Image
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 09:06 Οικονομία
 

Εύσημα από Κομισιόν για την δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα

«Μετεξεταστέες» και αντιμέτωπες με κίνδυνο συστάσεων ή επιβολής νέων μέτρων είναι πλέον από χθες, σχεδόν 1 στις 3 χώρες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι ενέκρινε τα Μεσοπρόθεσμα Σχέδια των 20 από τα 21 κράτη – μέλη, τα οποία εξέτασε. «Έκοψε» μόνο την Ουγγαρία. Στην πραγματικότητα όμως, ο νέος δημοσιονομικός «κορσές» (αύξηση καθαρών κρατικών δαπανών) δυσκόλεψε πολύ τα κράτη μέλη. Ωστόσο η Ελλάδα, παρότι έχει το μεγαλύτερο χρέος στην ΕΕ (ως ποσοστό του ΑΕΠ) περνά τις δημοσιονομικές «εξετάσεις» χωρίς συστάσεις και αστερίσκους, εξέλιξη που αναμένεται να εκτιμηθεί από τους Οίκους αξιολόγησης στις εκθέσεις τους για το 2025. Τις εξετάσεις πέρασαν με «άριστα» μόνον 5 χώρες της ΕΕ: Ελλάδα, Κύπρος, Λετονία, Σλοβενία, Κροατία.
 
Αντιθέτως:
 
• 6 χώρες καταγράφουν υπέρβαση κρατικών δαπανών άνω των ορίων που έχουν τεθεί: Φινλανδία, Ιρλανδία, Εσθονία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία.
 
• 5 χώρες ζήτησαν και πήραν πίστωση χρόνου (παράταση προσαρμογής σε 7 αντί 4 χρόνια), με τον όρο να λάβουν οι ίδιες πρόσθετα μέτρα για να πιάσουν τους στόχους: Γαλλία, Ιταλία, Φιλανδία, Ισπανία, Ρουμανία. Για παράδειγμα, η Ιταλία δεσμεύθηκε για φορολογικές μεταρρυθμίσεις, η Γαλλία για άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κλπ.
 
• 5 χώρες δεν κατέθεσαν καν Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και πήραν πίστωση χρόνου, λόγω εκλογών και επικείμενης αλλαγής κυβέρνησης: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Λιθουανία.
 
Τι προβλέπουν για Ελλάδα

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ταυτόχρονα και την 5η μεταπρογραμματική Έκθεση για την Ελλάδα. Η ΕΕ προβλέπει ότι τα δημόσια οικονομικά πρόκειται να βελτιωθούν περαιτέρω και ο κρατικός προϋπολογισμός θα γίνει πλεονασματικός από το 2026 και μετά, παρά τις αυξλησεις μισθών και τις μειώσεις εισφορών του 2025. Προβλέπει επίσης ότι η ελληνική οικονομία πρόκειται να παραμείνει σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 2,1% πρώτο εξάμηνο του 2024, πολύ πάνω από το 0,5% που ήταν ο μέσος όρος της ζώνης του ευρώ.

Κάντε Like το daypress.gr