Image
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 19:45 Υγεία
 

Αυτό το ψωμί σας βοηθά να χάσετε κιλά και να μειώσετε τη χοληστερίνη

Έχει αποδειχθεί ότι κυρίως το λευκό ψωμί δεν κάνει καλό στην υγεία και ιδιαίτερα κάποιοι άνθρωποι που υποφέρουν από ορισμένες παθήσεις θα πρέπει να το αποφεύγουν. Το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής εξηγεί γιατί το ψωμί σικάλεως είναι καλό για την υγεία συγκριτικά με άλλα είδη ψωμιού.

«Το ψωμί σίκαλης ξεχωρίζει για τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά - 3,3 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος - καθιστώντας το ωφέλιμο για όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, οι φυτικές του ίνες βοηθούν κάποιον να νιώθει χορτάτος, ενώ βελτιώνει την πέψη. Βοηθά επίσης στην εξάλειψη της «κακής» χοληστερόλης, γνωστής ως χοληστερόλης LDL, αποτρέποντας έτσι τα καρδιαγγειακά προβλήματα και διατηρώντας τις αρτηρίες καθαρές.

Το ψωμί σίκαλης είναι πλούσιο σε φώσφορο, ο οποίος δυναμώνει τα οστά και τα δόντια, ένα συστατικό που είναι απαραίτητο τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για τα άτομα που βρίσκονται στην ανάπτυξη. Περιέχει επίσης μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο και νάτριο, μαζί με υγιή λιπαρά οξέα. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τον μεταβολισμό, κάτι που μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο για χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες», επισημαίνει το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής.

Σύμφωνα με το Ισπανικό Ίδρυμα για την υγεία του Πεπτικού Συστήματος, το προζύμι σίκαλης επιτρέπει στα μικρόβια στο έντερο να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων που έχει. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όταν τρώμε ψωμί σίκαλης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πιο αργά, κάτι που είναι πολύ θετικό για την υγεία μας.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας είπαν ότι το ψωμί σίκαλης είναι κατάλληλο για μια δίαιτα απώλειας βάρους. Μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά, αλλά όχι σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας έδειξε ότι τόσο το γαλακτικό οξύ όσο και τα βακτήρια του εντέρου συμβάλλουν στα οφέλη για την υγεία της μη επεξεργασμένης σίκαλης, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιών που είναι πολύ πιο υγιεινά από τα κανονικά ψωμιά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: healthstat.gr

Κάντε Like το daypress.gr