Image
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 17:52 Πολιτική
 

Κυρ. Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα ακολουθήσαμε “υπεύθυνο πατριωτισμό”

Την πρότασή του για ένα ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας κατέθεσε, μεταξύ άλλων, σε podcast στο γερμανικό μέσο “Table Today” ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ταυτόχρονα τόνισε τη στήριξη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην υποψηφιότητα του Φρίντριχ Μέρτς στην καγκελαρία τη Γερμανίας.
 
«Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για εμάς να προσθέσουμε άλλο ένα μέλος της πολιτικής μας οικογένειας στην ομάδα των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου ήδη διαθέτουμε την πλειοψηφία» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η Γερμανία ως η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τη συνολική ευρωπαϊκή μας ατζέντα. Έχουμε θέσει πολύ σαφείς προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε χρόνια με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή. Και, βεβαίως, η πλήρης ευθυγράμμιση μεταξύ της Γερμανίας και των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει και ως ΕΛΚ είναι πολύ σημαντική. Επομένως, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ».
 
Στη συνέντευξή του στον Michael Bröcker, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης τη σημασία της ανταγωνιστικότητας και της λιγότερης γραφειοκρατίας στην Ευρώπη. «Η μείωση των κανονισμών και των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στις αγορές ενέργειας είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε οικονομικά τις ΗΠΑ και την Κίνα», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
«Στην Ελλάδα ήμασταν πολύ υπεύθυνοι, ακολουθήσαμε αυτό που αποκαλώ “υπεύθυνο πατριωτισμό” όταν πρόκειται για θέματα εξωτερικής πολιτικής και μετανάστευσης, ενίσχυσης της άμυνάς μας. Ήμασταν κοινωνικά προοδευτικοί όταν θεωρούσαμε ότι αυτό ήταν απαραίτητο και ήμασταν οικονομικά φιλελεύθεροι. Το τρίτο ήταν ίσως το πιο σημαντικό, διότι αυτό είναι που δημιουργεί την ανάπτυξη, αυτό είναι που μειώνει την ανεργία και αυτό είναι που, εν τέλει, αυξάνει τους μισθούς. Στην περίπτωσή μας, αυτή η τριγωνοποίηση απέφερε αποτελέσματα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Αναλυτικά η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Table Τoday»:
 
Michael Bröcker: Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας στην εκπομπή, κ. Πρωθυπουργέ. Καλώς ήρθατε στη Γερμανία.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ. Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω.
 
Michael Bröcker: Πώς ήταν η μέρα σας στη Γερμανία; Συναντηθήκατε με τους ηγέτες του ΕΛΚ προσπαθώντας να ανασυγκροτήσετε κατά κάποιο τρόπο την Ευρώπη, σωστά;
 
Michael Bröcker: Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Αυτό είναι προφανές. Ποιες είναι οι δύο, τρεις κύριες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι είναι πολύ σαφές ότι επιβαρυνόμαστε από υπερβολικές κανονιστικές ρυθμίσεις στην Ευρώπη, οι οποίες θέτουν εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα όλων των επιχειρήσεων, των μεγάλων, αλλά ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Προσβλέπουμε στην πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πολύπλευρο νομοθέτημα που θα απλοποιήσει τους κανονισμούς σε όλους τους τομείς. Είναι πολύ σαφές ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για την ενέργεια. Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερες συγκριτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και εντός της Ευρώπης, βλέπουμε μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της ενέργειας.
 
Αν θέλουμε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, πρέπει να επενδύσουμε στα δίκτυά μας. Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Θα μπορούσε να απαιτείται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Όμως, δεν πρέπει μόνο να μειώσουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη γενικά, αλλά και να κάνουμε την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί κατά τρόπο που να αποφεύγονται οι μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ.
 
Michael Bröcker: Υποσχεθήκατε επίσης να μειώσετε τις γραφειοκρατικές υποχρεώσεις κατά 35%. Είναι αυτό ρεαλιστικό;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόκειται για στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νομίζω ότι είναι 25%, όχι 35%, αν δεν κάνω λάθος. Αλλά είναι πολύ σαφές ότι προσθέτουμε κανονισμούς χωρίς πραγματικά να σκεφτόμαστε τις συνέπειές τους στη διάρθρωση του κόστους των επιχειρήσεών μας. Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε την πράσινη μετάβαση σε βάρος της ανταγωνιστικότητάς μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι πλέον πολύ ξεκάθαρο.
 
