Υπάρχουν πολλές επιλογές όταν αγοράζουμε γάλα. Μπορούμε να πάρουμε με πλήρη λιπαρά, πιο Light ή και εντελώς άπαχο. Ωστόσο, στο TikTok υπάρχουν 4,3 εκατομμύρια δημοσιεύσεις με την ετικέτα «διατροφή πλήρους γάλακτος», με επαγγελματίες υγείας και influencers να διαφημίζουν τα οφέλη του ως πλήρες τρόφιμο.
Στα σχολεία η ζήτηση για πλήρες γάλα αυξάνεται. Αν και τα αμερικανικά σχολεία υποχρεούνται να σερβίρουν αποβουτυρωμένο γάλα και γάλα χαμηλών λιπαρών από το 2012, έχουν εισαχθεί αρκετοί ομοσπονδιακοί νόμοι για την επιστροφή του πλήρους γάλακτος στις σχολικές καντίνες.
Γιατί οι άνθρωποι σταμάτησαν να πίνουν πλήρες γάλα;
Καθώς η επιστήμη της διατροφής προχωρούσε, έγινε ολοένα και πιο σαφές ότι το υπερβολικό λίπος – ειδικά το κορεσμένο που βρίσκεται στο πλήρες γάλα, μπορεί να αυξήσει την «κακή» χοληστερόλη LDL και να είναι προβληματικό για την υγεία.
«Με την πάροδο των ετών, δόθηκε έμφαση στην απομάκρυνση του λίπους για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων», ισχυρίζεται ο Toby Amidor, MS, RD , διαιτολόγος και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής. “Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εντάχθηκαν σε αυτήν την κατηγορία. Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι επέλεξαν μη λιπαρά προϊόντα και απέφευγαν τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.”
Ωστόσο, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής λέει ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στο πλήρες γάλα βοηθά τα μικρά παιδιά να αναπτυχθούν και τη συνιστά για παιδιά ηλικίας από ένα έως δύο ετών.
Ενώ κάποτε το πλήρες γάλα θεωρούνταν επιβλαβές για την υγεία της καρδιάς, νεότερη έρευνα έδειξε ότι δεν αποτελούν όλα τα κορεσμένα λιπαρά τους ίδιους άμεσους κινδύνους για την υγεία.
«Τα αναδυόμενα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, ακόμη και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, δεν συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», είπε η Lauren Peña, MS, RDN , διευθύντρια διατροφής και βιωσιμότητας για το Dairy Council of Arizona. «Νομίζω ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν περισσότερο τις διατροφικές ετικέτες και αναζητούν προϊόντα που είναι λιγότερο επεξεργασμένα και έχουν περισσότερη πρωτεΐνη», είπε η Peña.
Τα πραγματικά οφέλη για την υγεία του πλήρους γάλακτος
Η διατροφική σύνθεση του πλήρους γάλακτος το διαφοροποιεί από τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά με κάποιους θετικούς τρόπους. Αν και στα χαρτιά, δεν υπάρχει μεγάλη διατροφική διαφορά μεταξύ πλήρους και γάλακτος με μειωμένα λιπαρά (εκτός από την περιεκτικότητα σε λιπαρά), η αναλογία θρεπτικών συστατικών του πλήρους γάλακτος μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των μερών του.
«Η ισορροπημένη σύνθεση του πλήρους γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά, λίπη και πρωτεΐνες μπορεί να προσφέρει οφέλη που στα γάλατα με μειωμένα λιπαρά δεν αναπαράγονται πλήρως», είπε η διατροφολόγος Lauren Manaker, MS, RDN. «Τα θρεπτικά συστατικά στο πλήρες γάλα συνεργάζονται συνεργικά, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τα συνολικά οφέλη για την υγεία».
Το πλήρες γάλα μπορεί να είναι υψηλότερο σε θερμίδες από τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, αλλά η Manaker υποστηρίζει ότι η υψηλότερη περιεκτικότητά του σε λιπαρά μπορεί να συμβάλει στον κορεσμό και να βοηθήσει στη διαχείριση της πείνας καλύτερα από τις επιλογές με μειωμένα λιπαρά. Μια μελέτη του 2024, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η πρόσληψη πλήρους γάλακτος συσχετίστηκε με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
Και, σύμφωνα με άλλες έρευνες από το 2024, η αντικατάσταση του πλήρους γάλακτος με γάλα με μειωμένα λιπαρά θα μπορούσε να οδηγήσει σε φτωχότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών σε ολόκληρη τη διατροφή. Επειδή το γάλα με μειωμένα λιπαρά δεν είναι τόσο χορταστικό, οι άνθρωποι που το πίνουν μπορεί να αναζητήσουν άλλες, λιγότερο πυκνές τροφές για να καλύψουν τα κενά κορεσμού.
Εν τω μεταξύ, το γάλα με πλήρη λιπαρά θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη για συγκεκριμένες παθήσεις υγείας. «Μπορεί να υπάρχουν κάποια προστατευτικά αποτελέσματα των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά έναντι του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων», είπε ο οικογενειακός διαιτολόγος Qianzhi Zhang, PhD, RD. Ωστόσο, σημείωσε ότι απαιτούνται περισσότερες καλά σχεδιασμένες μακροπρόθεσμες μελέτες για την πλήρη κατανόηση του ρόλου των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά στην ανάπτυξη αυτών των καταστάσεων.
Υπάρχουν Κίνδυνοι;
Ακόμη και με αυτά τα πιθανά μπόνους, όμως, το πλήρες γάλα μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα, ειδικά αν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.
Μια ανασκόπηση, για παράδειγμα, συνέδεσε την κατανάλωση πλήρους γάλακτος —αλλά όχι με χαμηλά λιπαρά— με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Για κάθε 200 γραμμάρια (σχεδόν ένα φλιτζάνι) γάλακτος που καταναλώνονταν καθημερινά, οι πιθανότητες αυξάνονταν κατά 12%.
Επιπλέον, η έρευνα για το εάν —ή πόσο— τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά μπορεί να συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο είναι σε εξέλιξη και δεν έχει διευθετηθεί πλήρως. Εν τω μεταξύ, η American Heart Association εξακολουθεί να συνιστά να στοχεύετε σε λιγότερο από το 6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά (περίπου 13 γραμμάρια ή λιγότερο κορεσμένο λίπος την ημέρα εάν καταναλώνετε 2.000 θερμίδες).
Τελικά, οι ειδικοί λένε ότι το πλήρες γάλα μπορεί να έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή, όπως και το γάλα με τα μειωμένα λιπαρά και το άπαχο. Λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές ανάγκες του καθενός και τους στόχους υγείας σας μπορείτε να κάνετε την επιλογή που σας ταιριάζει.
Πηγή: cibum.gr