Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Η βασική και κοινή διαταραχή σε όλες τις μορφές του διαβήτη είναι η υπεργλυκαιμία, δηλαδή οι αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαβήτη, όπως ο τύπος Ι, ο τύπος ΙΙ, ο διαβήτης κύησης και άλλοι σπάνιοι τύποι. Η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, που παραμένει έξω από τα κύτταρα, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ματιών.
Η διαβητική νόσος οφθαλμού περιλαμβάνει διάφορες οφθαλμικές παθήσεις που μπορεί να αναπτυχθούν σε άτομα με διαβήτη. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, αυτές οι καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην όραση, ακόμη και τύφλωση. Η καλύτερη πρόληψη για τη διαβητική νόσο των ματιών είναι η σωστή διαχείριση του διαβήτη, η παρακολούθηση και διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, καθώς και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως το να μην καπνίζετε.
Η έγκαιρη αναγνώριση των οφθαλμικών προβλημάτων είναι το κλειδί για την πρόληψη μακροπρόθεσμης βλάβης. Όλοι όσοι έχουν διαβήτη και είναι ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να κάνουν ετήσιο διαβητικό οφθαλμολογικό έλεγχο για να διασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν.
Πώς ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τα μάτια
Στους διαβητικούς, το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Ως αποτέλεσμα, το σάκχαρο να παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό ισχύει τόσο για τον διαβήτη τύπου Ι όσο και για τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στον αμφιβληστροειδή - το ευαίσθητο στο φως στρώμα των κυττάρων στο πίσω μέρος του ματιού. Ο αμφιβληστροειδής χρειάζεται συνεχή παροχή αίματος για να παραμείνει υγιής. Εάν τα αιμοφόρα αγγεία καταστραφούν, μπορεί να προκύψουν προβλήματα στα μάτια.
Συνήθη οφθαλμικά προβλήματα με τον διαβήτη
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Αυτή είναι μια επιπλοκή του διαβήτη, η οποία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Δυστυχώς, συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια αυτής της πάθησης. Γι' αυτό είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος των ματιών. Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης, ο γιατρός θα τραβήξει φωτογραφίες των ματιών σας. Εξετάζοντας τις εικόνες που λαμβάνονται, μπορεί να εντοπίσει τα πρώιμα σημάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και να συστήσει μια κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ, ενέσεις φαρμάκου στα μάτια ή επέμβαση για την απομάκρυνση τυχόν ουλώδους ιστού ή αίματος από τα μάτια.
Θολή όραση
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο του φακού του ματιού, οδηγώντας σε θολή όραση. Αυτή είναι συχνά μια προσωρινή κατάσταση και θα διορθωθεί όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επανέλθουν στο εύρος στόχου (για διαβητικούς αυτό είναι 4 έως 7 mmol/L πριν από τα γεύματα και κάτω από 9 ή 8,5 mmol/L δύο ώρες μετά το φαγητό). Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να επανέλθει η όραση στο φυσιολογικό. Είναι πάντα καλύτερο να ζητάτε ιατρική συμβουλή εάν υπάρχουν αλλαγές στην όρασή σας. Ένας γιατρός μπορεί να εξακριβώσει την αιτία και να συστήσει την καταλληλότερη θεραπεία.
Καταρράκτης
Ο καταρράκτης είναι θολά μπαλώματα που σχηματίζονται στον φακό του ματιού. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αναπτυχθεί για να καλύψει μεγαλύτερο μέρος του φακού με αποτέλεσμα θολή όραση και τελικά τύφλωση. Καθώς μεγαλώνετε, οι φακοί των ματιών σας γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι, λιγότερο διαφανείς και παχύτεροι. Όταν έχετε διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές στους φακούς που μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη καταρράκτη. Εάν έχετε διαβήτη, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε καταρράκτη, ανάλογα με το πόσο καιρό τον είχατε, πόσο συχνά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι πάνω από το εύρος στόχου σας και εάν έχετε συσσώρευση υγρών στην ωχρά κηλίδα (εντοπίζεται στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδή).
Μπορεί να μην παρατηρήσετε τον καταρράκτη στην αρχή, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια έως ότου η θόλωση επηρεάσει το κέντρο του ματιού, οπότε ο καταρράκτης μπορεί να προχωρήσει γρήγορα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θολή όραση, κηλίδες στην όρασή σας, κίτρινη απόχρωση στην όρασή σας και εμφάνιση δακτυλίων φωτός. Ο καταρράκτης μπορεί συνήθως να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας χειρουργικής επέμβασης.
Γλαυκώμα
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όρασης και τύφλωση, καταστρέφοντας το οπτικό νεύρο, το οποίο συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο. Αυτό συνήθως προκαλείται από την περίσσεια υγρού που συσσωρεύεται, αυξάνοντας την πίεση μέσα στο μάτι. Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα γλαυκώματος στα αρχικά στάδια. Ως διαβητικός, θα πρέπει να ελέγχεστε για γλαύκωμα ετησίως. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν οφθαλμικές σταγόνες, χειρουργική επέμβαση με λέιζερ.
Διαβητική ωχροπάθεια
Διαβητική ωχροπάθεια ονομάζεται η αλλοίωση της ωχράς κηλίδας η οποία οφείλεται στην μικροαγγειοπάθεια του διαβήτη. Η ωχρά κηλίδα βοηθά το μάτι να εστιάσει σε λεπτομέρειες, για παράδειγμα, όταν διαβάζουμε, γράφουμε ή αναγνωρίζουμε πρόσωπα. Η ωχρά κηλίδα συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία παρουσιάζουν διαρροή ή φράξιμο. Εάν το υγρό που έχει διαρρεύσει έχει συσσωρευτεί στην ωχρά κηλίδα, θα διαρρεύσει στον αμφιβληστροειδή και θα προκαλέσει οίδημα, γνωστό ως ωχρά κηλίδα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι θεραπείας, όπως λέιζερ και ενέσεις στο μάτι.
Πρόληψη της διαβητική νόσου οφθαλμού
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των οφθαλμικών προβλημάτων που σχετίζονται με τον διαβήτη είναι να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης Τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των οφθαλμικών προβλημάτων που προκαλούνται από διαβήτη περιλαμβάνουν:
Ελέγξτε το σάκχαρό σας: Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει οδηγίες για το πώς να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποφύγετε τις διακυμάνσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οφθαλμικές παθήσεις. Εκτός από τον έλεγχο των ματιών σας, είναι επίσης πολύ σημαντικό να διατηρείτε τα σάκχαρα στο αίμα υπό έλεγχο. Αυτό δεν είναι μόνο καλό για εσάς συνολικά, αλλά και για τα μάτια σας.
Μειώστε την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη: Λάβετε συστάσεις από τον γιατρό σας σχετικά με τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καταπολεμήσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, επειδή αυτοί μπορούν να επιδεινώσουν τη διαβητική οφθαλμική νόσο.
Αποφύγετε τις βλαβερές ακτίνες: Προστατευτείτε από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου φορώντας γυαλιά ηλίου. Η έκθεση σε αυτές τις ακτίνες μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη του καταρράκτη.
Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για να αξιολογήσετε την υγεία των ματιών σας και να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές.
πηγή: jenny.gr