Michael Bröcker: Άρα το «Πράσινο New Deal» χρειάζεται μια παράλληλη βιομηχανική συμφωνία.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς, μια «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία», και αυτό ακριβώς θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βεβαίως, εξετάζουμε και τις μεταρρυθμίσεις που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα εφαρμόσει η Γερμανία. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι το πρόγραμμα που προτείνει ο συνασπισμός CDU/CSU έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτά που εφαρμόσαμε στην Ελλάδα από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση.
 
Μειώσαμε τους φόρους χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας θέση. Έχουμε απλοποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο, έχουμε ψηφιοποιήσει το κράτος. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα είμαστε σε θέση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να μειώνουμε το χρέος μας.
 
Επομένως, είναι πράγματι δυνατό να μειώσεις φόρους και να δημιουργήσεις δημοσιονομικό χώρο μέσω της ανάπτυξης. Αυτό ακριβώς προτείνει ο Friedrich Merz. Και μπορώ να σας πω ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό απέφερε αποτελέσματα.
 
Michael Bröcker: Ναι, πρέπει να μιλήσουμε για την ελληνική οικονομία, η οποία νομίζω αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι η ευρωζώνη από το 2021. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε -ακούγεται σαν θαύμα. Προτείνετε ένα νέο είδος οικονομικής πολιτικής ή πρόκειται μόνο για οικονομικά από την πλευρά της προσφοράς;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν είναι μόνο οικονομικά στο σκέλος της προσφοράς. Πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό, γιατί ασφαλώς έχουμε πετύχει μία λελογισμένη μείωση των φόρων, αλλά κινηθήκαμε και κατά της φοροδιαφυγής. Ήμασταν άτεγκτοι στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία. Αυτό μας δίνει τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο ώστε να επενδύσουμε και να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος.
 
Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, αυτή η πολιτική ήταν σαφώς επιτυχής, διότι πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώσουμε το χρέος μας, αλλά μπορούμε να το κάνουμε αυτό ενώ ταυτόχρονα διατηρούμε ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, περιορίζοντας την ανεργία και αυξάνοντας τους μισθούς. Διότι, στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό τα μακροοικονομικά μεγέθη να έχουν διάχυση και στην πραγματική οικονομία. Αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
 
Αλλά, βέβαια, χρειαζόμαστε επίσης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ανάπτυξης δεξιοτήτων, μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, ψηφιοποίηση, όπου έχει σημειωθεί τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, μειώνοντας τη γραφειοκρατία που σχετίζεται με την αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων από τη μία πλευρά και του κράτους από την άλλη.
 
Όλα αυτά, συνδυαστικά, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει και προσελκύει επενδύσεις. Αν προσθέσετε σε αυτά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, πιστεύω ότι μας δίνουν την ευκαιρία να γεφυρώσουμε το επενδυτικό χάσμα που πάντα χώριζε την Ελλάδα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
 
Η επόμενη «ελληνική ιστορία» αφορά περισσότερο τη μικροοικονομία και όχι τη μακροοικονομία. Πρόκειται για την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, την ενίσχυση των εξαγωγών μας και την εστίαση στους τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να γίνει πρωταθλήτρια στην Ευρώπη.
 
Michael Bröcker: Η έκθεση Draghi αποτελεί μια αιχμηρή προειδοποίηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πραγματικότητα για την έλλειψη δυναμικής. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ και η Κίνα χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια δολάρια τη βιομηχανία τους. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες; Από πού θα προέλθουν;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μειώσαμε τους φόρους χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική μας κατάσταση. Απορυθμίσαμε, ψηφιοποιήσαμε το κράτος και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια στιγμή μπορέσαμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και να μειώσουμε το χρέος μας».

Κάντε Like το daypress.gr