Image
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 12:30 Διεθνή
 

Άντριου Τέιτ - Άλφα αρσενικό ή επικίνδυνος μισογύνης: Ποιος πραγματικά είναι - Η αναφορά του στο Adolescence

Στην χώρα μας ίσως το όνομα του Άντριου Τέιτ ακούστηκε για πρώτη φορά στη νέα σειρά του Netflix, «Adolescence», αλλά ο ίδιος είναι ήδη από καιρό μια αμφιλεγόμενη φιγούρα με τεράστια επιρροή στον ψηφιακό κόσμο. Ο Τέιτ από πρωταθλητής kickboxing και ριάλιτι περσόνα, μέχρι «γκουρού» της τοξικής αρρενωπότητας, έχει καταφέρει να διχάσει όσο λίγοι την κοινή γνώμη.

Γεννήθηκε το 1986 στην Ουάσινγκτον, από αμερικανό πατέρα –πρώην πρωταθλητή στο σκάκι– και βρετανίδα μητέρα. Μεγάλωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξελίχθηκε σε πρωταθλητή kickboxing, κατακτώντας παγκόσμιους τίτλους. Το 2016 συμμετείχε στο βρετανικό Big Brother, αλλά αποβλήθηκε σύντομα, όταν διέρρευσαν βίντεο που τον έδειχναν να φέρεται επιθετικά σε γυναίκες – βίντεο που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «συνεννοημένο role-play», δηλαδή παιχνίδι ρόλων.

Το ψηφιακό brand της τοξικότητας

Η πραγματική του έκρηξη ήρθε το 2022, όταν βίντεο του πλημμύρισαν το TikTok και το YouTube. Μιλούσε για ανδρική επιτυχία, κυριαρχία, οικονομική ανεξαρτησία και «άλφα αρσενικά». Παράλληλα, επιτίθετο στον φεμινισμό, τις γυναίκες και τη σύγχρονη κοινωνία, με ρητορική που προωθούσε μισογυνισμό, συνωμοσιολογία και βαθιά πατριαρχικά πρότυπα.

Ο Τέιτ δεν σταμάτησε στα λόγια. Δημιούργησε τη δική του οικονομική αυτοκρατορία μέσω του «Hustler’s University», μία συνδρομητική πλατφόρμα όπου δίδασκε πώς να βγάζεις λεφτά online. Παρουσίαζε συνεχώς τη χλιδάτη ζωή του –αυτοκίνητα, τζετ, πολυτελείς επαύλεις και γυναίκες– σαν απόδειξη της «ανωτερότητας» που υποσχόταν.

«Adolescence»: όταν το μίσος γίνεται πρότυπο

Η σειρά «Adolescence» του Netflix δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό δράμα. Είναι ένας καθρέφτης της εποχής μας και της επιρροής ανθρώπων όπως ο Άντριου Τέιτ στη νέα γενιά. Ο 13χρονος πρωταγωνιστής, Τζέιμι, προσπαθεί να συμβιβάσει τις παραδοσιακές αντιλήψεις για την ανδρική ταυτότητα με τα μηνύματα που κατακλύζουν το διαδίκτυο – μηνύματα που αντανακλούν ακριβώς τη ρητορική του Τέιτ.

Η σειρά εξερευνά τι συμβαίνει όταν ένα αγόρι, απομονωμένο και γεμάτο ανασφάλειες, εκτίθεται σε περιεχόμενο της «manosphere» (ανδρόσφαιρα) – του διαδικτυακού χώρου όπου κυριαρχούν μισογυνικές κοινότητες. Στη σειρά, εμφανίζεται ακόμη και ο «κανόνας του 80-20»: ότι δήθεν το 80% των γυναικών επιθυμεί μόνο το 20% των ανδρών, και άρα οι υπόλοιποι πρέπει να τις εξαπατήσουν για να έχουν ελπίδα. Ένας πυρήνας της ιδεολογίας Τέιτ, πλέον διαδεδομένος στα social.

Η ψυχολογία των εφήβων που ακολουθούν ή επηρεάζονται από τέτοιες φιγούρες αναλύεται μέσα από τον χαρακτήρα του Τζέιμι. Η απομόνωση, η ανάγκη για επιβεβαίωση και η αδυναμία σύνδεσης με το άλλο φύλο, οδηγούν τον ήρωα σε μισογυνικές συμπεριφορές. Ασκεί ψυχολογική πίεση στη γυναίκα ψυχολόγο του, κοροϊδεύει και προσβάλλει για να κερδίσει έλεγχο – ένα καθρέφτισμα της ρητορικής που κυκλοφορεί online.

Η σειρά ρίχνει φως και στον όρο «incel», με αφορμή την κατηγορία ότι ο Τζέιμι είναι «ακούσια άγαμος». Ο ίδιος απορρίπτει τον όρο, αλλά η ένταση ανάμεσα στα φύλα φουντώνει – όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα. Τα κορίτσια παρουσιάζονται εξοργισμένα, τα αγόρια αμυντικά, και το χάσμα μεγαλώνει.

H ευθύνη των γονιών και το παράδειγμα

Ο Ράιντερ Τζακ, ειδικός σε ζητήματα τοξικής αρρενωπότητας και σύμβουλος της σειράς, τονίζει τη σημασία των γονιών. Πρέπει, λέει, να γνωρίζουν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, να συμμετέχουν, να συζητούν χωρίς επικριτικότητα και να χτίζουν σχέση εμπιστοσύνης. Αν ένα παιδί επαναλάβει κάτι τοξικό που άκουσε, η αντίδραση δεν πρέπει να είναι θυμός, αλλά περιέργεια: «Τι εννοείς μ’ αυτό; Από πού το άκουσες;».

Tο φαινόμενο Τέιτ δεν είναι η εξαίρεση, αλλά το σύμπτωμα

Ο Άντριου Τέιτ είναι σήμερα κατηγορούμενος για trafficking και βιασμούς, με εκκρεμείς δίκες στη Ρουμανία. Εκείνος δηλώνει αθώος και μιλά για «πολιτική σκευωρία». Το διαδίκτυο, ωστόσο, συνεχίζει να τον ακολουθεί. Οι ιδέες του δεν έχουν εξαφανιστεί – αντιθέτως, έχουν ενσωματωθεί στο ψηφιακό οικοσύστημα των εφήβων.

Το «Adolescence» δεν είναι μόνο μία σειρά για ένα έγκλημα. Είναι μία καταγραφή του πώς η μισογυνική κουλτούρα, τυλιγμένη σε περιτύλιγμα αυτοβελτίωσης, διεισδύει στη νέα γενιά. Και ο Άντριου Τέιτ, είτε ως meme είτε ως είδωλο, παραμένει το πιο εμβληματικό πρόσωπο αυτής της κουλτούρας. 

Πηγή: newsbeast.gr

Κάντε Like το daypress.gr