Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την φιλορωσική στάση τους με την κυβέρνηση Τραμπ, με τελευταία «πράξη» ένα ψήφισμα στον ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το ψήφισμα εξόργισε το Κίεβο, αλλά και την Ευρώπη, καθώς πουθενά δε μιλάει για την ακεραιότητα των εδαφών της Ουκρανίας, δείγμα του είδους της «συμφωνίας» που θέλει να κλείσει για τερματισμό του πολέμου, χωρίς καν να συμμετέχουν στις συζητήσεις οι Ουκρανοί, αλλά και η Ευρώπη.
Σύμφωνα με το CNN, η Ουάσινγκτον κάλεσε τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να στηρίξουν το ψήφισμά της παρά τις επικρίσεις για την αμφιλεγόμενη διατύπωσή του, καθώς η Μόσχα… συμφωνεί με αυτό.
Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ… απαιτεί και φυσικά αγαθά από την Ουκρανία για να «ξεπληρώσει» όσα χρήματα πήρε ως στήριξη για να αμυνθεί κατά των δυνάμεων του Πούτιν.
Χθες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να εγκρίνουν την «απλή» και «ιστορική» απόφαση:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν μία απλή και ιστορική απόφαση στα Ηνωμένα Εθνη την οποία καλούμε όλα τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν, για να χαραχθεί ένας δρόμος προς την ειρήνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οργή στην Ευρώπη, ετοιμάζει κατασχέσεις περιουσίας Ρώσων
Την Δευτέρα θα συνεδριάσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται τα ευρωπαϊκά κράτη να αντιδράσουν με έντονο ύφος στην επιστολή… 65 λέξεων των ΗΠΑ. Μάλιστα, ένα από τα μέτρα που επεξεργάζεται η ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg, ως απάντηση στη Ρωσία, είναι να κατασχέσει «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία με αυτά, ως επιπλέον βοήθεια σε σχέση με τα κονδύλια που ούτως ή άλλως δίνει ως αμυντική βοήθεια.
Σύμφωνα με διπλωματούχους, είναι και ένας τρόπος για την ΕΕ να «αντισταθμίσει» την οικονομική βοήθεια που οι ΗΠΑ κόβει σιγά σιγά.
«Ενα μινιμαλιστικό κείμενο σαν αυτό, που δεν καταδικάζει τη ρωσική επίθεση ή δεν κάνει αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανία, μοιάζει με προδοσία προς το Κίεβο και συνιστά χαμηλό χτύπημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς επίσης και περιφρόνηση των αρχών του πυρήνα του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόβαν του Διεθνούς Γκρουπ αντιμετώπισης κρίσεων.
πηγή: topontiki.gr