβική καμπή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η συντριπτική ήττα των ναζιστικών δυνάμεων ανέτρεψε την πορεία του πολέμου στο Ανατολικό Μέτωπο.
1947: Μία φωτεινή επιγραφή με το σύνθημα «Να φύγουν οι Άγγλοι» αναρτάται στην Ακρόπολη, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Οι δράστες συλλαμβάνονται και η αστυνομία ανακοινώνει ότι πίσω από το εγχείρημα κρύβεται κομμουνιστικός δάκτυλος.
1980: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, με επιστολή του στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προτείνει τη μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.
1982: Στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας, με διαταγή του προέδρου της χώρας, Χαφέζ αλ Άσαντ, επιτίθενται κατά του χωριού Χαμάκαϊ και σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους, στην προσπάθειά τους να καταστείλουν εξέγερση των «Αδελφών Μουσουλμάνων».
1995: Το διαστημικό λεωφορείο Discovery ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι.
1998: Γενικεύονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς εθνικών οδών, λιμανιών και υπουργείων. Στη Λάρισα, εκατοντάδες τρακτέρ παρατάσσονται στην εθνική οδό, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αποκλείει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παραπέμποντας τους αγρότες στον υπουργό Γεωργίας.
2006: Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής αποκαλύπτεται σε κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Επικρατείας, Θόδωρου Ρουσόπουλου, Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, και Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη.
2015: Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συναντά τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν, και παράγοντες του Σίτι του Λονδίνου. Tα αγγλικά ΜΜΕ σχολιάζουν την επιμελώς ατημέλητη εμφάνιση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «παλτό εμπόρου ναρκωτικών και ύφος τραγουδιστή των 90s».