Όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, συνήθως αποκλείουμε πρώτα από όλα τη ζάχαρη. Ωστόσο, υπάρχει ένας υδατάνθρακας που μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρό σας περισσότερο από τη ζάχαρη και πιθανότατα τον καταναλώνετε συχνά χωρίς να το συνειδητοποιείτε.
Πώς οι υδατάνθρακες ανεβάζουν το σάκχαρο;
Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, το πεπτικό μας σύστημα τους διασπά σε σάκχαρα, όπως η γλυκόζη, που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με το The Nutrition Source. Η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, η οποία βοηθά τα κύτταρα να απορροφήσουν τη γλυκόζη για ενέργεια ή αποθήκευση.
Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, επιβραδύνουν αυτή την αύξηση.
Συνεπώς, η επιλογή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και η συνδυασμένη κατανάλωσή τους με πρωτεΐνες ή υγιεινά λίπη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Ποιος υδατάνθρακας είναι χειρότερος και από τη ζάχαρη
Ο Dr Eric Berg, DC, ειδικός στην κέτωση και τη διαλειμματική νηστεία, προειδοποιεί για τους κινδύνους ενός συγκεκριμένου τύπου υδατάνθρακα που ονομάζεται μαλτοδεξτρίνη.
Ένας ειδικός στην υγεία εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με έναν συγκεκριμένο τύπο υδατάνθρακα που μπορεί να προκαλεί καταστροφικές συνέπειες στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δηλώνοντας ότι είναι «πιο επικίνδυνος από τη ζάχαρη» και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις. Ο Dr Eric Berg DC ανέλυσε τους κινδύνους της μαλτοδεξτρίνης στο σάκχαρο του αίματος.
Ο Dr Berg είναι ένας διακεκριμένος ειδικός στην κέτωση και τη διαλειμματική νηστεία, με περισσότερους από 13 εκατομμύρια ακόλουθους στο YouTube. Είναι επίσης ο συγγραφέας του best-seller The Healthy Keto Plan και Διευθυντής της Dr Berg Nutritionals.
Η κέτωση, η μεταβολική κατάσταση κατά την οποία το λίπος καίγεται για ενέργεια αντί της γλυκόζης, συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους, καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι μειώνει την πείνα, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνει την υγεία του δέρματος, σύμφωνα με την Εφημερίδα Express.
Η μαλτοδεξτρίνη και η επίδρασή της στο σάκχαρο του αίματος
Σε πρόσφατο βίντεο, ο Dr Berg τόνισε ότι όσοι επιδιώκουν να διατηρήσουν σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να αποφεύγουν τη μαλτοδεξτρίνη. «Υπάρχει αυτός ο υδατάνθρακας που είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τη ζάχαρη», τονίζει. «Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η ζάχαρη είναι η χειρότερη επιλογή, αλλά υπάρχουν και χειρότερα».
Στη συνέχεια, εξήγησε τη σοβαρότητα της επίδρασής της αναφερόμενος στον γλυκαιμικό δείκτη:
«Αυτός ο συγκεκριμένος υδατάνθρακας είναι προβληματικός, και θα σας εξηγήσω γιατί. Ας ρίξουμε μια ματιά στον γλυκαιμικό δείκτη. Πού βρίσκεται η ζάχαρη; Η επιτραπέζια ζάχαρη είναι περίπου στο 65 – όχι πολύ υψηλά. Η γλυκόζη είναι στο 100. Και πού βρίσκεται αυτός ο υδατάνθρακας; Μεταξύ 116 και 136 στον γλυκαιμικό δείκτη».
«Με άλλα λόγια, είναι ένας υδατάνθρακας που δεν ταξινομείται ως ζάχαρη, αλλά δρα σαν ζάχαρη με πολύ πιο επικίνδυνο τρόπο. Όσον αφορά την επίδρασή του στο σάκχαρο του αίματος, το ανεβάζει κατακόρυφα. Και αυτός ο υδατάνθρακας είναι η μαλτοδεξτρίνη».
Πού βρίσκεται η μαλτοδεξτρίνη;
Η μαλτοδεξτρίνη υπάρχει σε πολλά βασικά τρόφιμα. Ο Dr Berg ανέφερε:
«Βρίσκεται και σε άλλες μορφές, όπως το τροποποιημένο άμυλο τροφίμων και το τροποποιημένο άμυλο αραβοσίτου. Υπάρχει σε πολλά τρόφιμα. Τη βάζουν σε πολλά προϊόντα χωρίς ζάχαρη ως υποκατάστατο, παρόλο που για μένα είναι ουσιαστικά ζάχαρη».
Τι είναι η μαλτοδεξτρίνη;
Σύμφωνα με ειδικούς της αλυσίδας υγιεινών προϊόντων Holland and Barrett, η μαλτοδεξτρίνη είναι «ουσιαστικά ένας πολυσακχαρίτης, δηλαδή ένας συγκεκριμένος τύπος υδατάνθρακα που αποτελείται από δεσμευμένα μόρια ζάχαρης».
«Γενικά, η μαλτοδεξτρίνη είναι ένα άμυλο που παράγεται από πολλαπλά σάκχαρα, τα οποία συνήθως προέρχονται από καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι, πατάτα κ.ά».
Παρόλο που δεν ταξινομείται ως ζάχαρη, η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξήσεις του σακχάρου λόγω του υψηλού γλυκαιμικού της δείκτη, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από αυτόν της κοινής ζάχαρης. Αν προέρχεται από σιτάρι, μπορεί να περιέχει ίχνη γλουτένης, γεγονός που την καθιστά προβληματική για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.
Η μαλτοδεξτρίνη είναι μια λευκή, αμυλούχα σκόνη και ένα πολυχρηστικό συστατικό σε τρόφιμα, καθώς ενισχύει τη γεύση, την υφή και τη διάρκεια ζωής. Χρησιμοποιείται ως πληρωτικό, σταθεροποιητής και συντηρητικό. Συχνά προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως:
Αρτοσκευάσματα (π.χ. γλυκά, κράκερ, μπάρες δημητριακών)
Μαγειρεμένα δημητριακά και ροφήματα πρωινού
Αναψυκτικά, καραμέλες και άλλα γλυκά
Γαλακτοκομικά (π.χ. στιγμιαία πουτίγκα, έτοιμα γεύματα)
Σως σαλάτας, ειδικά κρεμώδεις
Σούπες και κατεψυγμένα γεύματα
Υποκατάστατα κρέατος
Αθλητικά ποτά
Ζυμαρικά, ρύζι, μπύρα και τεχνητά γλυκαντικά
Για βρέφη με δυσανεξία στη λακτόζη, η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο. Επίσης, περιέχεται συχνά σε αθλητικά ποτά και συμπληρώματα διατροφής, παρέχοντας άμεση ενέργεια σε αθλητές και bodybuilders.
Οι πιθανές επιπτώσεις της μαλτοδεξτρίνης στην υγεία
Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία, παρόλο που οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τη θεωρούν ασφαλή ως πρόσθετο τροφίμων.
Η υπερκατανάλωση τροφίμων με μαλτοδεξτρίνη μπορεί να οδηγήσει σε διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, φτωχή σε φυτικές ίνες και γεμάτη επεξεργασμένα προϊόντα, αυξάνοντας τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης, αύξησης βάρους και ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Η μαλτοδεξτρίνη έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την επιτραπέζια ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η απότομη αύξηση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.
Σε αντίθεση, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα φασόλια και τα προϊόντα ολικής άλεσης, αποτελούν πιο υγιεινές εναλλακτικές, καθώς απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό.
Πηγή: oloygeia.gr