Image
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024 13:35 Υγεία
 

Τα σημάδια κακής υγείας που φανερώνουν τα χέρια


Τα χέρια και τα νύχια μας μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την κατάσταση της υγείας μας. Αν παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας είναι εύθραυστα, τα χέρια σας τρέμουν ή τα δάχτυλά σας είναι πρησμένα, μπορεί να μην πρόκειται για απλές ενοχλήσεις, αλλά για ενδείξεις σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ενώ κάποια από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες όπως η γήρανση ή ο τρόπος ζωής, η επιμονή ή η επιδείνωσή τους απαιτεί την προσοχή ειδικού.

Ο καθηγητής Τζον Λίαρ και η δρ. Ζαϊναμπ Λάφτα εξηγούν πώς τα συμπτώματα στα χέρια και τα νύχια μπορεί να σχετίζονται με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, οι μυκητιασικές λοιμώξεις ή ακόμα και καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα. Αν τα συμπτώματα συνεχίζουν ή χειροτερεύουν, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

«Η υφή του δέρματος και η εμφάνιση των νυχιών μας λένε πολλά για την κατάσταση της υγείας μας», λέει στην βρετανική Telegraph ο καθηγητής Τζον Λίαρ, σύμβουλος δερματολόγος στο νοσοκομείο Circle Alexandra Hospital Cheadle and Mid-Cheshire.

«Δερματολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές στο χρώμα, την υφή και την εμφάνιση των νυχιών μπορούν να σηματοδοτήσουν υποκείμενες καταστάσεις όπως αναιμία, καρδιακή, πνευμονική ή ηπατική νόσο», προσθέτει η δρ Ζαϊναμπ Λάφτα,  σύμβουλος δερματολόγος στο HCA The Shard.

Ποια συμπτώματα να προσέξετε στα νύχια, τα χέρια και τις αρθρώσεις

Πρησμένες αρθρώσεις δαχτύλων 

Οι πρησμένες αρθρώσεις μπορεί να είναι σημάδι οστεοαρθρίτιδας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή ουρικής αρθρίτιδας. Εάν το δέρμα είναι επίσης πρησμένο, αυτό μπορεί να είναι ψωριασική αρθρίτιδα, μια μακροχρόνια πάθηση που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, πρήξιμο και δυσκαμψία, λέει ο καθηγητής Λίαρ.

«Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί δυσκαμψία στις αρθρώσεις, πόνο και οστικούς όζους. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα οδηγεί σε πρησμένες, ζεστές αρθρώσεις, πρωινή δυσκαμψία και πιθανές παραμορφώσεις των δακτύλων», λέει η δρ. Λάφτα. 

Αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν πρησμένες αρθρώσεις αν τα επίπεδα πρωτεΐνης τους είναι πολύ χαμηλά. «Και τα πρησμένα δάχτυλα μπορεί να προκληθούν από ασθένεια του θυρεοειδούς ή από ένα δερματικό πρόβλημα που ονομάζεται κυτταρίτιδα», προσθέτει ο καθηγητής Λίαρ.

Η λύση

Πρώτον, πρέπει να κάνετε διάγνωση. «Για την αρθρίτιδα υπάρχουν διάφορες θεραπείες, από αντιφλεγμονώδη έως ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή βιολογικά φάρμακα», λέει ο καθηγητής Λίαρ. Το πρήξιμο και ο πόνος μπορούν να ανακουφιστούν με την εφαρμογή πάγου, κρατώντας το χέρι σας υπερυψωμένο και λαμβάνοντας ιβουπροφαίνη.

«Για την οστεοαρθρίτιδα κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης, ωμέγα-3 και κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσουν. Συνιστάται επίσης η απώλεια βάρους και η άσκηση», λέει η δρ Λάφτα. 

