Μπορεί να μας παχαίνει η αγαπημένη μας σειρά; Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρακολούθηση αγχωτικών εκπομπών και ταινιών πριν τον ύπνο μπορεί να ενεργοποιήσει την αντίδραση «μάχης ή φυγής» του οργανισμού, οδηγώντας σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού και σε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και άλλων ορμονών του στρες.
Η αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή ή ταινία λοιπόν, που σας γεμίζει αδρεναλίνη, μπορεί να ευθύνεται για το βάρος σας, τα προβλήματα ύπνου και άλλα θέματα υγείας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα σόου που προκαλούν έντονα συναισθήματα ή τα δράματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεσή σας και τον τρόπο που αντιμετωπίζετε καταστάσεις στην πραγματική ζωή. Και ανάλογα με το περιεχόμενο, άτομα που έχουν βιώσει τραύμα μπορεί να αναλογιστούν το παρελθόν με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποιου είδους διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση ταινιών και εκπομπών με αγχωτικές σκηνές μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και να προκαλέσει βλάβες σε καρδιές που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα.
Αγχωτικές τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ εγκλήματος ή έντονες ταινίες μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο, καθώς διεγείρουν τον εγκέφαλο, γεγονός που σας δυσκολέψει να αποκοιμηθείτε ή να μπείσε σε βαθύ ύπνο. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων, όπως παχυσαρκία, άνοια και ψυχικές διαταραχές.
Το πείραμα σε 19 άτομα που είδαν συναισθηματικά φορτισμένα βίντεο
Μια ομάδα ερευνητών από το University College του Λονδίνου και το King's College του Λονδίνου έδειξε συναισθηματικά φορτισμένα βίντεο σε 19 άτομα και παρατήρησε ότι ο ρυθμός της αναπνοής τους αυξήθηκε κατά δύο αναπνοές ανά λεπτό, ενώ άνοδο παρουσίασε και η αρτηριακή τους πίεση.
Ο Δρ Ben Hanson, του UCL Mechanical Engineering και ένας από τους ερευνητές, είπε: «Τα ευρήματά μας μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το ψυχικό και συναισθηματικό στρες στην ανθρώπινη καρδιά. Είναι η πρώτη φορά που τα αποτελέσματα μετρώνται άμεσα και παρόλο που τα αποτελέσματα διέφεραν από άτομο σε άτομο, παρατηρούμε σταθερά αλλαγές στον καρδιακό μυ. Εάν κάποιος έχει ήδη εξασθενημένη καρδιά ή αν βιώσει ένα πολύ πιο ακραίο στρες, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποσταθεροποιητικό και επικίνδυνο».
Επηρεάζουν και την ψυχική υγεία
Εκτός από το να επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, τα σόου με περιεχόμενο βίας μπορεί επίσης να βλάψουν την ψυχική σας υγεία.
Τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες που εστιάζουν σε πιο σκοτεινά θέματα όπως ο τρόμος, η τραγωδία, η βία και το έγκλημα τείνουν να ενεργοποιούν ένα σύστημα συναγερμού στον υποθάλαμο του εγκεφάλου - μια μικρή περιοχή που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των συναισθημάτων και την ανταπόκριση στο στρες - και προκαλούν αύξηση της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης στο σώμα.
Ενώ η αδρεναλίνη κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα, οδηγώντας σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης για να σας δώσει περισσότερη ενέργεια, η κορτιζόλη, η κύρια ορμόνη του στρες, αυξάνει το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, το σώμα παραμένει σε κατάσταση στρες. Ωστόσο, όταν κλείνετε την τηλεόραση, και οι δύο ορμόνες επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα και το μυαλό ηρεμεί.
Όμως, όπως εξήγησε η κλινική ψυχολόγος Δρ Thea Gallagher στο Yahoo!, τα σόου με δραματικό περιεχόμενο μπορούν να πυροδοτήσουν κακές αναμνήσεις ή «κολλήσουν» στο μυαλό μας, θέτοντας το σώμα σε συνεχές στρες.
Η επί μακρόν ενεργοποίηση του συστήματος απόκρισης στο στρες και η υπερβολική έκθεση στην κορτιζόλη και άλλες ορμόνες του στρες μπορεί να διαταράξουν σχεδόν όλες τις διαδικασίες του σώματος γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, μυϊκή ένταση και πόνο, αύξηση βάρους, καθώς και προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Ο Dr. Paul Weigle, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής των εξωτερικών προγραμμάτων στο Natchaug Hospital, μιλώντας στο Hartford Healthcare, συστήνει στο κοινό να παρακολουθεί εκπομπές, σειρές και ταινίες με ευχάριστο περιεχόμενο πριν τον ύπνο.
«Οι εκπομπές με σκοτεινό ή βίαιο περιεχόμενο μπορούν να αυξήσουν τα συναισθήματα άγχους και να διαταράξουν τον ύπνο. Η παρακολούθηση σκηνών αυτοκτονίας στην τηλεόραση ή στις ειδήσεις έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα οι θεατές να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν οι ίδιοι», σημείωσε φέρνοντας ως τέτοιο παράδειγμα τη σειρά «13 Reasons Why».
Πηγή: iefimerida.gr