ΕΜΠ: Συστήνεται Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης για τους φοιτητές στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Με απόφαση του Πρύτανη του ΕΜΠ, Ιωάννη Χατζηγεωργίου έχει συσταθεί Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης καθώς και Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΕΕΑ). Με το Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, υποχρεούνται να συνεργάζονται και οι άλλες μονάδες για θέματα, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.
«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη θεσμική ίδρυση της Μονάδας Ψυχολογικής Υποστήριξης των φοιτητών καθώς λειτουργεί ήδη προς όφελος των φοιτητών μας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα με τους συνεργάτες μας να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες», είναι το πρώτο που θα πει στο protothema.gr ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Χατζηγεωργίου.
Όπως διευκρινίζει δε ο ίδιος, «πληρώνουμε εξ ιδίων πόρων, μέσω του ΕΛΚΕ, δύο ψυχολόγους, μία ψυχίατρο και συμβούλους σπουδών για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στους φοιτητές μας. Η μονάδα είναι ενσωματωμένη στο Γραφείο Διασύνδεσης του ΕΜΠ αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα από το υπόλοιπο προσωπικό του Κέντρου Διασύνδεσης, που ασχολείται με τις δυνατότητες απασχόλησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Πρόθεσή μας είναι – εφόσον παραστεί ανάγκη – να ενισχύσουμε περαιτέρω τις παροχές προς την κοινότητα, κυρίως προς τους φοιτητές μας».
Όπως επισημαίνεται, το Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης απευθύνεται μόνο στους φοιτητές του ΕΜΠ. Όσο για την πρόσβαση των αναπήρων φοιτητών, ο Πρύτανης του ΕΜΠ εξηγεί: «Όταν είχαν κατασκευαστεί τα κτήριά μας, δεν είχε ληφθεί μέριμνα για την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρίες. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση με ράμπες, ασανσέρ – θα κάνουμε ο,τιδήποτε χρειαστεί».
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ, το Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης υπάγεται στη Διεύθυνση Μέριμνας της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Στήριξης και Σπουδών. Την εποπτεία του Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης αναλαμβάνει ο Αντιπρύτανης, στον οποίο έχει ανατεθεί ο τομέας ευθύνης, που αφορά θέματα φοιτητικής μέριμνας.
Σε ό,τι αφορά στην αποστολή του Κέντρου, γίνεται γνωστό ότι εξυπηρετεί στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης και στην πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας των μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας, και ιδίως των φοιτητών προγραμμάτων πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών. Ειδικότερα, το Κέντρο παρέχει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είτε σε ακαδημαϊκό είτε σε προσωπικό επίπεδο, απευθυνόμενοι στον Σύμβουλο/Ψυχολόγο του.
Ποιοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΕΜΠ
Ενδεικτικά, στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης μπορούν να απευθύνονται άτομα που υποφέρουν από μια ψυχική δυσλειτουργία όπως, για παράδειγμα, η Διαταραχή της Διάθεσης (κατάθλιψη) ή Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους, οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργικότητά τους, με σημαντικές συνέπειες στην ακαδημαϊκή τους ζωή, όπως μεγάλα διαστήματα απουσίας, υπό-παρακολούθηση της Σχολής, εγκατάλειψη σπουδών, μειωμένη απόδοση, έλλειψη συγκέντρωσης, έλλειψη κινήτρων, αναβλητικότητα κ.ά.
Άτομα, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες ψυχολογικής, σωματικής, κοινωνικής ή άλλης φύσης, οι οποίες μπορεί να δυσχεραίνουν τη φοίτησή τους. Φοιτητές από άλλες πόλεις. Φοιτητές ομογενείς, μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον και συχνά έχουν να λύσουν και διαδικαστικά θέματα, όπως η έκδοση άδειας παραμονής, ή καλούνται να ξεπεράσουν και την επάρκεια της ελληνικής γλώσσας. Φοιτητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως είναι η δυσλεξία, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα (Δ.Ε.Π.-Υ.) και η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.). Άτομα με σωματικές δυσκολίες (χρόνιες παθήσεις, χρόνια νοσήματα, διαταραχές ψυχικής υγείας κ.λπ.), οι οποίοι ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν κοινωνικό στιγματισμό και απομόνωση λόγω της έλλειψης ευαισθητοποίησης σε σχέση με τα θέματα ψυχικής υγείας.