Υπάρχει ένα ρόφημα μετά το δείπνο (ή μετά το γεύμα) που ανακουφίζει από το φούσκωμα. Το μοντέλο Vanesa Lorenzo από το σπίτι της με φόντο τα χιονισμένα βουνά ανάρτησε από τον λογαριασμό της στο Instagram την προετοιμασία ενός ροφήματος γλυκόριζας.
Σύμφωνα με την διατροφολόγο Laura Parada, expert στη γυναικεία ορμονική υγεία και συγγραφέα του βιβλίου What Moves Us to Eat Like This, η κατανάλωση αυτού του ζεστού ροφήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του φουσκώματος στο στομάχι και της κακής πέψης. Επιπλέον, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα επειδή έχει μια φυσική καθαρτική δράση.
Ακόμα το ρόφημα γλυκόριζας είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την ηρεμία λόγω της ανακουφιστικής του δύναμης.
Η γλυκόριζα έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική “για την ανακούφιση από τον ερεθισμό των βλεννογόνων και τους σπασμούς στο γαστρεντερικό σωλήνα”. Πολλές κινεζικές φυτικές συνθέσεις περιέχουν γλυκόριζα καθώς βοηθά στην ενίσχυση της επίδρασης άλλων βοτάνων.” Μάλιστα, η γαλλική εταιρεία LPG επιβεβαιώνει τις ιδιότητες αυτού του φυτού, που υπάρχουν στο εμβληματικό «τσάι για επίπεδη κοιλιά» που έχει γίνει σημείο αναφοράς για όλες τις Γαλλίδες.
«Χάρη στην περιεκτικότητά του σε σαπωνίνες και φλαβονοειδή, έχει τεράστια αντιοξειδωτική δράση και ικανότητα εξουδετέρωσης ελεύθερων ριζών ενώ αποτελεί εξαιρετικό προστάτη του γαστρικού βλεννογόνου. Έχει επίσης αντιικές ιδιότητες και αποχρωματιστική δράση», λέει η Laia Puig, υπεύθυνη καλλυντικών στο LPG.
Είναι καταπραϋντικό, συνιστάται κατά την εμμηνόπαυση και είναι καλό για την ανακούφιση του βήχα
Αλλά το τσάι γλυκόριζας δεν έχει μόνο πεπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η Laura Parada αναφέρεται στη γλυκυρριζίνη, το ενεργό συστατικό της φυσικής γλυκόριζας που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον βήχα και να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Αλλά επιπλέον, προτείνει η Marta Ortega, ιδρύτρια της μάρκας θρεπτικών καλλυντικών MLAB, η πεπτική δράση της γλυκόριζας βοηθά επίσης στην καταπολέμηση του άγχους “και στη βελτίωση της πέψης, η οποία συχνά επηρεάζεται από το στρες. Συνιστούμε να τη λαμβάνετε όταν τη χρειάζεστε ή στο τέλος της ημέρας για να σε βοηθήσει να κοιμηθείτε».
Μπορεί να μειώσει την επιθυμία για γλυκό
Είχαμε ήδη συζητήσει πριν από λίγο καιρό για το πώς τα αφεψήματα μετά το δείπνο είναι μια καλή εναλλακτική για να ηρεμήσουν το στομάχι και το μυαλό καθώς και να ανακουφίσουν την επιθυμία για γλυκά που μπορεί να προκύψει μετά τα γεύματα. «Μετά το τέλος του δείπνου, μπορεί να ζητήσουμε να αλλάξουμε το ερέθισμα και τη γεύση και να τελειώσουμε με κάτι γλυκό. Η χρήση αφεψημάτων μας βοηθά να προσφέρουμε μια πλούσια γεύση και να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό», εξηγεί η ψυχοδιατροφολόγος Itziar Digón.
Στην περίπτωση της γλυκόριζας, η γεύση της είναι επίσης πιο γλυκιά από το συνηθισμένο. «Η γλυκυρριζίνη είναι μια ένωση που θα μπορούσε να είναι έως και 50 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι τείνουν να συνδέουν αυτή τη ρίζα με προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Πριν από την εισαγωγή του ζαχαροκάλαμου, οι ρίζες γλυκόριζας ήταν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό στη μαγειρική για να γλυκαίνουν τα φαγητά και τα ποτά. Αυτή η γλυκιά γεύση που συνοδεύεται από πεπτικές ιδιότητες είναι ιδανική για εκείνες τις στιγμές μετά το φαγητό που θέλουμε κάτι γλυκό χωρίς απαραίτητα να πεινάμε», λέει η Parada. Μάλιστα, αν θέλετε να ενισχύσετε τη γλυκιά γεύση και τις πεπτικές της ιδιότητες, η διατροφολόγος συνιστά να τη συνδυάσετε με κανέλα ή χαμομήλι.
Πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν…
Παρόλο που έχουμε μιλήσει για όλα τα οφέλη της, η Parada συμβουλεύει να μην πίνετε αυτό το ρόφημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού και επιμένει να είστε προσεκτικοί και να μην το παρακάνετε. «Εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως κατακράτηση νατρίου και υγρών στα νεφρά, προκαλώντας αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την απέκκριση καλίου, η οποία προκαλεί χαμηλές συγκεντρώσεις καλίου. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα για άτομα που έχουν καρδιακές παθήσεις και για όσους λαμβάνουν διγοξίνη ή διουρητικά, τα οποία επίσης αυξάνουν την απέκκριση καλίου. Επομένως, αυτοί οι άνθρωποι και όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση γλυκόριζας».
Συνεπώς, η σύσταση της είναι να καταναλώνετε ήδη παρασκευασμένα φακελάκια τσαγιού γλυκόριζας – μερικές φορές παρουσιάζονται με τη μορφή χωνευτικών αφεψημάτων σε συνδυασμό με άλλα φυτά – και να μην υπερβαίνουν τα δύο φλιτζάνια την ημέρα.
Πηγή: vogue.gr