Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να οδεύει προς τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας φαίνεται πως πλέον να έχουν αποδεχθεί το αδιέξοδο και εντείνουν τις πιέσεις προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να οδηγηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Ακόμη και η επίμαχη απόφαση του Τζο Μπάιντεν να δώσει το «πράσινο φως» για χτυπήματα εντός της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο: Σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να ενισχυθεί η θέση του Ζελένσκι ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων.
Πιέσεις σε Ζελένσκι για συμβιβασμό
Οι ενέργειες για να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι αναμένεται να ενταθούν με την επίσημη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2025, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως επιδίωξή του είναι να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως το Κίεβο θα πρέπει να κάνει κάποιες υποχωρήσεις.
Παρότι το σχέδιο του Τραμπ παραμένει νεφελώδες, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ουκρανική ηγεσία θα κληθεί να αποδεχτεί την παράδοση των εδαφών που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός στην ανατολική Ουκρανία, περίπου δηλαδή το 20% της συνολικής επικράτειας της χώρας.
Ενδεικτική του κλίματος είναι και η απόφαση του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να επικοινωνήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προτρέποντάς τον να προετοιμαστεί για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών εδώ και δύο χρόνια, αλλά και την πρώτη οποιουδήποτε ηγέτη της Δυτικής Συμμαχίας από τον Δεκέμβριο του 2022.
Τουλάχιστον δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Bloomberg ότι όλο και περισσότερο γίνεται «κοινός τόπος» πως ο Ζελένσκι θα πρέπει να αποδεχτεί κάποιους συμβιβασμούς, καθώς ο πόλεμος έχει οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο και έχει καταστεί σαφές πως καμία πλευρά δεν μπορεί πλέον να εξασφαλίσει μια αποφασιστική νίκη.
Μια ριψοκίνδυνη κίνηση με περιορισμούς - Γιατί δεν ενθουσιάστηκε το Κίεβο με την άδεια Μπάιντεν
Την παραμονή της G-20, η τελευταία με τον Τζο Μπάιντεν στην εξουσία των ΗΠΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος προχώρησε σε μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη κίνηση και με επίσης εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα. Η άδεια για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα εντός της Ρωσίας, ένα πάγιο αίτημα του Κιέβου, αναζωπύρωσε τους φόβους για μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, με το Κρεμλίνο στην πρώτη του αντίδραση να σημειώνει πως εάν αυτή η κίνηση επιβεβαιωθεί στην πράξη, τότε θα υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης με εμβάθυνση της εμπλοκής των ΗΠΑ στη σύγκρουσης.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν φάνηκε πάντως να ενθουσιάζεται, υπογραμμίζοντας πως «τέτοια πράγματα δεν πρέπει να ανακοινώνονται» και πως «τα χτυπήματα δεν γίνονται με λόγια». Η στάση του Ζελενσκι φαίνεται να έχει εξήγηση: Αξιωματούχοι που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg ανέφερε πως η άδεια που τελικά θα δώσουν οι ΗΠΑ είναι κατώτερη των προσδοκιών της Ουκρανίας, επιτρέποντας μόνο τη διεξαγωγή χτυπημάτων κατά στόχων στην περιοχή του Κουρσκ.
Εκτός του ότι η εν λόγω κίνηση ενέχει μεγάλο κίνδυνο για μια ηχηρή απάντηση από τη Ρωσία που θα δώσει στη σύγκρουση ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και πλήθος στρατιωτικών αναλυτών και think tank με επιρροή στην αμερικανική κυβέρνηση, έχουν υπογραμμίσει πως πρόκειται για μια κίνηση που πλέον δεν μπορεί να έχει σημαντικά στρατιωτικά αποτελέσματα για το Κίεβο.
Ακόμη και τα «γεράκια» των Δημοκρατικών, που υποστήριζαν αναφανδόν την ενίσχυση της Ουκρανίας, ακόμη και τα χτυπήματα στη Ρωσία, επικρίνουν σήμερα τον Μπάιντεν πως η απόφαση του είναι πρακτικά άνευ ουσίας, καθώς έρχεται πολύ καθυστερημένα και δεν μπορεί πλέον να αλλάξει τα δεδομένα του πολέμου. Όπως εκτιμούν πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές, οι Ρώσοι έχουν προετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη βελτιώνοντας την αμεράμυνά τους, και ταυτόχρονα έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα σημαντικές εδαφικές επιτυχίες στα πεδία των μαχών.
Η Μόσχα έχει επισημάνει πως τόσο το Κίεβο, όσο και οι σύμμαχοί του, κάνουν «ολέθριο λάθος» εάν πιστέψουν πως η ρωσική ηγεσία μπλοφάρει για την αντίδρασή της. Με αυτό συμφωνούσαν και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ και ο Τζο Μπάιντεν αποδεχόταν τον μεγάλο κίνδυνο, μπλοκάροντας τη σχετική άδεια. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είχε δηλώσει ο Μπάιντεν, ωστόσο αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο αποφάσισε να εγκρίνει αυτό που μέχρι σήμερα απέρριπτε.
Παρότι οι προειδοποιήσεις της Μόσχας είναι αναμφίβολα σοβαρές και οι ανησυχίες βάσιμες, ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην παρούσα φάση, να αποφύγει τελικά μια μεγάλη κλιμάκωση, καθώς επίκειται η αλλαγή εξουσίας στις ΗΠΑ και από θέση ισχύος - στρατιωτικά και διπλωματικά – μπορεί να αναμένει τις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ. Πόσο μάλλον εάν ισχύουν οι πληροφορίες για «περιορισμούς» στην αμερικανική άδεια.
Καταλύτης η εκλογή Τραμπ
Η επιτάχυνση των εξελίξεων σχετίζεται άμεσα με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος εκτός των προθέσεών του για τερματισμό του πολέμου, έχει εκφραστεί υπέρ του περιορισμού της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο, χαρακτηρίζοντας τον Ζελένσκι τον «μεγαλύτερο πλασιέ της ιστορίας» και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν για εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν αδιέξοδο πόλεμο με τεράστιο κόστος, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Οι κορυφαίοι ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου, αλλά και η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν φαίνεται να επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα ευνοϊκότερο πεδίο για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος παραδέχτηκε και δημόσια, εγκαταλείποντας το «σχέδιο νίκης» του πως το τέλος του πολέμου θα είναι «διπλωματικό» και η Ουκρανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβεί αυτό εντός του 2025.
Πηγή: ieidiseis.gr