Το σύνδρομο του καλού κοριτσιού επηρεάζει τις γυναίκες και μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, σωματικά συμπτώματα και συναισθηματική καταπίεση. Πρόκειται για ένα σύνολο συμπεριφορών που πηγάζουν από κοινωνικές προσδοκίες για το πώς «πρέπει» να είναι οι γυναίκες: υπάκουες, ευγενικές, αψεγάδιαστες και πάντα πρόθυμες να εξυπηρετήσουν τους άλλους.
Αναγνωρίζοντάς αν έχετε κι εσείς αυτό το σύνδρομο, μπορείτε να αλλάξετε στάση ζωής και να βελτιώσετε την υγεία και την ποιότητα ζωής σας.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο του Cleveland Clinic, Dr. Susan Albers, το σύνδρομο αυτό δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση, αλλά περιγράφει ένα μοτίβο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και την αυτοεκτίμηση των γυναικών.
Χαρακτηρίζεται από τελειομανία, υπερβολική ανάγκη για ικανοποίηση των άλλων, καταπίεση προσωπικών αναγκών και συναισθημάτων, καθώς και δυσκολίες στη σεξουαλική έκφραση. Συχνά εκφράζεται και με παθολογικό τρόπο. Αυτές οι συμπεριφορές συχνά αναπτύσσονται από την παιδική ηλικία, ενισχυμένες από γονείς, δασκάλους ή κοινωνικά πρότυπα, και μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, ενοχές και δυσκολία στη θέσπιση ορίων.
Εσείς βάζετε τις ανάγκες όλων των άλλων πάνω από τις δικές σας; Δυσκολεύεστε να πείτε τη λέξη «όχι»; Ζείτε με τον φόβο μήπως κάποιος θυμώσει μαζί σας; Και μήπως πονάει το στομάχι σας;
Αν ναι, ίσως πάσχετε από το «σύνδρομο του καλού κοριτσιού», σύμφωνα με τη Diane Lange, θεραπεύτρια και «ειδική στη θετική ζωή», της οποίας το πιο πρόσφατο βιβλίο, με τίτλο «Worthy», στοχεύει να βοηθήσει τις γυναίκες να απελευθερωθούν από συναισθήματα και μοτίβα ευχαρίστησης των άλλων.
Το σύνδρομο του καλού κοριτσιού δεν είναι απλώς στο μυαλό σας, μπορεί να σας κάνει και σωματικά άρρωστες.
«Πολλές γυναίκες έχουν το σύνδρομο του καλού κοριτσιού», δηλώνει η Lange στην εφημερίδα The Post.
«Πολλές από εμάς μεγαλώσαμε με την ιδέα ότι πρέπει να φροντίζουμε τους άλλους, να είμαστε ήσυχες και να εξασφαλίζουμε ότι όλοι οι άλλοι είναι χαρούμενοι. Είναι μια επίκτητη συμπεριφορά. Οι άνδρες μπορούν επίσης να είναι άνθρωποι που ευχαριστούν τους άλλους, αλλά κυρίως βλέπω γυναίκες να το αντιμετωπίζουν, λόγω του τρόπου που μεγαλώσαμε».
Τα παθολογικά συμπτώματα του συνδρόμου
Ως άνθρωπος που προσπαθούσε να ευχαριστεί συνεχώς τους άλλους, η Lange γνωρίζει καλά τα ψυχολογικά συμπτώματα του συνδρόμου του καλού κοριτσιού, τα οποία περιλαμβάνουν την έλλειψη ορίων, τον φόβο σύγκρουσης και έκφρασης του εαυτού, την «τελειομανία και τη συνεχή προτεραιότητα των άλλων [επειδή] είναι πιο σημαντικοί από εσάς».
Ωστόσο, δεν γνωρίζετε όλοι ότι αυτή η εξουθενωτική και αγχώδης συμπεριφορά έχει και σωματικές επιπτώσεις, με τη μορφή «των ίδιων συμπτωμάτων με το άγχος, στομαχικά προβλήματα, πονοκεφάλους, επηρεάζει τον ύπνο σας, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όρεξη», εξηγεί.
Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο του καλού κοριτσιού
Αν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος που αγαπάτε έχει το σύνδρομο του καλού κοριτσιού, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει θεραπεία. Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τη Lange, είναι να παραδεχτείτε ότι το έχετε, μέσω της «αυτογνωσίας σχετικά με τις συμπεριφορές σας».
«Μάθετε για τα όρια και ξεκινήστε να τα θέτετε, κάτι που περιλαμβάνει το να μάθετε να λέτε όχι και να φροντίζετε τον εαυτό σας», συμβουλεύει.
Στη συνέχεια, προτείνει να ξεκινήσετε με «μικρά βήματα φροντίδας του εαυτού. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να κοιμηθείτε νωρίτερα, να τρώτε τροφές που σας κάνουν καλό και να βγείτε για έναν περίπατο. Προσθέστε λίγη ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητά σας για να μειώσετε το άγχος και να αποκτήσετε αυτογνωσία».
Η προσωπική της αγαπημένη πρακτική αυτοφροντίδας; Το journaling.
«Λατρεύω να κάνω το πρωινό “ξεφόρτωμα του εγκεφάλου”, γράφοντας σ’ ένα ημερολόγιο κάθε πρωί», αναφέρει. «Μπορείτε να γράψετε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό, το αποτυπώνετε στο χαρτί. Χωρίς κριτική ή ορθογραφικό έλεγχο».
Αυτό μπορεί να είναι αναγκαίο, αλλά δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο.
«Δεσμευτείτε να αλλάξετε τις συμπεριφορές σας, αλλά θυμηθείτε ότι θα είναι τρομακτικό», σημειώνει. «Η αλλαγή είναι τρομακτική. Το να αλλάξετε, να πείτε όχι και να θέσετε όρια θα επηρεάσει και τους γύρω σας, οπότε να είστε προετοιμασμένες για ανθρώπους που θα εκνευριστούν ή για αλλαγές στις σχέσεις σας. Αυτό είναι σημάδι ότι κάνετε τη δουλειά».
Η αποκατάσταση μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά η ελευθερία που βρίσκεται στην άλλη πλευρά αξίζει τον κόπο.
Πηγή: oloygeia.gr