Η ψωριασική αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) ή κορτικοστεροειδή. Η κυτταρίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Για να αυξήσετε τα επίπεδα λευκωματίνης και πρωτεΐνης, να τρώτε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα και να παίρνετε συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Χέρια που τρέμουν

Υπάρχουν πολλές αιτίες για το τρέμουλο των χεριών, όπως το άγχος, η κόπωση και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. «Αλλά η πιο κοινή αιτία είναι ο καλοήθης βασικός τρόμος που δεν συνοδεύεται από κάποια υποκείμενη σοβαρή ασθένεια», λέει ο καθηγητής Λίαρ. Πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας ακούσιο και ρυθμικό τρέμουλο. «Μπορείτε επίσης να πάθετε τρόμο με τη νόσο του Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές ασθένειες ή αν ο θυρεοειδής σας είναι υπερδραστήριος. Υπάρχουν επίσης ορισμένες μυϊκές διαταραχές που μπορεί να σας προκαλέσουν τρόμο», προσθέτει. Επομένως, η διάγνωση είναι απαραίτητη.

Η λύση

Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα για τον καλοήθη βασικό τρόμο είναι οι β-αναστολείς όπως η προπρανολόλη και τα φάρμακα κατά των σπασμών όπως η πριμιδόνη. Αν έχετε τη νόσο του Πάρκινσον υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν, συμπεριλαμβανομένης της λεβοντόπα που βοηθά στην αναπλήρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, οπότε κάντε διάγνωση για τη σωστή βοήθεια.

Λευκά στίγματα στα νύχια

«Οι λευκές κουκίδες ή κηλίδες στα νύχια συνήθως προκαλούνται από μικρό τραύμα. Μπορεί επίσης να σχετίζονται με συστηματικές παθήσεις όπως η έλλειψη ψευδαργύρου, το έκζεμα ή οι μυκητιασικές λοιμώξεις», λέει ο δρ Λάφτα. Οι λευκές κηλίδες μπορούν επίσης να προκληθούν από εναποθέσεις ασβεστίου, οι οποίες δεν είναι σοβαρές. 

«Αλλά αν τα νύχια απολεπίζονται, μπορεί να είναι σημάδι μυκητιασικής λοίμωξης στα νύχια, που παρουσιάζεται ως λευκές κηλίδες. Τα λευκά νύχια μπορεί επίσης να είναι σημάδι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες», λέει ο καθηγητής Λίαρ. 

Η λύση

«Αφού διαγνωστεί, η μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση αντιμυκητιασικών δισκίων ή βερνικιών νυχιών», λέει ο καθηγητής Λίαρ.

Εύθραυστα ή κιτρινισμένα νύχια

«Οι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών (ονυχομυκητίαση) μπορεί να προκαλέσουν πάχυνση, αποχρωματισμό ή ευθραυστότητα των μολυσμένων νυχιών», λέει ο δρ Λάφτα. «Ή αν τα νύχια σας γίνονται πολύ κίτρινα, αυτό μπορεί να σχετίζεται με πνευμονοπάθεια», λέει ο καθηγητής Λίαρ. 

Το NHS παραθέτει επίσης τα «εύθραυστα, αργά αναπτυσσόμενα νύχια» ως πιθανή ένδειξη υψηλής χοληστερόλης. Τα εύθραυστα νύχια μπορεί να σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμινών ή σιδήρου. Και μπορεί επίσης να οφείλονται σε φλεγμονώδεις ασθένειες των νυχιών, όπως η παρωνυχία, ή η ψωρίαση.

Η λύση

Χρησιμοποιήστε ένα λάδι νυχιών, μια λοσιόν χεριών ή μια κρέμα που περιέχει λανολίνη ή α-υδροξυοξέα για να ενυδατώνετε τα νύχια σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ένα συμπλήρωμα βιοτίνης μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας των νυχιών, καθώς και μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Νύχια με σπασίματα

Ενώ τα σπασίματα στα νύχια μπορεί να σχετίζονται με έκζεμα ή θυρεοειδοπάθεια, «η ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε σπασίματα, πάχυνση και αποχρωματισμό των νυχιών, τα οποία μπορεί επίσης και να ανασηκωθούν από την κοίτη του νυχιού (ονυχόλυση)», λέει η δρ. Λάφτα.

Η λύση

«Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την ψωρίαση - κρέμες, δισκία και ενέσεις - τείνουν να μην λειτουργούν πολύ καλά για τα νύχια, καθώς τα φάρμακα δεν τα διαπερνούν», λέει ο καθηγητής Λίαρ. Η φωτοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον διαχωρισμό και τον αποχρωματισμό των νυχιών.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr