Ο Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο του ειρηνευτικού του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους στη Διάσκεψη του Μονάχου στα μέσα Φεβρουαρίου (14-16/02), σκοπεύει να πιέσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία μέχρι το Πάσχα.
Το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο «Strana» που επικαλείται «πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους», προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου εντός 100 ημερών και η κατάπαυση του πυρός προβλέπεται να εφαρμοστεί έως τις 20 Απριλίου.
Το σχέδιο προβλέπει το πάγωμα των εχθροπραξιών και τη διατήρηση από τη Ρωσία των εδαφών που έχει καταλάβει τα τρία χρόνια του πολέμου. Σημειώνεται πως πρόκειται για το 20% της συνολικής ουκρανικής επικράτειας. Προβλέπει επίσης την απαγόρευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την απαίτηση να αποδεχτεί το Κίεβο τη ρωσική κυριαρχία στα εδάφη που έχουν καταληφθεί.
Επιπλέον τα ουκρανικά στρατεύματα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή του Κούρσκ, στην οποία είχαν εισβάλει στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς αντεπίθεσης τον Αύγουστο.
Ως αντάλλαγμα στο Κίεβο για να δεχθεί τους παραπάνω όρους, τους οποίους μέχρι πριν από μερικούς μήνες τους απέρριπτε κατηγορηματικά, δίνονται κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας και ένα νέο σχέδιο «Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης στον ουκρανικό στρατό - διαφορετικά αυτή θα τερματιστεί - αλλά και τη συμβολή των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ έως το 2030. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΕ θα κληθεί να υποστηρίξει την Ουκρανία για την ανοικοδόμησή της, η οποία εκτιμάται πως θα κοστίσει έως και 486 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο προβλέπει την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, τα οποία θα αναλάβουν ρόλο αστυνόμευσης μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να έχουν κανένα ρόλο.
Τόσο η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο και η διατήρηση των ουκρανικών εδαφών που έχουν καταληφθεί, απηχούν τις προτεραιότητες της Μόσχας, στην οποία θα προσφερθεί επίσης και η άρση των κυρώσεων, αν και τα έσοδα από τους ειδικούς δασμούς στην ενέργεια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Ημερομηνίες σταθμοί
Οι επαφές για την επίτευξη της συμφωνίας θα ξεκινήσουν με μια επικοινωνία μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Βλαντιμίρ Πούτιν εντός Φεβρουαρίου και μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στα τέλη του ίδιου μήνα ή στις αρχές Μαρτίου. Στόχος είναι να υπάρξει μια επίσημη δήλωση εκεχειρίας για κατάπαυση του πυρός έως τις 20 Απριλίου.
Επιδίωξη του Τραμπ είναι μια δήλωση σχετικά με τις συμφωνημένες παραμέτρους για τον τερματισμό του πολέμου θα δημοσιευθεί στη συνέχεια έως τις 9 Μαΐου, με την οποία ζητείται από το Κίεβο να μην παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και να τερματίσει την επιστράτευση.
Ο Ζελένσκι θέλει και την ΕΕ στις συζητήσεις
Ο επικεφαλής του Γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρέι Γερμάκ, διέψευσε επίσημα τις ουκρανικές διαρροές για το σχέδιο Τραμπ. Ωστόσο αυτές σε σημαντικό βαθμό ταυτίζονται και με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα από τις ΗΠΑ, αλλά και από δηλώσεις αξιωματούχων που έχουν σκιαγραφήσει το πλαίσιο της πρότασης του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου.
Νωρίτερα, την περασμένη Κυριακή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης πως «είναι αδύνατο η Ουκρανία να αποκλειστεί από οποιαδήποτε πλατφόρμα διαπραγματεύσεων». «Σε μια τέτοια περίπτωση», είπε, «είτε αυτή η πλατφόρμα δεν θα έχει πραγματικά αποτελέσματα, είτε θα έχει μόνο πολιτικά αποτελέσματα. Και τέτοια αποτελέσματα δεν θα έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια ή το τέλος του πολέμου».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε μάλιστα πως «θα ήθελα πολύ να υπάρχει και η ευρωπαϊκή φωνή» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. «Είναι σημαντικό για εμάς γιατί θα είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά δεν μπορώ να πω ξεκάθαρα σήμερα ποια θα είναι η δομή της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Γιατί δεν έχουμε ακόμη κοινό σχέδιο».
Σε κάθε περίπτωση, Πούτιν και Ζελένσκι εμφανίζονται πλέον θετικοί στις συνομιλίες. Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος μέχρι σήμερα απέρριπτε οποιαδήποτε συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του έχοντας μάλιστα υπογράψει διάταγμα το 2022 που απαγορεύει οποιαδήποτε συνομιλία με τη Ρωσία όσο επικεφαλής είναι ο Πούτιν, δήλωσε πως πλέον είναι έτοιμος για συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου, έστω «παρουσία των εταίρων της Ουκρανίας».
Οι εκλογές και τα ανταλλάγματα που ζητάει ο Τραμπ
Εν τω μεταξύ, ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, έχει επισημάνει πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία, μετά την κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποδείξει την πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά (λίθιο, τιτάνιο, ουράνιο) ως «αντάλλαγμα» για την αμερικανική υποστήριξη στο πλαίσιο της «διευθέτησης».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, δήλωσε πως θα μπορούσαν να διεξαχθούν εκλογές μετά το τέλος του πολέμου και την άρση του στρατιωτικού νόμου. Οι εκτιμήσεις, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι πως ο Ζελένσκι δύσκολα θα μπορούσε να επαναλάβει την επιτυχία της συντριπτικής του νίκης το 2019.
Η δημοφιλία του βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο, σχεδόν 4 στους 10 Ουκρανούς (39%) λένε ότι «δεν έχουν εμπιστοσύνη» στον πρόεδρό τους. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό για έναν ηγέτη εν καιρό πολέμου. Είναι ενδεικτικό πως είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023 (22%).
Από τις έρευνες που διεξήχθησαν τον περασμένο χρόνο, εκτιμάται πως το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης θα ήταν αρνητικό για τον Ζελένσκι εάν αντίπαλός του για την προεδρία ήταν ο πρώην γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων και νυν πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Μεγάλη Βρετανία, Βαλερί Ζαλούζνι.
Ο Ζαλούζνι, που ήρθε σε ρήξη με τον Ζελένσκι για αποφάσεις που σχετίζονταν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τελικά μετά από παρασκηνιακή σύγκρουση απομακρύνθηκε από την ηγεσία του Ουκρανικού στρατού, έχει εξελιχθεί σε ένα άκρως δημοφιλές πρόσωπο. Μετά τη ρωσική εισβολή μετατράπηκε σε σύμβολο του επιτυχημένου ουκρανικού αμυντικού πολέμου και η εμπιστοσύνη του είναι μεγαλύτερη από εκείνη προς το πρόσωπο του Ζελένσκι.
Πηγή: ieidiseis.gr