Ο κόσμος του μπαλέτου θρηνεί την απώλεια του Βλαντιμίρ Σκλιάροφ, ενός από τους κορυφαίους άνδρες χορευτές της εποχής μας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 39 ετών.
Ο Σκλιάροφ, πρώτος χορευτής του περίφημου Θεάτρου Μαριίνσκι, υπήρξε ένας «εξαιρετικός καλλιτέχνης» που ενέπνευσε θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Ο θάνατός του, ο οποίος ανακοινώθηκε από το θέατρο της Αγίας Πετρούπολης το Σάββατο, διερευνάται από τις ομοσπονδιακές αρχές, αναφέρει το ΒΒC.
Εκπρόσωποι του Θεάτρου Μαριίνσκι ανέφεραν στα ΜΜΕ ότι ο Σκλιάροφ έπεσε από τον πέμπτο όροφο κτιρίου στην Αγία Πετρούπολη, ενώ φέρεται να βρισκόταν υπό την επήρεια αναλγητικών φαρμάκων. «Η απώλεια είναι τεράστια, όχι μόνο για το προσωπικό του θεάτρου, αλλά και για ολόκληρο το σύγχρονο μπαλέτο», ανέφερε το θέατρο σε ανακοίνωσή του. «Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους αγαπημένους του, στους φίλους του και στους πολυάριθμους θαυμαστές του έργου και του ταλέντου του».
Ο Σκλιάροφ ήταν παντρεμένος με τη συνάδελφό του, χορεύτρια Μαρία Σκλιάροφ, με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Γεννημένος στο Λένινγκραντ, σπούδασε στην περίφημη Ακαδημία Μπαλέτου Βαγκάνοβα, από την οποία αποφοίτησε το 2003. Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο Θέατρο Μαριίνσκι, όπου το 2011 έγινε πρώτος χορευτής. Σε περισσότερα από 20 χρόνια καριέρας, χόρεψε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους κλασικών έργων, όπως ο Δον Κιχώτης, η Λίμνη των Κύκνων και ο Ρωμαίος και Ιουλιέτα.
Είχε εμφανιστεί σε διάσημα θέατρα παγκοσμίως, όπως το Royal Opera House του Λονδίνου και η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.
Το 2014 και το 2015 συμμετείχε ως guest artist στο American Ballet Theatre, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή εκφράζοντας τη θλίψη του για τον «τραγικό θάνατό» του.
«Θρηνούμε την τραγική απώλεια του Βλαντιμίρ Σκλιάροφ, ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη του οποίου η χάρη και το πάθος ενέπνευσαν το κοινό σε όλο τον κόσμο. Το φως σου θα συνεχίσει να λάμπει μέσα από την ομορφιά που χάρισες στον κόσμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Instagram.
Ο Σκλιάροφ είχε λάβει πολλές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Βραβείου Λεονίντ Μασίν το 2008, ενώ το 2020 ανακηρύχθηκε Τιμώμενος Καλλιτέχνης της Ρωσίας.
«Χάραξε για πάντα το όνομά του στην ιστορία του παγκόσμιου μπαλέτου», σημείωσε το Θέατρο Μαριίνσκι.
news247