Τα τελευταία χρόνια μεγάλο ποσοστό καταναλωτών έχει στραφεί στην κατανάλωση μπίρας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ.
Ποια είναι, λοιπόν, η διαφορά μεταξύ μιας κανονικής μπίρας και μιας εναλλακτικής με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, πέρα από την προφανή;
Όπως συμβαίνει με όλα τα αλκοολούχα ποτά, η περιεκτικότητα της μπίρας σε αλκοόλ αφορά το ποσοστό επί του συνόλου του ποτού, ή αλκοόλ κατ' όγκο (ABV).
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η νομοθεσία προβλέπει η μπίρα να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές σε αλκοόλ κατ' όγκο:
- Χωρίς αλκοόλ - όχι περισσότερο από 0,05% ABV
- Χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ - όχι περισσότερο από 1,2% ABV
- Με αλκοόλ - περιέχει περισσότερο από 1,2% ABV
Στην παρασκευή της μπίρας χωρίς αλκοόλ, η ζύμωση πραγματοποιείται με παράλληλη θέρμανση, προκειμένου να αποτραπεί η παραγωγή αλκοόλης, ενώ όση ποσότητα αλκοόλης παράγεται, εξατμίζεται λόγω πτητικότητας.
Επειδή η θέρμανση στη διαδικασία παρασκευής μπίρας προκαλεί προβλήματα στη γεύση της, χρησιμοποιούνται καινοτόμες τεχνικές για την απομάκρυνση της αλκοόλης. Αυτές οι τεχνικές είναι η απόσταξη σε κενό αέρος και η αντίστροφη ώσμωση.
Διατροφικό προφίλ
Αν και έχει παρόμοια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και σάκχαρα με την κανονική μπίρα, ο αριθμός των θερμίδων στις μπίρες με λίγο ή καθόλου αλκοόλ, τις διαφοροποιεί.
H χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ οδηγεί συνήθως σε λιγότερες θερμίδες.
Η μπίρα φτιάχνεται από βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά και αποτελεί πηγή φυσικών φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες, η πλειονότητα των οποίων (περίπου 70-80%) προέρχεται από τη βύνη.
Οι πολυφαινόλες έχουν αρκετά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος, της η μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της μείωσης των φλεγμονών.
Γιατί να επιλέξω μπίρα με λίγο ή χωρίς αλκοόλ;
Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αλκοόλ είναι «μια τοξική και ψυχοδραστική ουσία», η οποία συνδέεται με τρία εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Δεν είναι μόνο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιζήμια για την υγεία. Ακόμη και η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, σε τακτική βάση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, επειδή η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, στη διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο και στην υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πηγή: onmed.gr