To «έξυπνο» κουτάλι που κάνει τα ανάλατα… αλμυρά
Μετά τα έξυπνα κινητά, τις έξυπνες σκούπες, τα έξυπνα πορτοφόλια και τα λοιπά «ευφυή» αντικείμενα που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή ευκολότερη, τώρα έρχεται και το έξυπνο… κουτάλι.
Από τα Ig Nobel, τα βραβεία που τιμούν την πιο ευφάνταστη και αλλόκοτη πλευρά της ανακάλυψης, η Κιρίν φέρνει στο πιάτο των καταναλωτών ένα ηλεκτρικό κουτάλι στο πλαίσιο προώθησης ενός υγιέστερου τρόπου διατροφής.
Πρόκειται για μία ευρεσιτεχνία ιαπωνικής κατασκευής που, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, ενισχύει την αλμυρή γεύση χωρίς έξτρα νάτριο στο φαγητό, κάνοντας τα σχεδόν ανάλατα… αλατισμένα.
Japanese drinks giant Kirin Holdings will start selling an electrified spoon that researchers claim can promote healthier eating by enhancing salty tastes without extra sodium https://t.co/mTsv0DWbIZ pic.twitter.com/5tlnQm3iHY
Πώς λειτουργεί
Το κουτάλι, κατασκευασμένο από πλαστικό και μέταλλο, αναπτύχθηκε από κοινού με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μεϊτζί, Χομέι Μιγιασίτα.
Όμως, πώς λειτουργεί; Ουσιαστικά, ένα ασθενές ηλεκτρικό πεδίο περνά από το κουτάλι και ωθεί μεγαλύτερη συγκέντρωση μορίων ιόντων νατρίου στη γλώσσα, ώστε να ενισχυθεί η αντίληψη της αλμύρας ενός φαγητού.
«Όταν τρώμε φαγητά χαμηλά σε περιεκτικότητα αλατιού, ένα μέρος του νατρίου αυτού έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα μας, αλλά όχι εντελώς, οπότε εμείς χρησιμοποιούμε ένα ηλεκτρικό ρεύμα για να προσελκύσουμε το νάτριο στη γλώσσα. Όταν γίνει αυτό, η πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου στη γλώσσα μας δίνει την αίσθηση της αλμυρότερης γεύσης» εξηγεί ο Μιγιασίτα.
Σύμφωνα με την Kirin, μία από τις μεγάλες ζυθοποιίες της Ιωπανίας που στρέφει το ενδιαφέρον της στην υγεία, η τεχνολογία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα, όπου ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ποσότητα διπλάσια της συνιστώμενης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Η Ιαπωνία έχει μια διατροφική κουλτούρα με προτίμηση στις αλμυρές γεύσεις», σημειώνει ο ερευνητής της Kirin, Άι Σάτο. «Οι Ιάπωνες στο σύνολό τους πρέπει να μειώσουν την ποσότητα πρόσληψης αλατιού, όμως, δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούν από τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό μας οδήγησε στην ανάπτυξη αυτού του ηλεκτρικού κουταλιού».
Το λανσάρισμα σηματοδοτεί την πρώτη εμπορική αξιοποίηση τεχνολογίας που πέρυσι κέρδισε το βραβείο Ig Nobel.
Αυτόν τον μήνα, η Κιρίν θα διαθέσει ηλεκτρονικά μόλις 200 από τα «έξυπνα» κουτάλια της με κόστος 127 δολάρια έκαστο, ωστόσο, σε ορίζοντα πενταετίας, φιλοδοξεί οι πωλήσεις να φτάσουν το ένα εκατομμύριο.
kathimerini.gr