Η ελληνική νομοθεσία, τα τελευταία χρόνια έχει εισαγάγει επιπλέον άδειες για τους εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να στηρίξει τους γονείς στη διαχείριση των οικογενειακών τους υποχρεώσεων, ενώ παράλληλα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.
Παρά τα σημαντικά αυτά μέτρα, η εφαρμογή τους συχνά προσκρούει στην εργοδοτική παραβατικότητα, με την αξιοποίηση των δικαιωμάτων γονικής άδειας από τους εργαζόμενους να αποτελεί πολλές φορές δύσκολη υπόθεση.
Συνεπώς, η πρακτική εφαρμογή των γονικών αδειών απαιτεί την αυστηρή τήρηση των κανονισμών από τους εργοδότες, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη αξιοποίησή τους.
Οι επιπλέον άδειες για εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα
Γονική Άδεια
Κάθε εργαζόμενος γονέας μπορεί να λάβει γονική άδεια συνολικής διάρκειας 4 μηνών, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει τα 8 έτη. Η άδεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε συνεχόμενα είτε τμηματικά.
Για τους πρώτους δύο μήνες, καταβάλλεται επίδομα από τη ΔΥΠΑ, ίσο με τον κατώτατο μισθό. Εάν υπάρχουν περισσότερα παιδιά, κάθε γονέας δικαιούται αυτοτελή γονική άδεια και επίδομα, με την προϋπόθεση ενός έτους εργασίας μεταξύ των αδειών για διαφορετικά παιδιά.
Άδεια Μητρότητας
Η άδεια μητρότητας έχει διάρκεια 17 εβδομάδες, εκ των οποίων 8 εβδομάδες λαμβάνονται πριν από τον τοκετό και οι υπόλοιπες 9 μετά. Σε περιπτώσεις πρόωρου τοκετού, το υπόλοιπο της άδειας προστίθεται στο μεταγενέθλιο διάστημα ώστε να συμπληρωθεί το σύνολο των 17 εβδομάδων.
Επίσης, το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται σε ομόφυλους συζύγους, με δυνατότητα χρήσης του μεταγενέθλιου μέρους της άδειας από τον έναν εκ των δύο.
Άδεια Πατρότητας
Κάθε πατέρας δικαιούται άδεια 14 εργάσιμων ημερών με αποδοχές. Η άδεια μπορεί να ξεκινήσει δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία τοκετού και να συνεχιστεί έως και 12 ημέρες μετά τη γέννηση.
Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου ή τμηματικά εντός 30 ημερών από τη γέννηση. Ανάλογη πρόβλεψη ισχύει και για την περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου ηλικίας έως 8 ετών. Οι διατάξεις ισχύουν και για ομόφυλους συζύγους.
Άδεια Γονικής Φροντίδας Τέκνου
Οι γονείς δικαιούνται να μειώνουν το ημερήσιο ωράριό τους κατά μία ώρα για περίοδο 30 μηνών από τη λήξη της άδειας μητρότητας, της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή της γονικής άδειας.
Η μείωση του ωραρίου μπορεί να γίνεται με καθυστερημένη προσέλευση, πρόωρη αποχώρηση ή διακοπή της εργασίας κατά μία ώρα ημερησίως. Το δικαίωμα αυτό ισχύει ακόμα και όταν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται.
Άδεια Φροντιστή
Οι εργαζόμενοι που φροντίζουν πρόσωπα με σοβαρές ιατρικές ανάγκες μπορούν να λάβουν άδεια φροντιστή διάρκειας έως 5 εργάσιμων ημερών ανά έτος.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης που επιβεβαιώνει την ανάγκη φροντίδας ή υποστήριξης.
Άδειες λόγω Ασθένειας Παιδιού
Οι εργαζόμενοι γονείς έχουν δικαίωμα σε άδεια χωρίς αποδοχές έως 6 ημέρες ετησίως για την ασθένεια εξαρτώμενων παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας.
Αν ο γονέας προστατεύει δύο παιδιά, η άδεια αυξάνεται σε 8 ημέρες, ενώ για περισσότερα από δύο παιδιά φτάνει έως και 14 ημέρες. Η άδεια αυτή μπορεί να χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά.
Άδεια Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης
Οι εργαζόμενοι γονείς παιδιών έως 18 ετών δικαιούνται 4 εργάσιμες ημέρες άδειας ετησίως, χωρίς περικοπή αποδοχών, για να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους.
Η άδεια αποσκοπεί στη διευκόλυνση της παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης και της γενικής προόδου των παιδιών.
e-howto