Image
Τρίτη 04 Μαρτίου 2025 19:05 Οικονομία
 

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Νέος οδηγός με 4 μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε

Το Taxisnet αναμένεται να ανοίξει σε 13 ημέρες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2024. Όπως προβλέπει το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ, η ηλεκτρονική πύλη για τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών θα είναι ανοιχτή από τις 17 Μαρτίου έως και τις 15 Ιουλίου.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Στο πλαίσιο αυτό το enikonomia.gr κατάρτισε έναν διευκρινιστικό οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025 προκειμένου να λύσει τις απορίες των φορολογουμένων. Αναλυτικά:

1) Ποιες αλλαγές  έγιναν στο έντυπο Ε1;

Αυτές σχετίζονται μεταξύ άλλων με:

Α. Τους κωδικούς 119-120 για την απαλλαγή φόρου των μισθωμάτων. Αυτό αφορά στους πολίτες:

Που προχώρησαν στην εκμίσθωση των κλειστών κατοικιών ή που μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε καθεστώς μακροχρόνιας μίσθωσης από βραχυχρόνια.

Που υπέγραψαν μετά τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 σύμβαση μίσθωσης τουλάχιστον  για 3 έτη.

Που εμφάνισαν στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2022-2023 τα ακίνητα ως κενά ή τα εκμίσθωσαν μόνο για βραχυχρόνια διαμονή.

Διευκρινίζεται πως η απαλλαγή αυτή χορηγείται στον δικαιούχο για διάστημα 36 μηνών. Αυτό δεν ισχύει όταν το οίκημα κενώνεται ή διατίθεται ξανά για βραχυχρόνια μίσθωση.

Β. Τους κωδικούς 689-690 και 691-692 για τα αφορολόγητα φιλοδωρήματα μέχρι 300 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Το μέτρο αυτό αφορά κυρίως στους μισθωτούς εργαζόμενους της εστίασης.

Γ. Τους κωδικούς 047-048 για τη μείωση 50% του τεκμαρτού εισοδήματος. Αυτό αφορά:

1. Όσους έχουν επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία:

Σε οικισμούς που έχουν πληθυσμό λιγότερο από 500 κατοίκους ή δημοτικές κοινότητες που έχουν λιγότερους από 1.500 κατοίκους (εκτός Αττικής, πλην νησιών).

Σε νησιά που έχουν πληθυσμό λιγότερο από 3.100 κατοίκους.

2. Τις πολύτεκνες οικογένειες αλλά και τις  μονογονεϊκές που έχουν ανήλικα τέκνα αλλά και τους εκμεταλλευτές ταξί με ιδιοκτησία έως 25%.

Δ. Τους κωδικούς 027-028 για το τέλος επιτηδεύματος που ήταν στον πίνακα 2.

Αυτοί διαγράφηκαν διότι καταργήθηκε το τέλος επιτηδεύματος όλων των φυσικών προσώπων με επιχειρηματική δραστηριότητα (και όσων αμείβονται με μπλοκάκι) από το φορολογικό έτος 2024 και έπειτα.

2) Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμα ύψους 2.500 ευρώ και ποιοι 50.000 ευρώ;

Οι  φορείς του δημόσιου τομέα που δεν «πέρασαν » έως τις 28 Φεβρουαρίου τα στοιχεία για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων στο σύστημα του myAADE (δηλαδή βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεις για το 2024) θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα.

Όπως προβλέπει το νέο ποινολόγιο της ΑΑΔΕ, όταν υπάρχει καθυστέρηση  στην αποστολή των στοιχείων για τις φορολογικές δηλώσεις, τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 2.500 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα και όχι στον φορέα. Το πρόστιμο αυτό προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης και το ανώτατο όριο προσαύξησης είναι στα 2.500 ευρώ.

Ενώ οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι ιδιωτικοί φορείς που δεν προχώρησαν στην παραπάνω ενέργεια, τότε θα πληρώσουν πρόστιμα:

20.000 ευρώ για την εκπρόθεσμη αρχική διαβίβαση/αποστολή στοιχείων
40.000 ευρώ για την εκπρόθεσμη αποστολή συμπληρωματικών ή/και διορθωτικών στοιχείων
50.000 ευρώ αν τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ

3) Τι ισχύει για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος και τι για τις δόσεις;

Οι  πολίτες που θα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα έχουν μια έκπτωση από 2% έως 4%. Αναλυτικά η έκπτωση στην περίπτωση αυτή:

Είναι 2% για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται από τις 16 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου.
Είναι 3% για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.
Είναι 4% για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου.

Διευκρινίζεται πως τα παραπάνω ποσοστά έκπτωσης ισχύουν μόνο εάν ο φορολογούμενος εξοφλήσει τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου.

Ωστόσο όσοι δεν θέλουν να αποπληρώσουν τον φόρο εφάπαξ τότε μπορούν να τον  καταβάλλουν σε 8 μηνιαίες δόσεις  αλλά η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2025 και η τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουάριο του 2026.

4) Ποιοι 18άρηδες θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση;

Τη δική τους φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν φέτος για πρώτη φορά όσοι συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους και:

απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα το 2024, ανεξάρτητα από το αν είναι προστατευόμενα μέλη.

δεν διαμένουν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους. Αλλά ζουν σε κτίσμα στο οποίο κατέχουν ένα ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.

έχουν στο όνομά τους οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης.

απέκτησαν το 2024 εισόδημα. Αυτό μπορεί να αφορά μεταξύ άλλων τον μισθό, τα επιδόματα, τα ενοίκια, τα ομόλογα.

ίδρυσαν το 2024 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά τους.

έκαναν το 2024 έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος.

είναι έγγαμοι όταν υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση.

Πηγή: enikos.gr

Κάντε Like το daypress.gr