Ο τρόπος ζωής συνδέεται με εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ. Στον τρόπο ζωής μας περιλαμβάνεται ο σωστός και ποιοτικός ύπνος. Ωστόσο, μια κοινή συνήθεια που σχεδόν όλοι έχουμε πριν τον ύπνο, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον εγκέφαλο φέρνοντας την άνοια και το Αλτσχάιμερ πιο κοντά.
Σύμφωνα με ανάρτηση ενός γιατρού στο TikTok, η χρήση συσκευών πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Ο Dr. Bing εξήγησε ότι αυτή η καθημερινή συνήθεια μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του εγκεφάλου.
Πώς το scrolling προκαλεί άνοια
Η συνήθεια του ατελείωτου scrolling είναι κοινή για τους περισσότερους, ανεξάρτητα από την ηλικία. Ο ειδικός τόνισε ότι το να χρησιμοποιούμε το κινητό μετά τα μεσάνυχτα δεν είναι ιδανικό, καθώς μας οδηγεί σε καθυστερημένο ύπνο, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή του προβλήματος.
Αναφερόμενος στο φως της οθόνης και τη σχέση του με το Αλτσχάιμερ, ο ειδικός δήλωσε:
«Το φως από το κινητό και το περιεχόμενο που καταναλώνετε διαταράσσουν τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό σας. Η οθόνη που κοιτάτε εκπέμπει μπλε φως, το οποίο καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να χαλαρώσει και να κοιμηθεί».
Ο ίδιος συνεχίζει αναφερόμενος στις μελέτες που υπάρχουν: «Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και μια σύντομη έκθεση στο μπλε φως τη νύχτα μπορεί να καθυστερήσει την απελευθέρωση της μελατονίνης, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο και μειώνοντας τη συνολική ποιότητα του ύπνου. Με τον καιρό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια έλλειψη ύπνου».
Το περιεχόμενο που καταναλώνουμε ως ένας ακόμη παράγοντας
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το φως, αλλά και το περιεχόμενο με το οποίο ασχολείστε. Μπορεί να είναι έντονες συζητήσεις, σοκαριστικές ειδήσεις ή συναρπαστικά βίντεο, όλα αυτά διεγείρουν τον εγκέφαλο όταν θα έπρεπε να χαλαρώνει.
Αυτή η υπερένταση ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, γνωστό και ως σύστημα «μάχης ή φυγής», αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και τις ορμόνες του στρες, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη μετάβαση σε έναν ξεκούραστο ύπνο.
Συμβουλές για καλύτερο ύπνο
«Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις που έχει ο κακός ύπνος στον εγκέφαλο, ειδικά αν είστε νέοι. Με τον καιρό, αυτά συσσωρεύονται. Επηρεάζει την ικανότητα αποθήκευσης αναμνήσεων, αποδυναμώνει την προσοχή και μειώνει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Ο ύπνος είναι επίσης η περίοδος που ο εγκέφαλος καθαρίζει τις τοξίνες, όπως η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη, η οποία συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ», τονίζει ο Dr. Bing.
Η συσσώρευση αυτών των τοξινών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στο μέλλον. Για να το αποφύγετε, ο γιατρός συμβουλεύει να αφήνετε το κινητό τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο και να δημιουργήσετε μια ρουτίνα χωρίς οθόνες, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου.
Σύμφωνα με την Alzheimer’s Society, «1 στους 3 ανθρώπους που γεννιούνται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαγνωστεί με άνοια κατά τη διάρκεια της ζωής του».
Πηγή: aftodioikisi.gr