Image
Σάββατο 26 Απριλίου 2025 19:25 Ελλάδα
 

Gen Z: Για ποιους λόγους αποτυγχάνει να προσαρμοστεί στον εργασιακό χώρο

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Fortune, η Gen Z αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην ένταξή της στην αγορά εργασίας. Τα στατιστικά είναι αποκαλυπτικά: 6 στους 10 εργοδότες απολύουν τους Gen Z υπαλλήλους τους λίγο μετά την πρόσληψη, ενώ 1 στους 6 εργοδότες δηλώνει ότι δεν θα προσλάβει ποτέ ξανά πρόσφατο απόφοιτο.

Ο όρος Gen Z αναφέρεται στα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012, με τη συγκεκριμένη γενιά να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που επηρέασε σημαντικά τις επικοινωνιακές και κοινωνικές της δεξιότητες.

Στην έρευνα που επικαλείται το άρθρο, το 75% των εταιρειών δήλωσε ότι οι πρόσφατες προσλήψεις αποφοίτων ήταν κατά κάποιον τρόπο μη ικανοποιητικές. Τα προβλήματα που αναφέρονται συχνότερα από τις εταιρείες είναι τα εξής:

- Αντιεπαγγελματική συμπεριφορά
- Έλλειψη οργάνωσης
- Κακές επικοινωνιακές δεξιότητες
- Αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλίας
- Προβληματική εργασιακή ηθική

Η συγκεκριμένη γενιά, σύμφωνα με το άρθρο, βίωσε σημαντικά γεγονότα όπως η πανδημία του COVID-19 και η ανάγκη για απομόνωση και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Παράλληλα, οι οικονομικές κρίσεις και η αστάθεια στην αγορά εργασίας ήταν παρούσες. Όλα αυτά ενίσχυσαν μια γενική αίσθηση ανασφάλειας και καχυποψίας απέναντι στην παραδοσιακή έννοια της "καριέρας".

Ως αποτέλεσμα, η Gen Z συνειδητοποίησε πως η ψυχική υγεία παίζει καθοριστικό ρόλο, συγκριτικά με την έμφαση που έδιναν οι προηγούμενες γενιές. Οι νέοι δεν είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν την εργασία 50-60 ωρών εβδομαδιαίως, τους μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής, καθώς και την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Πολλοί προτιμούν να εγκαταλείπουν μια δουλειά που δεν τους ταιριάζει παρά να υπομένουν μακροπρόθεσμη καταπίεση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αβεβαιότητα.

Τέλος, δεν είναι δυνατό να παραληφθεί και το γεγονός ότι η Gen Z επηρεάζεται έντονα από την ορατή επιτυχία των δημιουργών περιεχομένου και των διαδικτυακών επιχειρηματιών, γεγονός που οδηγεί πολλούς να επιλέγουν εναλλακτικές καριέρες αντί των παραδοσιακών επαγγελμάτων, τα οποία δεν φαίνονται πλέον τόσο ελκυστικά.

Πηγή: jenny.gr

Κάντε Like το daypress.gr