Πηγές ΥΠΕΘΑ για απειλές Γκιουλέρ: Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο
«Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων», σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τις αναφορές του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ σε Επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου.
«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπως και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μάλιστα υπογράψει τη σχετική διεθνή σύμβαση (UNCLOS)», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
«Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται από τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης», καταλήγουν.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, χαρακτήρισε τις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Παράλληλα, με αφορμή το περιστατικό της Κάσου, υποστήριξε πως η Τουρκία έχει επιβάλει τη θέση της ότι «κανένα έργο δεν γίνεται χωρίς την έγκρισή της».
Ο κ. Γκιουλέρ εξέφρασε την ανησυχία της Τουρκίας για τη στενή αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, εστιάζοντας ειδικά στην Αλεξανδρούπολη τονίζοντας ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά: «Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών στοιχείων στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας. Παρακολουθούμε από κοντά αυτές τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις με την Ελλάδα και στα μέτρα που λαμβάνει η Άγκυρα για να προστατεύσει τα «δικαιώματά» της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επιβάλλοντας, όπως είπε, ότι «καμία δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την άδεια της Τουρκίας».
Ο κ. Γκιουλερ με αναφορά στην «Γαλάζια Πατρίδα» δήλωσε ότι εις απάντηση των «μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου» η Τουρκία διπλωματικά κινήθηκε με την «συμφωνία οριοθέτησης» με το ψευδοκράτος, το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο και την κατάθεση εξωτερικών ορίων ΑΟΖ στον ΟΗΕ, (σ.σ.που η Τουρκία μονομερώς και παράνομα προσδιόρισε). Επιπλέον, όμως, όπως ανέφερε ο κ.Γκιουλερ, υπάρχει αποφασιστική στάση για να εμποδιστούν «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».
Επιπλέον, αναφερόμενος στο περιστατικό της Κάσου τον Ιούλιο, τόνισε ότι οι τουρκικές δυνάμεις εμπόδισαν την ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων του ιταλικού πλοίου Ievoli Relume, στην «τουρκική υφαλοκρηπιδα» εμποδίστηκε από την δράση των τουρκικών μονάδων στην περιοχή και ότι τελικά το ιταλικό πλοίο μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του αφού είπε «ναι, αποδέχομαι την δική σας περιοχή ευθυνών. Μπορώ να έχω την άδεια σας;» αποδεχόμενο την δικαιοδοσία της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό σκάφος βρισκόταν εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της ελληνικής ΑΟΖ, όπως αυτή έχει οριοθετηθεί με την Αίγυπτο, και αφού γνωστοποίησε - ως μη όφειλε - τις συντεταγμένες των ερευνών του στις τουρκικές αρχές, αυτές έσπευσαν να εκδώσουν και τουρκική NAVTEX για τις έρευνες εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στην Ελλαδα (και αμφισβητείται από την Τουρκία).