Οι εικόνες που δημοσιεύονται από Μιανμάρ και Ταϊλάνδη είναι συγκλονιστικές, την ώρα που οι δύο χώρες κάνουν αγώνα δρόμου για την ανάσυρση νεκρών και τον εντοπισμό αγνοούμενων μέσα στα συντρίμμια ύστερα από τον ισχυρό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή.
Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για δεκάδες νεκρούς. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος. Η ελληνική πρεσβεία στην Μπανγκόκ που έχει παράλληλη διαπίστευση και για τη Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι προσώρας δεν υπάρχουν πληροφορίες για ξένους υπηκόους ανάμεσα στα θύματα.
Από την σεισμική δόνηση στη Ταϊλάνδη κατέρρευσε υπό ανέγερση κτήριο με αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν και 90 αγνοούμενοι.
Το Anadolu μετέδωσε ότι τουλάχιστον 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Μιανμάρ.
Όπως αναφέρει ένα μοναστήρι στην πόλη Ταουνγκού στη Μιανμάρ κατέρρευσε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε παιδιά, επικαλούμενο το Eleven Media Group.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς ο σεισμός έπληξε το τζαμί Σγουέ Φο Σινγκ στην περιοχή Μανταλάι κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης Khit Thit.
Ο σεισμός στη Μιανμάρ, όπου έξι περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έγινε σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ανέφερε το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες (GFZ).
Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι η χούντα της Μιανμάρ υπέβαλε ένα σπάνιο αίτημα για διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.
Η δυνατότητα να υπάρξει πληροφόρηση για την κατάσταση στη Μιανμάρ είναι περιορισμένη. Η Μιανμάρ κυβερνάται από μια στρατιωτική χούντα από το πραξικόπημα το 2021, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση σε πληροφορίες.
Το κράτος ελέγχει σχεδόν όλα τα τοπικά ραδιόφωνα, τηλεόραση, έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.
Η χρήση του διαδικτύου είναι επίσης περιορισμένη.
Μάλιστα πληροφορίες θέλουν να έχει καταρρεύσει ιστορική γέφυρα. Η γέφυρα κατασκευάστηκε πριν από 91 χρόνια, την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας και διέσχιζε τον ποταμό Ιραγουάντι μεταξύ των περιοχών Μάνταλεϊ και Σαγκαϊνγκ. Η Μάνταλεϊ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ και τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν μεγάλες καταστροφές.
Το επίκεντρο ήταν περίπου 17,2 χιλιόμετρα από την πόλη Μανταλάι, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 1,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με το USGS.
Ένας κάτοικος στη Γιανγκόν της Μιανμάρ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε στο CNNi: «Νιώσαμε τον σεισμό για περίπου ένα λεπτό και μετά τρέχαμε έξω από το κτήριο».
«Είδαμε και άλλους ανθρώπους να τρέχουν έξω από τα κτίρια. Ήταν πολύ ξαφνικό και πολύ δυνατό» , πρόσθεσε.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Ταϊλάνδη με κόσμο να βγαίνει στους δρόμους, ενώ βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κτήρια να έχουν καταρρεύσει.
Σε συναγερμό έχει τεθεί και η ελληνική πρεσβεία στην Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τις αρχές ο Έλληνας πρέσβης δεν υπάρχουν ξένοι πολίτες θύματα. Τα στελέχη της πρεσβείας είναι καλά στην υγεία τους.
Ένας δημοσιογράφος του CNNi έκανε λόγο με φωτιστικά να αιωρούνται πέρα δώθε καθώς οι κάτοικοι έσπευσαν να εκκενώσουν το κτήριο.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο σπάνιο για την περιοχή.
Ακολούθησε 12 λεπτά αργότερα νέος σεισμός 6,4 βαθμών.
Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες είπαν ότι μπορούσαν να αισθανθούν τον σεισμό στις επαρχίες Γιουνάν, στα σύνορα της Μιανμάρ και Σαανσί.
Πηγή: cnn.gr