Πολλά οικόπεδα, ιδίως όσα έχουν έκταση μικρότερη από 2 στρέμματα, χάνουν το δικαίωμα δόμησης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.
Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το νέο Προεδρικό Διάταγμα 129/2025 το οποίο καθορίζει τα όρια, τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης για τους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων οι οποίοι δημιουργήθηκαν προ του 1923 ή μεταξύ 1923 και 1983.
Τα σημερινά όρια των οικισμών μειώνονται οριζόντια και περιλαμβάνουν ό,τι έχει οικοδομηθεί μέχρι το 1983, ενώ για τις περιοχές που έχουν οικοδομηθεί από το 1983 μέχρι σήμερα θα ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Δηλαδή, ως όρια οικισμών αναγνωρίζονται μόνο εκείνα που τεκμηριώνονται με δόμηση έως το 1983 και όχι εκείνα που δημιουργήθηκαν με μεταγενέστερες αποφάσεις των κρατικών νομάρχων (κυρίως το 1985) οι οποίες έδιναν στις περισσότερες περιπτώσεις δικαίωμά επέκτασής τους.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει οριοθέτηση νέου οικισμού αλλά μόνο επανέγκριση, οριοθέτηση ή οριοθέτηση σε μη οριοθετημένους οικισμούς.
Τα οριζόντια όριά τους περιορίζονται ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασής τους. Αυτό σημαίνει ότι πολλά οικόπεδα, ιδίως όσα έχουν έκταση μικρότερη από 2 στρέμματα, χάνουν το δικαίωμα δόμησης, εκτός αν πληρούν αυστηρά και ειδικά κριτήρια, όπως πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο δρόμο.
Οικόπεδα μετατρέπονται σε… αγροτεμάχια
Τι αλλαγές φέρνει το νέο Προεδρικό Διάταγμα;
Αφορά περισσότερους από 10.000 μικρούς οικισμούς της χώρας
Οικόπεδα, σε:
Οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων +
Έκταση κάτω των δύο στρεμμάτων +
Ανήκουν στην Γ’ ζώνη οικισμών (δηλαδή εκτάσεις μετά το 1983)
= Χάνουν το δικαίωμα δόμησης
Συνέπειες:
-οικόπεδα μετατρέπονται σε… χωράφια
-πέφτει κατακόρυφα η αξία των οικοπέδων (κατά 90%)
-χωριά συρρικνώνονται και ερημώνουν
Ο γραμματέας ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ – Πολιτικός Μηχανικός, Μάνος Κρανίδης, μίλησε στο MEGA για τις αλλαγές.
«Τα πολεοδομικά στην Ελλάδα είναι ένα αλαλούμ. Έχω διαβάσει το νομοσχέδιο 2 και 3 φορές και προσπαθώ ακόμα να το καταλάβω. Το πρόβλημα που δημιουργεί είναι η ανασφάλεια δικαίου. Οι οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων είχαν οριοθετηθεί από το 2023. Άλλα τμήματα οριοθετήθηκαν μέχρι το 1983 που ήταν ο νόμος Τρίτση. Εκεί ήρθε μια διάταξη και οι νομάρχες επέκτειναν και άλλο τους οικισμούς μετά το ’83 που αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό λάθος από το ΣτΕ. Με αποτέλεσμα τώρα, στο σχέδιο αυτό που είναι τα κριτήρια οριοθέτησης των μη οριοθετημένων οικισμών, που πρέπει να οροθετηθούν με νέα διατάγματα-πολεοδομικά σχέδια, όλη η περιοχή που είναι μετά το 1983, να είναι εκτός του ορίου του οικισμού με αποτέλεσμα να είναι μη άρτια και οικοδομήσιμα. Πότε; Όταν γίνει το τοπικό πολεοδομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Βουτιά» της αξίας των οικοπέδων
Έως και 90%
Οικόπεδο σε έναν μικρό οικισμό κάτω των 10.000 κατοίκων (όπου μέχρι σήμερα ήταν οικοδομήσιμο)
Άξιζε: 120.000€
Πλέον γίνεται χωράφι αξίας 12.000€ και δεν μπορεί να χτίσει κανένας