Image
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 14:10 Οικονομία
 

Το προφίλ των Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό μετά την κρίση - Στόχος η επιστροφή επιπλέον 50.000 νέων

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης, επιστρέφουν. Αυτό αποτελεί και στοίχημα για την ελληνική Πολιτεία. Στόχος είναι έως το 2027 να έχουν επιστρέψει επιπλέον 50.000 άτομα, με την υιοθέτηση οικονομικών κινήτρων και τη συνεργασία με επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις υψηλής ειδίκευσης και ανταγωνιστικές αποδοχές.

Από το 2019, έξι στους δέκα επιλέγουν την Ελλάδα για τη συνέχεια της επαγγελματικής και προσωπικής τους πορείας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έως το 2024 είχαν επιστρέψει 350.000 από τους περίπου 600.000 – 680.000 νέους που είχαν μεταναστεύσει την περίοδο 2010-2021.

Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και της Kapa Research καταδεικνύει ότι, πέρα από τις επαγγελματικές και οικονομικές συνθήκες, οι προσωπικοί και οικογενειακοί λόγοι αποτέλεσαν βασικό παράγοντα επιστροφής. Παρόλα αυτά, η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας συνέβαλε στην απόφαση επαναπατρισμού για το 38% των συμμετεχόντων, ενώ το 23% ανέφερε πως σημαντικό ρόλο έπαιξε η ύπαρξη εργασιακών ευκαιριών με ανταγωνιστικές αποδοχές και προοπτικές.

Τα κίνητρα για την επιστροφή

Για τη διευκόλυνση της επιστροφής, εφαρμόζονται φορολογικά κίνητρα, όπως η έκπτωση 50% επί του εισοδήματος για τα πρώτα επτά έτη, που αφορά όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «BrainReGain – Ελληνισμός Εν Δράσει», διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπου Έλληνες του εξωτερικού ενημερώνονται για τις διαθέσιμες ευκαιρίες, ενώ εταιρείες προσφέρουν θέσεις εργασίας και διενεργούν επιτόπιες συνεντεύξεις. Ήδη, αντίστοιχες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε Άμστερνταμ και Ντίσελντορφ, ενώ επόμενη εκδήλωση προγραμματίζεται για το Λονδίνο στις 29 Μαρτίου.

Έρευνα του προγράμματος BrainReGain το 2023 σκιαγραφεί το προφίλ των Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό μετά την κρίση. Οι περισσότεροι βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ολλανδία, είναι άνω των 35 ετών και εξετάζουν την προοπτική επιστροφής. Οι βασικοί κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται είναι η τεχνολογία (19%), η ακαδημαϊκή κοινότητα (10%) και ο τομέας της υγείας (10%). Πολλοί διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και σημαντική επαγγελματική εμπειρία, ενώ οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες για τις οποίες κατατίθενται βιογραφικά στις ελληνικές εταιρείες περιλαμβάνουν θέσεις στην πληροφορική, τη μηχανική, τα οικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Παράγοντες όπως οι ανταγωνιστικές αμοιβές, οι συνθήκες εργασίας, η ποιότητα ζωής και η ευελιξία στις νέες μορφές εργασίας (ψηφιακοί νομάδες, υβριδικά μοντέλα) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση επιστροφής. Η έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2024, δείχνει ότι το 67,6% όσων επέστρεψαν έχουν οικογένεια, ενώ το 52% είναι γονείς. Παρότι τα φορολογικά κίνητρα δεν αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα – το 84% δεν τα εκμεταλλεύτηκε – η εμπειρία στο εξωτερικό φαίνεται να ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα των επιστρεφόντων, με το 74% να αξιοποιεί στην εργασία του τις δεξιότητες και τη γνώση που απέκτησε.

Το εργατικό δυναμικό που επέστρεψε εμφανίζει υψηλή κατάρτιση και αποδοχές. Το 58% των εργαζομένων είχε μεικτό μισθό άνω των 3.000 ευρώ στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα οι αποδοχές τους διαμορφώνονται ως εξής: το 44% λαμβάνει περισσότερα από 1.500 ευρώ, το 27% από 1.501 έως 3.000 ευρώ, και το 17% ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Σε επίπεδο απασχόλησης, το 50% εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, το 26% έχει αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ το 11% εργάζεται στον δημόσιο τομέα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά τις προκλήσεις, η επιστροφή των νέων αποτελεί μια εξελισσόμενη τάση, που ενισχύεται από την οικονομική σταθερότητα και τις αυξανόμενες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά εργασίας.

Πηγή: newsbeast.gr

Κάντε Like το daypress.gr