Image
Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025 09:45 Οικονομία
 

Φορολογικό διαζύγιο 2025: Μόνιμο μέτρο και οι νέοι κανόνες για τις φορολογικές δηλώσεις


Αλλαγές στο φορολογικό διαζύγιο εισάγει η ΑΑΔΕ, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που υπέβαλαν χωριστές δηλώσεις το 2024 να μην χρειάζεται να δηλώσουν ξανά τη συγκεκριμένη επιλογή για το 2025.

Το φορολογικό διαζύγιο καθίσταται πλέον μόνιμο, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν χωριστές δηλώσεις το 2024, δεν θα χρειαστεί να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία φέτος, εκτός αν επιθυμούν να υποβάλουν κοινή δήλωση. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να ενημερώσουν την ΑΑΔΕ για την αλλαγή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά χωριστές δηλώσεις ή οι σύζυγοι που υπέβαλαν κοινή δήλωση το προηγούμενο έτος και αποφασίζουν φέτος να πάρουν φορολογικό διαζύγιο, θα πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.

 Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την πρόθεσή του για υποβολή χωριστής δήλωσης, τότε η δήλωση θα υποβληθεί αυτόματα ως κοινή φορολογική δήλωση. Είναι σημαντικό οι φορολογούμενοι να είναι προσεκτικοί στην επιλογή τους, καθώς η παράλειψη δήλωσης μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση των δεδομένων και σε δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι που επιλέγουν το φορολογικό διαζύγιο πρέπει να σταθμίσουν προσεκτικά τα δεδομένα και να είναι ενήμεροι για τις συνέπειες που ενδέχεται να προκύψουν, προκειμένου να αποφύγουν ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι είναι τα εξής:

  1. Τεκμήρια: Στις χωριστές δηλώσεις, δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης (όπως για αυτοκίνητα, κατοικίες κ.λπ.), καθώς τα τεκμήρια βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Αυτό σημαίνει ότι τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να καλυφθούν από τα προσωπικά εισοδήματα του κάθε συζύγου. Όσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν τα τεκμήρια με τα εισοδήματά τους, ενδέχεται να υποχρεωθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Ειδικότερα, το τεκμήριο ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για κάθε άτομο είναι 3.000 ευρώ, αντί 5.000 ευρώ που ισχύει για τα ζευγάρια που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προγραμματίσουν προσεκτικά το εισόδημά τους ώστε να καλύψουν αυτά τα τεκμήρια και να μην αντιμετωπίσουν επιπλέον φορολογικές υποχρεώσεις.
  2. Αποδείξεις: Στις χωριστές δηλώσεις, δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς ποσού αποδείξεων από τον έναν σύζυγο στον άλλον. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος από τους συζύγους έχει έλλειμμα αποδείξεων, θα αντιμετωπίσει την επιβολή του πέναλτι 22% επί του ποσού που δεν καλύπτει το όριο του 30%. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι σύζυγοι να εξασφαλίσουν ότι έχουν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, καθώς διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.
  3. Επιδόματα: Τα επιδόματα χορηγούνται με βάση το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό εισόδημα του κάθε συζύγου. Αν και οι φορολογούμενοι υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, η φορολογική διοίκηση θα υπολογίσει το οικογενειακό εισόδημα για τη χορήγηση των επιδομάτων, οπότε η επιλογή του φορολογικού διαζυγίου δεν επηρεάζει την καταβολή των επιδομάτων που δικαιούται το νοικοκυριό στο σύνολό του.
  4. Κατοικία: Κάθε σύζυγος δηλώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του στην περίπτωση που έχουν κοινή ιδιόκτητη κατοικία, το ποσοστό του ως μισθωτής στην περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης σε περίπτωση που η κατοικία παραχωρείται δωρεάν. Αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί σωστά στις φορολογικές δηλώσεις για να αποφευχθούν προβλήματα με τη φορολογική διοίκηση.
  5. Παιδιά: Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο ή τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Το εισόδημα του ανήλικου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα με το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν. Σε περίπτωση που τα εισοδήματα των γονέων είναι ίσα, τότε το εισόδημα του τέκνου βαρύνει τον πατέρα. Εάν ένας από τους γονείς έχει την πλήρη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα αυτού του γονέα.
  6. Φορολογική ενημερότητα: Όπως και στην περίπτωση της κοινής δήλωσης, έτσι και στη χωριστή δήλωση, δεν υπάρχει περιορισμός στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών του άλλου συζύγου. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις όποιες οφειλές έχουν, καθώς και η φορολογική ενημερότητα μπορεί να επηρεάσει άλλες διαδικασίες της καθημερινότητάς τους.


Οι φορολογούμενοι που αποφασίζουν να επιλέξουν το φορολογικό διαζύγιο πρέπει να το κάνουν με γνώση των συνεπειών αυτής της απόφασης, ώστε να αποφύγουν οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και στα δικαιώματα τους.

.topontiki.

madata.gr
Κάντε Like το daypress.gr