Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το Σάββατο (26/4) δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία «είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία», λίγες ώρες μετά τις συνομιλίες που είχαν ο απεσταλμένος του, Στιβ Γουίτκοφ, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ήταν μια «καλή ημέρα» διαπραγματεύσεων, ενώ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις συνομιλίες – στις οποίες η Ουκρανία δεν ήταν παρούσα – ως «εποικοδομητικές». Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τα περισσότερα από τα σημαντικά σημεία έχουν συμφωνηθεί» και κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συναντηθούν «σε πολύ υψηλό επίπεδο» και «να την ολοκληρώσουν [σ.σ. τη συμφωνία]».
Η στάση του Τραμπ και η άρνηση του Ζελένσκι
Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Παρασκευή (25/4) δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ότι απαιτείται «πραγματική πίεση στη Ρωσία» για να αποδεχθεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο ίδιος είχε δηλώσει στο BBC ότι εδαφικά ζητήματα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα μπορούσαν να συζητηθούν εάν συμφωνηθεί μια «πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ουκρανία αναμένεται να παραδώσει μεγάλα τμήματα εδαφών που έχουν προσαρτηθεί από τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής πρότασης των ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους καθώς έφτανε στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη Ρωσία ως προς τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014. Εντούτοις, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει αυτή την ιδέα. Η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, και η Μόσχα ελέγχει σήμερα σχεδόν το 20% του ουκρανικού εδάφους.
«Πιο κοντά οι ρωσικές και αμερικανικές θέσεις»
Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή (25/4), η κυκλοφορία διακόπηκε στη Μόσχα καθώς μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Στιβ Γουίτκοφ έφθασε για τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου – την τέταρτη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στη Ρωσία από τις αρχές του έτους.
Οι τρίωρες συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ χρήσιμες» από τον σύμβουλο του Βλαντίμιρ Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, καθώς έφεραν πιο κοντά τις «ρωσικές και αμερικανικές θέσεις, όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για μια σειρά άλλων διεθνών θεμάτων», όπως είπε ο ίδιος, τονίζοντας: «Ειδικά για την ουκρανική κρίση, συζητήθηκε ιδιαίτερα η δυνατότητα επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων».
Ακόμα, αυτή την εβδομάδα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν – για πρώτη φορά από τα πρώτα στάδια του πολέμου – έδειξε ότι ήταν ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τα σχόλιά του θεωρείται ότι ήταν απάντηση σε πρόταση του Ουκρανού Προέδρου για παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας για 30 ημέρες. Καμία εκεχειρία δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.
Υπό πίεση ο Πρόεδρος της Ουκρανίας
Επισημαίνεται ότι το Κίεβο έχει δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να αποδεχθεί δεχθεί εδαφικές παραχωρήσεις ως μέρος μιας συμφωνίας με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου. Η Κριμαία έχει γίνει ιδιαίτερο σημείο τριβής, καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα της αναγνώρισης της χερσονήσου ως τμήμα της Ρωσίας λέγοντας, την Παρασκευή (25/4) στους δημοσιογράφους: «Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη – μόνο ο ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποια εδάφη είναι ουκρανικά».
Ωστόσο, σε μεταγενέστερες δηλώσεις του στο BBC, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι «μια πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ανοίγει τη δυνατότητα να συζητήσουμε τα πάντα». Επίσης, αναφέρθηκε σε σχόλια που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time», στην οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία».
«Αυτό που λέει ο Πρόεδρος Τραμπ είναι αλήθεια και συμφωνώ μαζί του στο ότι σήμερα δεν έχουμε αρκετά όπλα για να επιστρέψουμε τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσινγκτον δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι προτείνει η Ρωσία να κρατήσει τα εδάφη που έχει κερδίσει – ένας όρος που ευνοεί τη Μόσχα.
πηγή: ieidiseis.gr