Το TikTok σχεδιάζει να κλείσει την εφαρμογή του για τους χρήστες των ΗΠΑ την Κυριακή. Πρόκειται για την ημέρα που λήγει η διορία που είχε δοθεί από τις αμερικανικές αρχές και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η ομοσπονδιακή απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης.
Τους σχεδιασμούς της κινεζικής εταιρείας έφερε στο φως το «Information». Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, που επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα, όσοι επιχειρούν να ανοίξουν την εφαρμογή του TikTok από την Κυριακή θα δουν ένα αναδυόμενο μήνυμα που θα τους κατευθύνει σε έναν ιστότοπο με πληροφορίες σχετικά με την απαγόρευση, ανέφερε το Information, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Το TikTok σχεδιάζει επίσης να δώσει στους χρήστες την επιλογή να κατεβάσουν όλα τα δεδομένα τους, ώστε να μπορούν να πάρουν μαζί τους ένα αρχείο των προσωπικών τους στοιχείων.
Πόλεμος κατά του TikTok στις ΗΠΑ
Σημειώνεται πως η κίνηση του TikTok, εάν υλοποιηθεί, θα είναι διαφορετική από αυτό που προβλέπει η νομοθεσία σε βάρος της πλατφόρμας. Βάσει της απόφασης που επιβλήθηκε κατά του TikTok, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (19 Ιανουαρίου) θα απαγορεύεται η λήψη της εφαρμογής από τα ηλεκτρονικά καταστήματα της Apple και της Google. Οι χρήστες που διαθέτουν ήδη την εφαρμογή μπορούν να συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη.
Υπενθυμίζεται πως οι αμερικανικές αρχές – επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφάλειας – κάλεσαν την κινεζική ByteDance να εκχωρήσει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την 19η Ιανουαρίου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την απαγόρευση. Το σχετικό νόμο υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα και από σχετική έγκριση του Κογκρέσου.
Από την πλευρά της η ByteDance τονίζει πως η απόφαση σε βάρος της παραβιάζει την προστασία της Πρώτης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ έναντι της κυβερνητικής περικοπής της ελευθερίας του λόγου. Τόσο η μητρική ByteDance, όσο και η θυγατρική TikTok προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ελπίζοντας τουλάχιστον να καθυστερήσει η εφαρμογή του νόμου.
Σημειώνεται πως το τέλος της διορίας συμπίπτει με την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (20 Ιανουαρίου), ο οποίος παρότι ήταν ο πρώτος που άνοιξε το μέτωπο με το TikTok κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, το προηγούμενο διάστημα είχε ταχθεί κατά της απαγόρευσής του.
Σενάρια της τελευταίας στιγμής εμφάνισαν τον Έλον Μασκ, μεγιστάνα της τεχνολογίας και στενό συνεργάτη του Ντόναλντ ΤΡαμπ, να είναι έτοιμος για την εξαγορά του TikTok στις ΗΠΑ. Η κινεζική ByteDance χαρακτήρισε τις εν λόγω πληροφορίες, που δημοσιευθήκαν από το Bloomberg, ως «αποκύημα φαντασίας».
Μια από τις πιο ισχυρές πλατφόρμες παγκοσμίως
Το TikTok, σύμφωνα με τους αναλυτές δεδομένων της αγοράς, είναι μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες πλατφόρμες στον χώρο των social media και έχει εξελιχθεί σε ένα τρομερά επιδραστικό εργαλείο προβολής διασημοτήτων και εταιρειών, αλλά και διασύνδεσης κυρίως των νέων.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εκτιναχθεί, σπάζοντας το ορόσημο του 1,5 δισεκατομμυρίου χρηστών παγκοσμίως. Στην κούρσα του ανταγωνισμού ξεπέρασε πολλές δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Twitter, το Pinterest και το Snapchat, και «επελαύνει» παγκοσμίως στην κορυφαία πεντάδα μαζί το Facebook, το Instagram και το Youtube. Στις ΗΠΑ 170 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους δύο Αμερικανούς, είναι χρήστες του TikTok.
Πίσω λοιπόν από τους ισχυρισμούς περί «κινδύνου εθνικής ασφάλειας», οι οποίοι από ειδικούς της τεχνολογίας έχουν χαρακτηριστεί από υπερβολικοί έως ανυπόστατοι, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν τον πόλεμο κατά του TikTok με τα οικονομικά συμφέροντα της Silicon Valley. Πρόκειται για κορυφαίες εταιρείες της τεχνολογίας, οι οποίες απειλούνται από την μεγάλη επιτυχία που έχει σημειώσει η κινεζική πλατφόρμα.
Πηγή: ieidiseis.gr